FOLLOW US: facebook twitter

Ο ακήρυχτος πόλεμος της ασφάλτου: Το 3,5% του ΑΕΠ πληρώνουμε κάθε χρόνο για τα τροχαία

Ημερομηνία: 20-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”71366″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανθρώπινη αλλά και οικονομική αιμορραγία προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα. Από τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 2000-2015 και σε 245.404 συμβάντα άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο 22.374 άτομα, ενώ άλλα 32.555 τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά και έμειναν με σοβαρές αναπηρίες για την υπόλοιπη ζωή τους. Υπολογίζεται ότι το κόστος γι’ αυτόν τον ακήρυχτο «πόλεμο στην άσφαλτο» υπερβαίνει τα 81 δισ. ευρώ!

Οι αριθμοί που σοκάρουν παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που οργάνωσαν η Hellastron, ο φορέας των ελληνικών αυτοκινητόδρομων, με αφορμή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη σημερινή «Ημέρα χωρίς νεκρούς σε τροχαία», και αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από τις μελέτες της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής.

«Το κόστος για την εθνική οικονομία αυτά τα δεκαέξι χρόνια υπερβαίνει τα 81 δισ. ευρώ», υπολόγισε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Ουρσουζίδης και για να δώσει πιο χειροπιαστά το μέγεθος της επιβάρυνσης υπολόγισε ότι αναλογεί σε 5,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, το 3,5% του ΑΕΠ. «Θα μπορούσαμε να καλύψουμε το πλεόνασμα που ζητούν οι θεσμοί», παρατήρησε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής επέμεινε ότι με τη σωστή οδήγηση είναι εφικτός ο στόχος να μειώσουμε τις ανθρώπινες απώλειες στους δρόμους και έδωσε αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τετράμηνο του 2018 στη χώρα μας καταγράφηκαν 26 ημέρες χωρίς νεκρούς σε τροχαία, πέντε περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας.

Φέτος, μήνα τον μήνα οι νεκροί μειώνονται και, με εξαίρεση τον Μάρτιο, αναλογούν 1,68 την ημέρα, όταν το 2000 ξεπερνούσαν τους πέντε και το 2010 τους τρεις.

Ωστόσο, η θετική αυτή εξέλιξη επισκιάζεται από το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο ώς τον Απρίλιο χάθηκαν 188 ανθρώπινες ζωές…

«Η κοινωνία όμως δεν συνειδητοποιεί αυτές τις απώλειες όπως συμβαίνει σε μεγάλης κλίμακας συμφορές. Η οδύνη σε ένα τροχαίο περιορίζεται στην οικογένεια και το περιβάλλον του νεκρού», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής.

«Η πρώτη αιτία των θανάτων για νέους κάτω των 24 ετών είναι τα τροχαία», ενημέρωσε ο Βασίλης Χαλκιάς, πρόεδρος της Hellastron, ο οποίος αυτό το διάστημα έχει εκλεγεί πρόεδρος, της ένωσης ευρωπαϊκών αυτοκινητόδρομων.

Την τελευταία επταετία υπάρχει βελτίωση της οδικής ασφάλειας κατά 50%, αλλά με 69 νεκρούς για κάθε ένα εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα παραμένει στη δεύτερη, από πλευράς επικινδυνότητας, ομάδα της Ευρώπης.

«Η μαγική λέξη είναι η πρόληψη», τόνισε ο Γιώργος Ουρσουζίδης και σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές. Εδωσε έμφαση στην ενημέρωση και τη σωστή αγωγή που ήδη μπήκε στα σχολικά προγράμματα.

Παρατήρησε ότι η μείωση των τροχαίων είναι η μόνη θετική επίδραση της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε: «πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά και να μην επανέλθουμε σε συνήθειες της τεχνητής ευμάρειας».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot