FOLLOW US: facebook twitter

Ο Γιάννης Αδαμάκος «αναδύεται» στον Πόρο!: Έκθεση του Πυργιώτη ζωγράφου στη γκαλερί Citronne!

Ημερομηνία: 12-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32782″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι εντυπωσιακοί πίνακες των 2 μέτρων του στη γκαλερί Citronne!

Είκοσι πέντε ζωγραφικά έργα, λάδια σε μεγάλο μέγεθος και μικρές ακουαρέλες, συνθέτουν την έκθεση Re-emergence (Ανάδυση) του γνωστού Πυργιώτη ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκου. Η έκθεση εγκαινιάζεται στην Γκαλερί CITRONNE στον Πόρο το Σάββατο 15 Ιουλίου και εντάσσεται στην εφετινή θεματική της Γκαλερί με τίτλο «Τα Όρια».

Ταυτοχρόνως, συνεχίζει την προγενέστερη εικαστική δημιουργία του καλλιτέχνη, «The Space Between Us», η οποία είχε παρουσιαστεί στην γκαλερί το καλοκαίρι του 2011. Στα τελευταία αυτά έργα, ο ζωγράφος εισάγει την γεωμέτρηση στην οργάνωση του ζωγραφικού χώρου.

Λάδια σε μεγάλο και μικτό μέγεθος όπως και μικρές ακουαρέλες συνθέτουν την εφετινή έκθεση.

Όπως αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης η Διευθύντρια της Γκαλερί Citronne Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, τα μεγάλα έργα αποσκοπούν να επεκταθούν στον χώρο, να μην αφήσουν, δηλαδή, στον θεατή περιθώρια να αποσπάσει την προσοχή του εκτός πίνακα, εκτός έργου. Οι μικρές ακουαρέλες λειτουργούν αυτοτελώς, αλλά, ταυτοχρόνως, ως προσχέδια-μελέτες για τα μεγάλα έργα, ως υποθήκες για το μέλλον.

Στα πρόσφατα έργα του ο Γιάννης Αδαμάκος εισάγει και ένα νέο στοιχείο, την γεωμέτρηση στην οργάνωση του ζωγραφικού χώρου. Και αυτό το στοιχείο, όμως, εντάσσεται στο πλαίσιο του αφηρημένου εικαστικού ιδιώματος: όπως πάντα, ο ζωγράφος, αναζητεί κατ’αρχήν την δημιουργία μιας ατμόσφαιρας, ελεύθερα, χωρίς να περιορίζεται από ρεαλιστικές δεσμεύσεις.

Η επιλογή αυτή ιχνηλατείται διαχρονικά, σε όλες τις δημιουργίες του. Η εικαστική διαδρομή του καλλιτέχνη ξεκινά από τον εξπρεσιονισμό, δηλαδή με δημιουργίες-κραυγές και εξελικτικά καταλήγει σε μια ονειρική ακινησία, με δημιουργίες σιωπηλές. Κινείται καλλιτεχνικά πάνω στο Όριο

 

Ο Γιάννης Αδαμάκος κινείται πάνω στο Όριο, σε μια νοητή ιδεατή μεθόριο.

Στα εκτιθέμενα έργα του επιχειρεί να συνθέσει, να γεφυρώσει, αλλά και να εξαντλήσει τα όρια ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και την υποκειμενική-υποσυνείδητη πρόσληψη της πραγματικότητας.
Ανασύρει και εξηγεί τα ίχνη της μνήμης. Περιγράφει την περιβάλλουσα φύση, με βασική αναφορά την ομιχλώδη θάλασσα, ως στοιχείο-σύνορο που παραπέμπει σε αρχέγονες μνήμες και πολυποίκιλους συσχετισμούς.

Τα όρια ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν συντίθενται μέσα στην Μνήμη.
Τα όρια ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, στον θόρυβο και την σιωπή, το όνειρο και το βίωμα, την φύση και την φαντασία συγχέονται μέσα στο χρώμα.

Η εικαστική άποψη, η ερμηνεία της ανθρώπινης πραγματικότητας, βασίζεται κατά το μεγαλύτερό της μέρος σε μια σειρά από συνειρμούς και υποκειμενικές αναφορές.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 Ιουλίου ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2017.
Κείμενα καταλόγου έκθεσης Γ. Αδαμάκου: Τατιάνα Σπινάρη–Πολλάλη και  Γρηγόρης Μανιαδάκης.

Ο Πυργιώτης καλλιτέχνης Γιάννης Αδαμάκος

Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο το 1952. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στα εργαστήρια Δ. Μυταρά και Π. Τέτση (1973-1978). συνέχισε με ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι (1978-1981). Έχει διδάξει σχέδιο και χρώμα στο εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας και στην σχολή Βακαλό. Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το λεύκωμα Γιάννης Αδαμάκος: Ζωγραφική 1977-2007. Εκθέτει έργα του από το 1978 σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πηγή: iefimerida.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot