FOLLOW US: facebook twitter

Ομοφωνία υπέρ της δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου

Ημερομηνία: 29-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50671″ img_size=”full”][vc_column_text]Η ομόφωνη αποδοχή, σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου ίσως ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο χθεσινό άνοιγμα της διημερίδας που διοργανώνουν η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ιδρυμα, με θέμα «Η στήριξη εφημερίδων και περιοδικών στην εποχή της κρίσης».

Την πρόταση έκανε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, που αναφέρθηκε σε επαρκή χρηματοδότησή του, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αποδοχή από τα περισσότερα κόμματα δείχνει ότι πολιτικοί από σχεδόν όλους τους χώρους έχουν αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς διαπλοκές, εφημερίδες και περιοδικά.

Η Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., έκανε αναφορές σε διάφορα μοντέλα στήριξης του Τύπου που εφαρμόζουν χώρες όπως: Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία, Σουηδία. Μέτρα που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ σε πωλήσεις και εκτυπώσεις, χρηματοδότηση της διανομής, μείωση φορολογίας και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, επιδοτήσεις ανάπτυξης κ.ά.

Σε τέτοιου είδους μέτρα στήριξης του Τύπου, τα οποία χαρακτήρισαν αναγκαία, αναφέρθηκαν και άλλοι συμμετέχοντες, όπως οι Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Τσιόδρας (Ποτάμι), Νίκος Ξυδάκης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ) κ.ά.

Το θέμα για τον ελληνικό Τύπο είναι να βρεθούν πόροι που θα ενισχύσουν το συγκεκριμένο ταμείο με 10-12 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση και, όπως είπε ο Ν. Παππάς, γίνονται διάφορες σκέψεις καθώς η κυβέρνηση, αφού υπάρχουν κοινές παραδοχές και από άλλα κόμματα, σχεδιάζει σχετική πρωτοβουλία μέχρι το τέλος Φλεβάρη, σε συνεννόηση με τις Ενώσεις στον χώρο του Τύπου.

Στο ιταλικό μοντέλο αναφέρθηκε ο Ραφαέλο Λορούσο (γενικός γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου FNSI), με μείωση φορολογίας και άλλες δράσεις, τονίζοντας βέβαια ότι και οι εκδότες πρέπει να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί με επενδύσεις σε θέσεις εργασίας, παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου κ.ά.

Στους κινδύνους από την υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ σε χέρια λίγων αναφέρθηκε ο Πατρίκ Καμενκά (εκπρόσωπος του γαλλικού δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού οργάνου SNJ SGT στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων), που εστίασε και στις χρηματοδοτήσεις στον γαλλικό Τύπο.

Τόνισε ότι χρειάζονται πρόσθετες προϋποθέσεις και όχι μόνο η κυκλοφορία εφημερίδων και περιοδικών, καθώς δημιουργούνται στρεβλώσεις με ενισχύσεις που πηγαίνουν περισσότερο σε εκείνους που τις έχουν λιγότερο ανάγκη…

Σήμερα (10.00 π.μ.) για την «Αναζήτηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης εφημερίδων και περιοδικών» θα μιλήσει και ο διευθυντής της «Εφ.Συν.» Νικόλας Βουλέλης σε πάνελ με συντονίστρια τη Φανή Πετραλιά, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο ενότητες.

Τα συμπεράσματα της διημερίδας θα αποσταλούν στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ώστε να επακολουθήσουν συναντήσεις με κόμματα και Ενώσεις του κλάδου για να διαμορφωθεί άμεσα το τελικό πλαίσιο στήριξης του Τύπου και στη χώρα μας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia