FOLLOW US: facebook twitter

Ολυμπία: Κάηκε γιατί έμεινε απροστάτευτη

Ημερομηνία: 24-08-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”36904″ img_size=”full”][vc_column_text]Χωρίς μέσα και συστήματα που υπολειτουργούσαν

Με πενιχρά μέσα έγινε η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά που έφτανε την Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 στην Ολυμπία. Υπήρχε η ελπίδα το πρωί που η φωτιά βρισκόταν στην Καυκανιά και το Πελόπιο, να σταματήσει εκεί και να μην απειλήσει τον ιερό τόπο. Το μεσημέρι όμως όλα άλλαξαν, τα πυροσβεστικά μέσα διασπάστηκαν και ελαχιστοποιήθηκαν και η φωτιά σε μια από τις μεγάλες αναζωπυρώσεις της, μπήκε στην Ολυμπία και την έκαψε…

Ο Θοδωρής Γεωργιόπουλος, μετέπειτα διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου και νομού, τότε υπηρετούσε στην Π.Υ. Λεχαινών. Είχε προηγηθεί η φωτιά στις Θίνες και το Γεράκι το πρωί της Παρασκευής που ήδη είχαν διασπάσει τις δυνάμεις όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Ζαχάρω. Ακολούθησε η πυρκαγιά στο Σέκουλα, που ενώθηκε στην πορεία με τη φωτιά της Ζαχάρως και ακόμα δύο στο Κλεινδιά και την περιοχή της Πηνείας και την Οινόη. Οι δύο τελευταίες ενώθηκαν στην πορεία και απείλησαν την περιοχή του Πύργου και την Ολυμπία.

Ο κ. Γεωργιόπουλος και ως πυροσβέστης και ως κάτοικος της Ολυμπίας, βρέθηκε στην περιοχή την κρίσιμη Κυριακή. «Είχαμε λίγα μέσα δύο οχήματα και ένα πεζοπόρο όχημα. Όταν η φωτιά έφτασε από τον Πλάτανο στην Ολυμπία η κατάσταση ήταν τραγική. Βγήκαμε προς το Ξενοδοχείο Αμαλία. Δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τίποτα με τα μέσα που είχαμε και με τον Νίκο Νικολακόπουλο ζητούσαμε επίμονα τα εναέρια μέσα γιατί θα καεί η Ολυμπία. Φοβόμασταν πως θα περάσει στα «βενζινάδικα», όπου κοιτούσαμε γύρω μας βλέπαμε φωτιά. Περνούσε μέσα από τις καλαμιές του Κλαδέου και νομίζαμε πως μας έριχναν με πολυβόλα… Η κατάσταση ήταν εφιαλτική ακόμα και μέσα στην πόλη. Δεν υπήρχαν δυνάμεις στην περιοχή μας καθώς με όλα τα μέτωπα ενεργά είχαν διασπαστεί τα διαθέσιμα μέσα» είπε μεταξύ άλλων.

Από την άλλη αποκάλυψε πως τα γνωστά πυραυλάκια δεν λειτούργησαν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. «Το υδροδοτικό δίκτυο της Εφορείας Αρχαιοτήτων είχα διαπιστώσει πως καταλήγει σε μεγάλης διαμέτρου σωλήνες. Κάτι που θα άδειαζε άμεσα τις δεξαμενές ενώ δεν θα είχε την απαιτούμενη πίεση. Μας είχαν πει πως αυτή ήταν η μελέτη που έπρεπε να ακολουθήσει ο εργολάβος. Δεν ήταν δυνατό να δουλέψουν 30 πυροσβεστικές φωλιές με τέτοια διάμετρο και μια δεξαμενή. Αυτό ήταν λάθος λειτουργικό. Θα έπρεπε να έχουν ρωτήσει την Πυροσβεστική για τις απαιτήσεις. Από την άλλη η δεξαμενή δεν βρισκόταν στο πιο ψηλό σημείο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δώσει με ικανοποιητική πίεση σε ψηλότερα σημεία» είπε μεταξύ άλλων.

Ένα τελευταίο σχόλιο που έκανε μην κρύβοντας την πικρία του, είναι πως οι πυροσβέστες στην Ηλεία δεν εισακούστηκαν όσο θα έπρεπε. «Το κακό είναι πως δεν μας πίστεψαν εδώ. Η περιοχή είχε και έχει καλούς αξιωματικούς που ξέρουν να σβήνουν φωτιές. Όμως δεν μας άκουγαν στην Αθήνα για τις ιδιαιτερότητες της Ηλείας και τους κινδύνους που εγκυμονούν ιδιαίτερα σε μεγάλες πυρκαγιές»…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot