FOLLOW US: facebook twitter

Οι 10 εντολές για προστασία από τη ‘γαλάζια φάλαινα’

Ημερομηνία: 22-05-2017 | Συντάκτης:

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί της ΕΛ.ΑΣ. για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι που απευθύνεται σε νέους

Οι κλήσεις που έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι εκατοντάδες καθώς γονείς ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι «Blue Whale Challenge» το οποίο ξεκίνησε το 2013 από τη Ρωσία και στις αρχές του μήνα έκανε την εμφάνισή του και στη χώρα μας.

Το πρώτο κρούσμα, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με τη «Γαλάζια Φάλαινα» καταγγέλθηκε στις 7 Μαΐου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης από τη μητέρα ενός 15χρονου κοριτσιού. Οι αστυνομικές έρευνες, παράλληλα, σχετικά με δύο ακόμη περιστατικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας -το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στην Κρήτη- βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο κανένα εξ αυτών δεν έχει καταγγελθεί επισήμως στις Αρχές.

«Στόχος είναι να έχουμε μία προληπτική και όχι κατασταλτική Αστυνομία. Με τη νέα πραγματικότητα όλοι είμαστε γείτονες.

Συνεπώς οτιδήποτε συμβαίνει σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου χρειάζεται να το γνωρίζουμε, να το παρακολουθούμε και να οργανωθούμε ως προς την πιθανότητα να έρθει κάτι παρόμοιο και σε εμάς. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι, λοιπόν, το χτίσιμο μίας κουλτούρας ασφάλειας και η ανάπτυξη προληπτικών δράσεων σε θέματα που σχετίζονται με το Διαδίκτυο», τονίζει ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Παπαπροδρόμου.

Πως να προλάβετε το κακό: Συμβουλές για τους γονείς από τον δόκτορα Γεώργιο Α. Νάκο, ψυχολόγο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

1 Σωστή ενημέρωση και εξακρίβωση της όποιας πληροφορίας, καθώς ό,τι διαβάζουμε ή βλέπουμε στο Διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε η αλήθεια.

2 Ανάπτυξη ποιοτικής επικοινωνίας με το παιδί, διότι δεν επαρκεί μόνο να το ρωτάμε πώς τα πήγε στο σχολείο.

3 Χρειάζεται να δείχνουμε ενδιαφέρον για τη ζωή του και να έχουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία σε οτιδήποτε ακούσουν.

4 Τα παιδιά όπως δεν μιλούν σε αγνώστους στον δρόμο, δεν θα πρέπει να μιλούν και με αγνώστους στο Διαδίκτυο.

5 Πρέπει οτιδήποτε τους συμβεί να αισθάνονται άνετα να μας το πουν και όχι να φοβούνται ή να ντρέπονται να μας μιλήσουν.

6 Καλό είναι να μιλήσουμε στο παιδί για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

7 Να γνωρίζει για τους διαδικτυακούς κινδύνους που ελλοχεύουν και να είναι ενήμερο για οποιοδήποτε φαινόμενο μπορεί να το αφορά.

8 Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μη διαγράφουν συνομιλίες.

9 Εάν κάποιος άγνωστος μας παρενοχλεί, τον μπλοκάρουμε και τις αποδείξεις τις αποθηκεύουμε.

10 Με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει κάνουμε καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του CyberAlert τηλεφωνικά στο 11188 ή ηλεκτρονικά στέλνοντας email στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr.

Σοκάρει ο εμπνευστής: «Βιολογικά απόβλητα» τα θύματα

Αν και υπάρχει σύγχυση σχετικά με την προέλευση του «Blue Whale Challenge», το όνομά του πιστεύεται ότι σχετίζεται με μια πράξη «αυτοκτονίας» στην οποία προβαίνουν κάποιες γαλάζιες φάλαινες, που βγαίνουν στη στεριά και δεν επιστρέφουν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Δημιουργός του φέρεται να είναι ο 21χρονος Ρώσος Φίλιπ Μπουντέικιν ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο, κατηγορούμενος για υποκίνηση τουλάχιστον 16 αυτοκτονιών εφήβων. Χαρακτηρίζοντας τα θύματα «βιολογικά απόβλητα» και ισχυριζόμενος ότι «καθαρίζει την κοινωνία», ο 21χρονος ομολόγησε τις πράξεις του και οδηγήθηκε στη φυλακή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia