Ο Γ. Γεωργιόπουλος για το Ταμείο Μολυβιάτη: Η Ηλεία δεν πήρε αυτό που της άξιζε
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13114″ img_size=”full”][vc_column_text]Η τραγωδία της Ηλείας με τους δεκάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές του 2007, δημιούργησε ένα κύμα αλληλεγγύης παγκόσμιο. Χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη την Ελλάδα και αρκετοί ομογενείς από όλο τον κόσμο άνοιξαν την αγκαλιά τους και σε ένα μεγάλο τηλεμαραθώνιο προσέφεραν αρκετά χρήματα ικανά για να επουλώσουν τις πληγές που άφησαν πίσω τους ανοιχτές οι φλόγες. Από τα 189 εκατ. ευρώ (215 με τους τόκους) μόλις τα 40, προσφέρθηκαν για τις ανάγκες της Ηλείας. Σίγουρα αυτό το ποσό δεν αναλογεί στο μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο τόπος, αφήνοντας δέκα χρόνια μετά αρκετές ανοιχτές πληγές…
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος έχοντας μια πλήρη εικόνα μας μίλησε για το Ταμείο που δεν κατέληξε όπως θα έπρεπε στο μεγαλύτερο μέρος του στο νομό που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή. «Είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ότι το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από την ευαισθησία της παγκόσμιας κοινής γνώμης και κυρίως από την κινητοποίηση των Ελλήνων της διασποράς εξαιτίας της τραγωδίας της Ηλείας των 40 και πέραν νεκρών αλλά και της καταστροφής της οποίας υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος και το φυσικό περιβάλλον της Ολυμπίας.
Ουσιαστικά το ποσό αυτό αποτελούσε μία δωρεά και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα έπρεπε να διατεθεί για τις ανάγκες της Ηλείας. Αντ’ αυτού 18 νομοί της χώρας χρηματοδοτήθηκαν από αυτό το ταμείο που είχαν υποστεί μικρότερη ή μεγαλύτερη ζημιά από τις πυρκαγιές εκείνης της χρονιάς. Νομίζω ότι αυτό ήταν υπερβολικό και ήταν έξω από το πλαίσιο της δωρεάς και έξω από το πλαίσιο του Νόμου. Η Ηλεία από το ποσό αυτό έφτασε στους φορείς, την Νομαρχεία, την Περιφέρεια, τους δήμους στα δασαρχεία ένα ποσό της τάξεως των 40.000.000€. κατά την γνώμη μου δεν είναι το ποσό που αναλογούσε».
Ο κ. Γεωργιόπουλος εξήγησε πως μετά την κατάργηση του Ταμείου Μολυβιάτη σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν ακόμα 50 εκατ. ευρώ που δεν διατέθηκαν. «Το ακριβές ποσό αναζητά η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και η Π.Ε. Ηλείας και ρωτά το υπουργείο Οικονομικών επίσημα τι προτίθεται να κάνει με το ποσό αυτό και αν σκοπεύει να το κατανείμει καλύπτοντας ανάγκες από φυσικές καταστροφές και αυτό θα πρέπει να το ξέρουμε με κάθε επίσημο τρόπο».
Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, ένα θέμα προς συζήτηση είναι το «…αν αυτά τα χρήματα που έχουν απορροφηθεί με τον τρόπο που έπρεπε, εάν έχουν κατευθυνθεί προκειμένου να καλύψουν φθορές και ζημίες στο περιβάλλον, στον παραγωγικό ιστό στην οικονομία και τις υποδομές της Ηλείας. Θα λέγαμε ότι κατά πολύ έχουν κατευθυνθεί όπως ο νόμος όριζε αυστηρά. Και όπου υπήρχε υπέρβαση νομίζω ότι αυτές οι υπερβάσεις αποκαταστάθηκαν. Θα μπορούσε ίσως να έχουμε δει περισσότερο από τις υποδομές αναφέρομαι σε δρόμους, κυρίως και σε ότι έχει να κάνει με την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. Ίσως εκεί θα έπρεπε να έχουμε δώσει περισσότερες δυνάμεις και πόρους. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα θέσουμε στο δημόσιο διάλογο το επόμενο διάστημα. Μπορώ να προαναγγείλω ότι τις επόμενες μέρες προτίθεμαι να ανοίξω αυτό το θέμα του ταμείου Μολυβιάτη κι όχι μόνο».
Το θέμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ένα άλλο κομμάτι που απασχολεί την Π.Ε. Ηλείας. «Νομίζω ότι η μεγάλη καταστροφή του 2007 θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς και αναφέρομαι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και μέσα από την εμπειρία που έχουν πλέον οι αξιωματικοί και οι πυροσβέστες του Σώματος και να έχουν καταγραφεί μέσα από μία επιστημονική τεκμηρίωση, τα αίτια, οι ελλείψεις, ο σχεδιασμός, η πρόληψη, η καταστολή και όσα δεν πήγαν καλά και οδηγηθήκαμε σε αυτή τη μεγάλη καταστροφή, να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα προκειμένου με κάποιο τρόπο να καταγραφούν και να εφαρμοστούν στο μέλλον γιατί η Ηλεία θα παραμένει αυτή που είναι με το γεωφυσικό περιβάλλον που έχει, με τη γεωγραφική θέση την οποία βρίσκεται εκτεθειμένη διαρκώς σε κινδύνους κυρίως σε φυσικές καταστροφές.
Η θωράκιση της είναι αναγκαία και για τη ζωή των κατοίκων της και για την ακεραιότητα της παραγωγικής της βάσης και για το μέλλον της γενικότερα. Η καταστροφή έχει αφήσει και διδάγματα. Ένα μεγάλο δίδαγμα είναι το δίδαγμα το οποίο πήρε η ίδια η κοινωνία. Εδώ ζούσαμε άλλοι περισσότεροι άλλοι λιγότερο και βλέπαμε πια ήταν η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών στα ζητήματα κατάσβεσης των πυρκαγιών και δεν ήταν αυτή που έπρεπε.
Όλη η κοινωνία τώρα κινητοποιείται, καθώς μετά το 2007 μία πυρκαγιά που είναι κοντά ή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους αφορά αυτούς, την οικογένεια τους, τους συγχωριανούς τους, αφορά την περιουσία τους, τον τόπο τους γενικότερα και αυτό έχει κινητοποιήσει τους νέους ανθρώπους, που μαζί με τους πυροσβέστες γίνονται καταλυτικοί παράγοντες για να σταματήσει μία πυρκαγιά, μία καταστροφή» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος. Παράλληλα επισήμανε πως ένα δεύτερο μεγάλο κέρδος είναι η συνεργασία των φορέων κάτι που φαίνεται και σε επίπεδο Συντονιστικού Οργάνου και την ώρα μιας πυρκαγιάς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]