FOLLOW US: facebook twitter

Οργανώνοντας το σπίτι για τα Χριστούγεννα

Ημερομηνία: 20-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

katharimsos-7mera

Τα Χριστούγεννα είναι για όλη την οικογένεια ίσως η πιο αγαπημένη περίοδος της χρονιάς. Κι αυτό γιατί πέρα από το όλο γιορτινό πνεύμα των ημερών, είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για γονείς και παιδιά να περάσουν αρκετές ημέρες παρέα χωρίς το άγχος του καθημερινού εργασιακού και σχολικού ωραρίου αλλά και ν’ ανταλλάξουν επισκέψεις με συγγενείς και φίλους. Γι’ αυτό άλλωστε και τα Χριστούγεννα θεωρούνται η πλέον αντιπροσωπευτική οικογενειακή γιορτή.

Και βέβαια το σπίτι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς είναι ο κατεξοχήν χώρος που θα κληθεί να φιλοξενήσει πολύ κόσμο τη συγκεκριμένη περίοδο ενώ και τα ίδια τα μέλη της οικογένειας θα περάσουν αρκετές ώρες εκεί. Γι’ αυτό κι, αναπόφευκτα, θα χρειαστεί μία σχετική προετοιμασία η οποία και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί λίγο πριν την 25η Δεκεμβρίου.

Γενική καθαριότητα σπιτιού

Την απαιτούν οι περιστάσεις των ημερών. Ιδανικός χρόνος για να γίνει αυτή είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τη γιορτή. Εάν γίνει νωρίτερα, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί μία… επανάληψη καθώς ο καιρός έως τις γιορτές θα είναι αρκετός, ενώ εάν την αφήσουμε για την παραμονή το πιθανότερο είναι να γίνει υπό συνθήκες πίεσης και άγχους.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μία λίστα με τις βασικές δουλειές σε ένα πρόγραμμα επτά ημερών ώστε να υποδεχτούμε τις γιορτές και τους καλεσμένους μας με άψογη εμφάνιση, καθώς η σωστή οργάνωση θα βοηθήσει ν’ αποφύγουμε τα απρόοπτα της τελευταίας στιγμής.

7ήμερο Πρόγραμμα Kαθαρισμού: Ημέρα 1

  1. Περπατήστε μέσα στο σπίτι σας με τα μάτια ενός επισκέπτη, κρατώντας σημειώσεις για τυχόν ατέλειες που μπορούν να παρατηρήσουν οι επισκέπτες, όπως φυτά εσωτερικού χώρου με ξερά φύλλα.
  2. Κάντε τις εργασίες που σημειώσατε οικογενειακή προσπάθεια. Συγκεντρώστε τα μέλη της οικογένειας, δείξτε τους τη λίστα και μοιραστείτε τις εργασίες. Να θυμάστε πάντα πως τα πολλά χέρια κάνουν τις δουλειές του σπιτιού πιο ανάλαφρες.
  3. katharisma-prwti-mera

7ήμερο Πρόγραμμα Kαθαρισμού: Ημέρα 2

  1. Πλύνετε τα πατζούρια και σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα τις σίτες.
  2. Καθαρίστε με υγρό πανί τα κατωκάσια των παραθύρων.
  3. Καθαρίστε τα τζάμια των παραθύρων, βγάλτε και πλύνετε τις κουρτίνες.
  4. Αν χρειάζεται, βγάλτε και πλύνετε και τα καλύμματα των επίπλων.
  5. katharisma-deuteri-mera

7ήμερο Πρόγραμμα Kαθαρισμού: Ημέρα 3

Μαζεύουμε το δωμάτιο των παιδιών

Για ένα διάστημα περίπου 15 ημερών τα παιδιά θα… απέχουν από τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Την τελευταία εβδομάδα λοιπόν πριν τις γιορτές αρχίζουμε σιγά σιγά να συμμαζεύουμε το δωμάτιό τους από βιβλία, τετράδια, γραφική ύλη κ.ο.κ. που βρίσκονται συνήθως πεταμένα ολούθε και τα τοποθετούμε στο ντουλάπι απ’ όπου και θα ανασυρθούν λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των μαθημάτων.  Αυτό δε γίνεται βέβαια για ν’ αποκόψουμε τα παιδιά μας από το σχολικό κλίμα αλλά για πρακτικούς λόγους: επειδή την περίοδο των διακοπών το παιχνίδι και οι επισκέψεις στο χώρο θα κυριαρχήσουν, το πιθανότερο είναι να χρειαστούμε τις ικανότητες του… Σέρλοκ Χολμς για να ξαναβρούμε τα απαραίτητα σχολικά είδη μετά το πέρας τους. Έτσι, αφήνουμε σε πρώτη ζήτηση μόνο το υλικό των μαθημάτων εκείνων στα οποία πιθανόν το παιδί μας θα πρέπει ν’ αφιερώσει κάποιες ώρες και μέσα στις διακοπές.

  1. Βάλτε μια καλή τάξη στις κρεβατοκάμαρες, απαλλαγείτε από την ακαταστασία και χαρίστε ή αποθηκεύστε πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε.
  2. 1. Κάντε ένα καλό καθάρισμα στις τουαλέτες και στα ντουλάπια των μπάνιων (ναι!, οι επισκέπτες θα κοιτάξουν στα ντουλάπια των μπάνιων).
  3. katharisma-triti-mera

7ήμερο Πρόγραμμα Kαθαρισμού: Ημέρα 4

  1. Τακτοποιείστε την ντουλάπα με τα παλτά και κάντε χώρο για τα παλτά των επισκεπτών. Αν χρειάζεται προσθέστε επιπλέον κρεμάστρες.
  2. Πλύνετε τα μικρά χαλάκια και φυλάξτε τα ώστε να τα βάλετε την ημέρα του πάρτι, φρέσκα και αφράτα.
  3. katharisma-tetarti-mera

7ήμερο Πρόγραμμα Kαθαρισμού: Ημέρα 5

Ο χώρος της κουζίνας είναι ίσως ο σημαντικότερος χώρος του σπιτιού αυτή την περίοδο. Φροντίζουμε καταρχήν την χωροταξική διαρρύθμιση του ψυγείου ώστε να χωρέσουν όλα τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα που θα κληθεί να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο δεκαπενθήμερο ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε τον απαραίτητο χώρο στα ντουλάπια μας για να υποδεχθούν τα έκτακτα ψώνια των ημερών.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ένα μέρος του τραπεζιού θα καταληφθεί από τις δύο πιατέλες, σήμα κατατεθέν της χριστουγεννιάτικης περιόδου – αυτή με τα μελομακάρονα και αυτή με τους κουραμπιέδες. Γιατί η παράδοση έχει ακόμη δυνατή παρουσία στον τόπο μας – και πολύ καλά κάνει!

  1. Καθαρίστε την ηλεκτρική κουζίνα σας εξωτερικά και εσωτερικά.
  2. Καθαρίστε το ψυγείο, κάνοντας χώρο για τα τρόφιμα του πάρτι. Σκουπίστε τη σκόνη πάνω από το ψυγείο.
  3. Σκουπίστε όλες τις μεγάλες και μικρές συσκευές της κουζίνας.
  4. Σκουπίστε τα κάτω ντουλάπια της κουζίνας.
  5. Πάρτε την ανακύκλωση στους κάδους ανακύκλωσης.
  6. katharisma-pempti-mera

7ήμερο Πρόγραμμα Kαθαρισμού: Ημέρα 6

  1. Περιποιηθείτε την είσοδο του σπιτιού σας, καθαρίστε τη πόρτα, γυαλίστε το πόμολο, και διακοσμήστε την είσοδο με εποχιακές πινελιές.
  2. Ξεσκονίστε όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των ραφιών, τις κορνίζες των φωτογραφιών, και τους πίνακες. Μην ξεχάσετε τους ανεμιστήρες οροφής αν έχετε.
  3. Καθαρίστε το νεροχύτη της κουζίνας και τη πιατοθήκη αποστράγγισης.
  4. katharisma-ekti-mera

7ήμερο Πρόγραμμα Kαθαρισμού: Ημέρα 7

Ώρα για το πάρτι! Και τώρα μερικές λεπτομέρειες για τη τελευταία μέρα:

  1. Καθαρίστε τα δοχεία απορριμμάτων και προσθέστε καινούργιες σακούλες.
  2. Σκουπίστε τυχόν ρύπους στο μπάνιο χρησιμοποιώντας οικιακό καθαριστικό και χαρτί κουζίνας.
  3. Σκουπίστε τους καθρέπτες και τις μπαταρίες του μπάνιου. Σκουπίστε τα δάπεδα των μπάνιων με μια υγρή πετσέτα..
  4. Βάλτε καθαρό νερό στο πιγκάλ του μπάνιου.
  5. Κρεμάστε καθαρές πετσέτες και βάλτε φρέσκο σαπούνι χεριών.
  6. Σφουγγαρίστε το πάτωμα της κουζίνας.
  7. Κάντε με την ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά και με μια στεγνή παρκετέζα τα ξύλινα δάπεδα.
  8. Ελέγξτε τα μαξιλάρια του καναπέ για τυχόν χνούδια.
  9. Και διακοσμήστε με τις ιδιαίτερες πινελιές, όπως τα λουλούδια ή τα κεριά.
  10. katharisma-evdomi-mera

 

Και κάτι τελευταίο: όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητο να γίνουν – απλά ας έχουμε κατά νου ότι καλό είναι να γίνουν χωρίς κανένα άγχος και πίεση. Κι αυτό γιατί καλή η οργάνωση του σπιτιού, καλή η προετοιμασία για να υποδεχτούμε φίλους και γνωστούς όμως το πραγματικό νόημα της γιορτής είναι πάνω και πέρα απ’ όλα αυτά. Ας μην αφήσουμε λοιπόν τον ‘τύπο’ να γίνει εμπόδιο από το να γευτούμε την ουσία…

Πηγή: www.elenaarsenoglou.com & www.praktikesidees.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος