FOLLOW US: facebook twitter

Ο Άγνωστος ναός κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Ν. Φιγαλία

Ημερομηνία: 03-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”70028″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει ο Δ. Κρανίτης  επίτ.  Σχολικός Σύμβουλος

 

Οκτακόσια[800] περίπου μέτρα  από τη   Ν. Φιγαλία  και δεξιά του δρόμου που οδηγεί προς Πετράλωνα –Περιβόλια – Επικούρειο  κ.λ.π. υπάρχει ναός περικαλλής , μεγάλης αρχαιολογικής αξίας ,ο οποίος για χρόνια έμενε άγνωστος και πληγωμένος από τον αδάμαστο χρόνο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ,αποτελεί  ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία  της Ηλείας.  Στους κατοίκους ήταν γνωστός ως Μοναστήρι, αλλά κανένας δεν υποπτευόταν την αρχαιολογική του σημασία.

Η λειτουργία του μοναστηριού άρχισε τουλάχιστον από το 1322 κι έφτασε μέχρι το τέλος του 17ου   μ.Χ. αιώνα.Από το 1833 με νόμο τουΌθωνα έκλεισαν  όλα τα ανδρικά μοναστήρια που είχαν λιγότερους από έξι- εφτά μονάζοντες. Θύμα του νόμου έπεσε και το μοναστήρι της Ζούρτσας.

Ο Σίμων Καράς, ο μεγάλος μας Μουσικοδιδάσκαλος , ερευνητής νομικός και Ιεροψάλτης,  ανακάλυψε  την αναφορά της Μονής  ,  σε κατάλογο των Εκκλησιών και μονών του Δεσποτάτου του Μιστρά.

Το  1699, ο Μητροπολίτης  Χριστιανουπόλεως, αναφέρει πως στη Ζούρτσα υπάρχει μοναστήριον, της Παναγίας Λιγόβαης, το οποίο ταυτίζεται από ειδικούς επιστήμονες με το μοναστήρι, το οποίο κατέληξε ναός κοιμήσεως Της Θεοτόκου.

Ο ναός, στην αρχική του οικοδομική φάση κτίστηκε ως τρίκυκλη Βασιλική .Μέχρι το 2013 δεν είχε γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια για την αναστήλωση  και ανάδειξη αυτού.

Το 2013  και το μήνα Νοέμβριο, άρχισανοι  εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης  του Ναού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος αυτόν χώρου κι έληξαν  στις  30  Ιουνίου 2016.Στις 9  Ιουλίου τον ίδιου έτους έγινε η τελετή των εγκαινίωνχοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας  και  Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Οι αρχαιολόγοι Αναστασία Κουμούση και ο Νικ. Βασιλάκης, συνέγραψαν βιβλίο για την ιστορία του ναού,  το οποίο παρουσίασε την περασμένη Κυριακή 26 Αυγούστου,η Δρ Μαρία Γεωργίου Πιπιλή , επίτιμος  Διευθύντρια  του ΚΈΝΤΡΟΥ Ερεύνης Αρχαιότητας της Ακαδημίας Αθηνών , σε ειδική εκδήλωση ,που έγινε στο προαύλιο του ναού και την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ζουρτσάνων της Αθήνας, ο πολιτιστικός Σύλλογος  Ν. Φιγαλίας, ο πολιτιστικός Σύλλογος Φασκομηλιάς [ πατρίδα του Σίμωνος Καρά] και η τοπική κοινότητα.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, από την κυρία Πιπιλή, ο επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος  Α/θμιαςΕκπ/σης κ.  Δημήτριος Π.  Κρανίτης,αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές της ζωής του Σίμωνος  Καρά. Του ανθρώπου που ανέδειξε και διεφύλαξε την εθνική μουσική  μας παράδοση.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια,από τη Συλλογή του Σίμωνος Καρά κι  ελληνικοί χοροί  από  το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρεστένων και τους  παρευρισκόμενους .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia