FOLLOW US: facebook twitter

Οι 30 μέρες που κλόνισαν τον κόσμο – One world together at home

Ημερομηνία: 22-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110366″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα με απόλυτη βεβαιότητα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τα εργαλεία που διαθέτουμε και την ιστορική πείρα που έχουμε συσσωρεύσει».

Αυτή η ανώνυμη δήλωση «Ευρωπαίου αξιωματούχου» συνοψίζει περίπου τα πάντα ως τώρα, με συμπληρωμένο ένα μήνα αυτοπεριορισμού κατ’ οίκον, κλειστών συνόρων και σταδιακής, σταθερής υποχώρησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι επιστήμονες απλώνουν μπροστά μας τα δεδομένα· και τις δυσοίωνες προβλέψεις: ο κορονοϊός μπορεί να υποχωρήσει τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού και να επιστρέψει το φθινόπωρο. Οι μουδιασμένες διακοπές του Αυγούστου, λειψές σε ποιότητα και ποσότητα, λίγο θα ωφελήσουν τις οικονομίες που εξαρτώνται από αυτές. Οι άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με αμηχανία και επιφύλαξη. Η ύφεση που ακολουθεί υπολογίζεται ήδη ακόμα χειρότερη και από το μεγάλο Κραχ του 1929.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωνε πριν από μερικές μέρες ότι αν η πανδημία εξαλειφθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ίσως δούμε μια μερική ανάκαμψη από τις αρχές του ’21. Μπορεί όμως και η κατάσταση να χειροτερεύσει. Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν ο ιός επιστρέψει. Και το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι ελπίζουμε στην επιστήμη – για αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια – και στην τύχη.

Μέσα σ’ όλες αυτές τις ζοφερές, αντίξοες συνθήκες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης τον οδικό χάρτη εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα. Το χάρτη της επιστροφής στην «κανονικότητα» – με πολλά και δικαιολογημένα εισαγωγικά. Και άλλα τόσα ερωτηματικά.

Τι περιλαμβάνει αυτή η βαθμιαία άρση των μέτρων περιορισμού; Κατ’ αρχάς, τρία απαραίτητα κριτήρια:

  • Την τεκμηριωμένη ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.
  • Τη μεθοδική προετοιμασία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος υγείας, κατάλληλα εξοπλισμένου για να αντιμετωπίσει μια αναμενόμενη αύξηση των λοιμώξεων.
  • Τη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ – σε μαζική κλίμακα – για να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος της διασποράς του Covid 19 και η επίτευξη της πολυποθούμενης «ανοσίας της αγέλης».

Η Ευρώπη διαχειρίστηκε ως τώρα, με πανθομολογούμενη αδεξιότητα, το ζήτημα του συντονισμού στη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Σήμερα, επιχειρεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, προβάλλοντας τις αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του δόγματος «κανένας να μη μείνει πίσω». «Συνθήματα» που δανείστηκε από την ευρωπαϊκή Αριστερά και τις ανυποχώρητες θέσεις της, όταν ακόμα Ευρωπαίοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα στο γενικό καλό και το πολιτικό κόστος, επιχειρούσαν μάταια να βάλουν ένα θλιβερά ανεπαρκές πλαφόν στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και της αναγκαίας βοήθειας.

Έτσι, σήμερα, με το φόβο πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα γκρεμίσουν όσα διασώσαμε ως τώρα, με «καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης» η Κομισιόν ανακοινώνει τις προτάσεις που θα υποβάλει στις κράτη μέλη της ΕΕ και περιλαμβάνουν:

  • Την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις εντός των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης, στο «προσεχές μέλλον» και με συντονισμένο τρόπο.
  • Την παράταση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαΐου – με επαναξιολόγηση από αυτή την ημερομηνία και ύστερα, λαμβάνοντας υπόψιν την εξάπλωση του ιού εκτός ΕΕ.
  • Την επαναφορά των συναθροίσεων, αλλά με πιθανές διαβαθμίσεις (περιορισμούς στα ωράρια, τον αριθμό ταυτόχρονης παρουσίας ανθρώπων στον ίδιο χώρο) και κατηγοριοποίηση ανάμεσα στις εμπορικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
  • Τη σταδιακή επιστροφή του υγιούς πληθυσμού στην παραγωγή του αλλά και την ταυτόχρονη διατήρηση του καθεστώτος τηλε-εργασίας, ώστε να μην επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στον τόπο εργασίας τους, ταυτόχρονα.
  • Την προστασία της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να μη σημειωθούν ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης.
  • Την προστασία των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων για μεγαλύτερο διάστημα, με οικειοθελή παράταση της απομόνωσης.
  • Την αξιοποίηση της τεχνολογίας ιχνηλάτησης της πορείας μετάδοσης του ιού, μέσα από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και την πλατφόρμα που πρότειναν οι δύο εταιρείες με τη μεγαλύτερη δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων στον πλανήτη. «Με τη συγκατάθεση του χρήστη και το σεβασμό στο απόρρητο των προσωπικών δεδομένων».

Κάθε νέο δραστικό βήμα προς την κανονικοποίηση της καθημερινότητας θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μήνα από το προηγούμενο, ώστε να έχουν αξιολογηθεί αποτελεσματικά τα αποτελέσματα ή οι επιπτώσεις του προηγούμενου. Και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την προηγούμενη έγκριση του επιστημονικού επιτελείου του ECDPC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) που, σε μια ειρωνική νότα της Ιστορίας, έχει την έδρα του στη Σουηδία….

Βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες της Άνοιξης. Μιας εποχής που συμβολίζει, σε κάθε δόγμα και κάθε φιλοσοφική προσέγγιση, την αναγέννηση. Την αναδημιουργία. Θα ξαναδημιουργήσουμε. Σε ένα μέλλον που μας φιλοδώρησε τουλάχιστον με κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί: την εικόνα με τις μάσκες που έπεσαν. Και δεν εννοούμε τις ιατρικές.

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot