FOLLOW US: facebook twitter

Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Ημερομηνία: 16-08-2017 | Συντάκτης:

Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία. Πέρυσι κάηκαν η Θάσος, η Εύβοια, η Χίος. Φέτος ήταν η σειρά του Καλάμου, της Ζακύνθου, των Κυθήρων πριν από μερικές μέρες και μακάρι ο κατάλογος να σταματήσει εδώ.

«Πηγές» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέδιδαν τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών». Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξέσπασαν 53 μέτωπα μέσα σε μόλις 24 ώρες. Ισως να βοηθάει ο καιρός και οι μέρες των αργιών…

»Δέκα χρόνια πριν, στις φονικές φωτιές της Ηλείας είχαμε ακούσει πολλά. Σενάρια μιλούσαν ακόμη και για «τουρκικό σχέδιο». Κάτι ανάλογο έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Λίγα πράγματα αποδείχτηκαν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι ωφελούνται από τις πυρκαγιές. Οι σύγχρονοι οικοπεδοφάγοι και τα συμφέροντα της παράνομης οικοδομής ή κάποια άγνωστα κέντρα που έχουν στόχο τη δημιουργία πανικού και πολιτικής αποσταθεροποίησης; Αν ισχύει το δεύτερο, τα πράγματα είναι επικίνδυνα.

Όμως, όταν καίγεται το σπίτι σου, δεν είναι ώρα για συζητήσεις, αλλά για δράση. Μια σωστά δομημένη χώρα, βέβαια, οφείλει να απαντήσει με έργα τόσο πρόληψης και αποτροπής όσο και αντιμετώπισης.

Παραδείγματος χάριν, πόσοι δασικοί δρόμοι και αντιπυρικά έργα έγιναν φέτος; Ενισχύθηκαν και, αν ναι, πώς τα μέσα πυρόσβεσης; Στελεχώθηκαν επαρκώς οι υπηρεσίες; Ποια είναι η κατάσταση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης; Οι απαντήσεις δύσκολες, λαμβάνοντας υπόψη τη μνημονιακή κατάσταση της χώρας. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να απαντηθούν μόλις περάσει η λαίλαπα.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, επεκτείνονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε ποιες ενέργειες προχώρησαν ώστε να προφυλάξουν τις περιοχές ευθύνης τους από ένα ενδεχόμενο πυρκαγιάς; Καθάρισαν τους χώρους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες φωτιάς, όπως π.χ. οι απέραντοι σκουπιδότοποι από τους οποίους βρίθει η ελληνική επαρχία;

Αυτοί που αξίζουν τον σεβασμό μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι εκείνοι που βρίσκονται στα μέτωπα των πυρκαγιών, υπερβαίνοντας τους εαυτούς τους, δίχως να γνωρίζουν τι σημαίνει ωράριο και κούραση.

Οι πυροσβέστες και όλοι οι συνάδελφοί τους που συμμετέχουν στο έργο κατάσβεσης και που από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να βρεθούν από το ένα μέρος της χώρας στο άλλο, για να ριχτούν σε μια νέα μάχη με τις φλόγες με πραγματικό κίνδυνο της ζωής τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος