FOLLOW US: facebook twitter

Ορθάνοιχτη η πληγή της Μανωλάδας: Παραμένουν τα προβλήματα 4 μήνες μετά τη φωτιά

Ημερομηνία: 10-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62389″ img_size=”full”][vc_column_text]

Συντάκτες Ντίνα Δασκαλοπούλου-Αφροδίτη Τζιαντζή

 

Τρύπα στη γεωγραφία, η Νέα Μανωλάδα,  παραμένει ανοιχτή πληγή που κανείς για την ώρα δεν έχει βρει τον τρόπο να θεραπεύσει. Γύρω από την πόλη περίπου 4.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε φαβέλες, ενώ –σύμφωνα με καταγγελίες αλληλέγγυων– παρόλο που έχει δοθεί στους εργοδότες δυνατότητα να ασφαλίζουν τους εργάτες με εργόσημο, μόλις 500 έχουν ασφάλιση σ’ ένα σύνολο 12.500 εργατών που ζουν μόνιμα στην περιοχή.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε καταυλισμό τον Ιούνιο και «ξεσπίτωσε» 400 Μπανγκλαντεσιανούς εργάτες έφερε ξανά στην επικαιρότητα με τρόπο δραματικό τη Μανωλάδα.

Η φαβέλα κάηκε ολοσχερώς και μαζί της τα διαβατήρια, οι άδειες διαμονής και οι αιτήσεις, οι ιατρικές βεβαιώσεις, τα τραπεζικά έγγραφα και τα όποια χρήματα είχαν καταφέρει να μαζέψουν οι εργάτες.

Τέσσερις μήνες μετά, κανένα από τα προβλήματα των πυρόπληκτων -έστω- εργατών δεν έχει λυθεί. Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το «οικονομικό θαύμα» της φράουλας και πέντε χρόνια ύστερα από τότε που στην κυριολεξία οι φράουλες βάφτηκαν με αίμα, καμία λύση δεν έχει βρεθεί ώστε να μπει οριστικό τέλος στην άγρια δύση της Μανωλάδας –και των «Μανωλάδων»– αυτής της χώρας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, 164 εργάτες με έγγραφο απευθύνθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Συνήγορο του Πολίτη, τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας να υλοποιηθούν τα αυτονόητα: να αντικατασταθούν τα χαμένα έγγραφα, να τους εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να γίνουν έλεγχοι στους εργοδότες και να τους δοθεί το επίδομα για τους πυρόπληκτους.

Σειρά αιτημάτων

Το μόνο που έχει χορηγηθεί στους πυρόπληκτους μετανάστες είναι η «Βεβαίωση Πυρκαγιάς» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, όπου αναφέρονται αναλυτικά τα αντικείμενα και έγγραφα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι εργάτες αναρωτιούνται αν και πότε έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης των εγγράφων τους.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας μάς απάντησαν πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα αιτήματα των εργατών να υλοποιηθούν άμεσα.

Οι εργάτες ζητούν:

 Αυτοψίες για τον εντοπισμό των παραβιάσεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στις αγροκαλλιέργειες.

 Να τους χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ανάλογη με αυτήν που έλαβαν οι πυρόπληκτοι στο Μάτι κατ’ εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

 Να δημιουργηθούν χώρος υποδοχής εργατών γης-μεταναστών και ασφαλή καταλύματα.

 Να θεσμοθετηθεί νέα διαδικασία για τη χορήγηση αδειών εποχικής εργασίας.

 Οι συναρμόδιοι υπουργοί να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την άρση των συνθηκών ανάπτυξης φαινομένων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Οπως μας εξηγούν μέλη της οργάνωσης Generation 2.0, που εδώ και ενάμιση χρόνο πραγματοποιούν σεμινάρια ενημέρωσης στους Μπανγκλαντεσιανούς εργάτες γης στη Μανωλάδα, η επιστολή των άστεγων και πυρόπληκτων μεταναστών προς τα υπουργεία δεν είναι παρά το τελευταίο βήμα σε μια συστηματική και πολύπλευρη παρέμβαση στην περιοχή.

Επιτόπιες αυτοψίες

Τα μέλη της Generation 2.0 πραγματοποίησαν επιτόπιες αυτοψίες στο πεδίο, αλλά και συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία, δήμο και εργοδότες.

Οπως λένε, διαπίστωσαν ότι ενώ στα λόγια οι περισσότεροι δήλωναν πως ενδιαφέρονται για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας των μεταναστών, στην πράξη πετούσαν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

«Μιλήσαμε με εργοδότες που δήλωναν ότι θα ήθελαν να προσλάβουν τους εργαζομένους νόμιμα, αλλά ταυτόχρονα έλεγαν ότι είναι ο νόμος αυτός που δεν τους διευκολύνει».

Πρόκειται για τροπολογία στον νόμο για τη μετανάστευση 4251/2014, που ψηφίστηκε το 2016, για τη «ρύθμιση της απασχόλησης των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία».

Η ρύθμιση προέβλεπε την ασφάλιση των εργατών με εργόσημο έπειτα από δήλωση των εργοδοτών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι «αντιμετωπίζουν κατάσταση ανωτέρας βίας» και δεν μπορούν να συνάψουν νόμιμες συμβάσεις εργασίας.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών.

«Τι έχει αλλάξει μετά τον Ιούνιο, που άνοιξε και πάλι η δημόσια συζήτηση για τις ‘‘Μανωλάδες’’;», τον ρωτήσαμε.

«Δυστυχώς τίποτα, η κατάσταση παραμένει τραγική», μας είπε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος εκτιμά ότι στο σύνολο των 12.500 εργατών στα χωράφια της δυτικής Αχαΐας είναι ζήτημα να έχουν ασφαλιστεί οι 500 – κι αυτοί όχι για όλες τις μέρες που εργάστηκαν.

Πηγή: ΕΦΣΥΝ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot