FOLLOW US: facebook twitter

Ο αθλητής ως πρότυπο: Ξεκίνησε η 58η Σύνοδος της ΔΟΑ

Ημερομηνία: 20-06-2018 | Συντάκτης:

Ξεκίνησαν χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας οι εργασίες, για την 58η Σύνοδο για νέους Μετέχοντες, με 170 νέους και νέες από 90 χώρες του κόσμου. Η Σύνοδος έχει θέμα “Ο Αθλητής ως Πρότυπο” και ειδικό θέμα: “Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας Ολυμπιακός αθλητής προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως προτύπου” και οι εργασίες της θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου.

Κατά την έναρξη χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζιάς, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας κα Βεργοπούλου και ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ανέλυσε στην ομιλία του ακριβώς το θέμα του αθλητή ως πρότυπο στην κοινωνία. Και αναφέρθηκε με παραδείγματα στα πρότυπα αυτά, όχι μόνο με την αθλητική τους παρουσία, αλλά κυρίως με την συνολική τους συμπεριφορά. Σημείωσε πως ο ρόλος ενός αθλητή δεν σταματά όταν κατακτά τη διάκριση, ή το μετάλλιο, ίσως ξεκινά τότε όπου χρειάζεται να μεταλαμπαδεύσει σε άλλους νεότερους αθλητές τις αξίες και τα ιδανικά, τότε είναι που γίνεται πρότυπο προς τους άλλους. «Θα πρέπει ο αθλητής να εκπαιδευτεί για να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κούβελος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της ΔΟΕ Barry Maister αναφέρθηκε στην Ολυμπιακή Παιδεία και το όραμα της αρμόδιας επιτροπής. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Χόκεϊ με την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας (Μόντρεαλ 1976), που συμμετείχε σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, μίλησε για την ενασχόλησή του σε μικρή ηλικία με το Ολυμπιακό Κίνημα και τον Ολυμπισμό ως φιλοσοφία ζωής, που αρκετοί μπερδεύουν με τις Ολυμπιακές Αξίες. Ως εκπαιδευτικός ακολούθησε τις συμβουλές του Κουμπερτέν για τον Ολυμπισμό και την κουλτούρα γύρω από αυτόν. Σημείωσε δε, πως ο Ολυμπισμός και το Ολυμπιακό Κίνημα θα πρέπει να απευθύνονται στο 100% των νέων και όχι στο 1%. Μιλώντας για το έργο και την αποστολή της Επιτροπής Ολυμπιακής Παιδείας της ΔΟΕ, τόνισε πως πρέπει να συμβουλεύει τη ΔΟΕ σε θέματα προώθησης της παιδείας που βασίζεται στις Ολυμπιακές Αξίες και να δίνει στρατηγική κατεύθυνση σχετικά με τα προγράμματα και τις δραστηριότητες της ΔΟΕ που αφορούν την εκπαίδευση νέων μέσα από τον αθλητισμό.

Στην επόμενη ομιλία της πρώτης συνεδρίας ο ομότιμος καθηγητής Stephn G. Miller αναφέρθηκε στους αθλητές ως διασημότητες στην αρχαία Ελλάδα. Μίλησε για τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Πύθια, τα Ίσθμια και τα Νέμεα, όπου καλύτεροι θεωρούνταν όσοι είχαν κερδίσει έστω μια φορά σε όλους τους αγώνες. Παρουσίασε τις τιμές που αποδίδονταν σε κάθε νικητή και ανέλυσε στοιχεία πολλών μεγάλων Ολυμπιονικών των αρχαίων αγώνων, με δεδομένα που στηρίχθηκαν σε μια πλούσια βιβλιογραφία και σε βιβλία που έχει γράψει ο ίδιος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος