FOLLOW US: facebook twitter

Ορεινή Αρκαδία: Το ιδανικό χειμερινό καταφύγιο [ΦΩΤΟ]

Ημερομηνία: 02-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
arkadia

Ονειρεύεστε να αποδράσετε στην αγκαλιά της ελληνικής φύσης; Τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας, πανέμορφα κάθε εποχή του χρόνου, σας περιμένουν για να σας αποκαλύψουν λίγη από τη μαγεία τους. Καταπράσινα τοπία, μοναδική ατμόσφαιρα, παραδοσιακοί οικισμοί και εξαιρετικό φαγητό και όλα αυτά, σε πολύ κοντινή απόσταση από την Aθήνα. Ακολουθείτε απλώς την εθνική οδό Αθηνών – Τριπόλεως και μετά από περίπου 2 ώρες άνετης οδήγησης (195 χλμ.) θα βρεθείτε στην καρδιά του Μαινάλου.

Αν συγκαταλέγεστε σε αυτούς που αγαπούν την ξεκούραση και την χαλάρωση, θα απολαύσετε τη φύση ατενίζοντας απλά το τοπίο και απολαμβάνοντας την ηρεμία μπροστά στο τζάκι στους παραδοσιακούς ξενώνες ή πολυτελή resorts της περιοχής. Αν πάλι σας αρέσει η δράση, μπορείτε να κάνετε σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Mαινάλου ή extreme sports στον ποταμό Λούσιο αλλά και πολλές πεζοπορικές διαδρομές.

Η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη στοιχεία πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και έτσι οι λάτρεις του πολιτισμού θα βρουν τους δικούς τους θησαυρούς. Επισκεφθείτε την Αρχαία Γόρτυνα, ακριβώς δίπλα στην όχθη του Λούσιου ποταμού (4χλμ. από το χωριό Ατσίχωλο) με τα ιματικά λουτρά και το ιερό του Ασκληπιού αλλά και την Αρχαία Λυκόσουρα, την “αρχαιότερη πόλη του κόσμου” κατά τον Παυσανία και το Ιερό του Λυκαίου Διός στην κορυφή του Λυκαίου Όρους (18 χλμ. έξω από τη Λυκόσουρα).
Μνημεία θρησκευτικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος αποτελούν τα Μοναστήρια στο Φαράγγι του Λούσιου, λαξευμένα στους βράχους, με γνωστότερη τη Μονή Φιλοσόφου, τη Μονή Τιμίου Προδρόμου και Καλαμίου και άλλα 25 ασκηταριά τα οποία θα σας μαγέψουν.

Τα διάσημα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας απλώνονται στις δασωμένες πλαγιές με τα πέτρινα κεραμοσκεπή σπίτια και τις εκκλησίες με τα κομψά καμπαναριά. Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Καρύταινα. Κάθε χωριό και μια μακρόχρονη ιστορία, κάθε γειτονιά και ένα οικιστικό κόσμημα. Σε όλα θα βρείτε αξιοθέατα και άπλετη ομορφιά.

Στη Δημητσάνα, ένα καταπράσινο πάρκο με τρεχούμενα νερά σας περιμένει και σας υπόσχεται να σας μαθει τα πάντα για το νερό και τη δύναμή του. Πρόκειται για το Υπάιθριο Μουσείο Υδροκίνησης με αποκατεστημένες παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς, ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεματικά Μουσεία της χώρας. Στο χωριό Κάψια ένα υπέροχο μνημείο της Φύσης, το Σπήλαιο Κάψια θα σας κόψει την ανάσα με τους πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες του, τα 330 μέτρα μονοπατιών που διακλαδώνονται στο εσωτερικό του και τον εντυπωσιακό φωτισμό του. Συγκαταλέγεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας.

Τοπικά προιόντα και συνταγές

Και αν όλες οι παραπάνω δραστηριότητες σας άνοιξαν την όρεξη, η περιοχή θα σας ανταμείψει με υπέροχα πιάτα και τοπικές συνταγές: κόκορα ή κουνέλι πρωτογιάχνι με χυλοπίτες, το περίφημο λαγωτό (λαγός με σκορδαλιά από το ζωμό του λαγού και καρύδια), αρνάκι με αγκινάρες στον φούρνο, χορτόπιτα με φύλλο ελαιόλαδου και πικάντικη φέτα, ρεβίθια σκορδαλιά, κατσικάκι λαδορίγανη και αγριογούρουνο τηγανιά.

Για όσους αγαπάτε τις γλυκές γεύσεις, εδώ θα δοκιμάσετε πεντανόστιμες δίπλες και τηγανίτες, χαλβά και υπέροχα γλυκά του κουταλιού κυρίως κάστανο και καρυδάκι που υπάρχει άφθονο στην περιοχή ενώ στη Στεμνίτσα είναι ονομαστό το γλυκού του κουταλιού καρότο. Η περιοχή επίσης φημίζεται για τις πολλές συνταγές με μήλα σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές, όπως η βυτινιώτικη μηλόπιτα με καρύδια και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο χοιρινό με μήλα και κυδώνια στην κατσαρόλα. Πριν φύγετε από την μαγευτική Αρκαδία, μην ξεχάσετε να αφήσετε λίγο χώρο στην βαλίτσα για να πάρετε μαζί σας παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής όπως γλυκό και ξινό τραχανά, χυλοπίτες, φαρδιά λαζάνια και παστό χοιρινό με μπαζαρικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος