«Οι νέοι της Ηλείας στην Αρχαία Ήλιδα» στα πλαίσια του 27ου Φεστιβάλ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”26463″ img_size=”full”][vc_column_text]1 και 2 Ιουλίου στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας ανεβαίνουν δύο μαθητικές παρατάσεις
«Σχολείο για κλόουν» από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου και «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» από το 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας
Την θεατρική παράσταση «Σχολείο για κλόουν» που στηρίζεται στο ομώνυμο αριστουργηματικό έργο του Friedrich Karl Waechter σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σε διασκευή κειμένων της καθηγήτριας του 1ου Γυμνασίου Πύργου Σοφίας Μάλεση παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Πύργου το Σάββατο 1 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο θέατρο Ήλιδας.
Η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Πύργου ως γνωστόν έλαβε το Βραβείο καλύτερης παράστασης στον Μαθητικό Διαγωνισμό θεάτρου στην Αμαλιάδα και έτσι πήρε το «διαβατήριο» για να παίξει στο θέατρο της Ήλιδας, στα πλαίσια του φετινού 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, στην ενότητα «ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ». Στις 2 Ιουλίου Κυριακή τη σκυτάλη στην Ήλιδα θα πάρει ο «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» από το 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας που έλαβε στον Μαθητικό Διαγωνισμό το βραβείο σκηνοθεσίας.
Οι δύο μαθητικές παραστάσεις στην Ήλιδα, αποτελούν συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και του Δήμου Ήλιδας, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
«Σχολείο για κλόουν»
Το έργο του Βέχτερ που έχει παιχτεί σε πολλές θεατρικές σκηνές και σχολεία, αποτελεί ύμνο στην παιδική αθωότητα και φαντασία επισημαίνοντας ταυτόχρονα το πόσο εύθραυστη και ευάλωτη μπορεί να γίνει όταν έρθει αντιμέτωπη με την αυταρχικότητα, την απαξίωση και τα διδακτικά στεγανά.
Λίγα λόγια για το έργο
Σε ένα σχολείο για κλόουν, δάσκαλος και μαθητές προσπαθούν να συνυπάρξουν μέσα από καθημερινές συγκρούσεις, με κοινό παρονομαστή την αγάπη και των δυο για τον κόσμο των κλόουν.
Η αυταρχικότητα και η πειθαρχία του δασκάλου – κλόουν, έρχονται αντιμέτωπες με τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των εκκολαπτόμενων κλόουν.
Οι μαθητές με γνώμονα τη παιδική αθωότητα τους και τον κόσμο του ονείρου, αντιδρούν στη στείρα διδασκαλία… Στο τέλος οι ήρωες πάντα νικάνε και το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ. Μια φαντασμαγορία χρωμάτων και μουσικής μεταφέρει τους θεατές σε ονειρικούς κόσμους.
«Αγαμέμνων» από το 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας
Την ενότητα ¨ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ» θα κλείσει στις 2 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, η θεατρική παράσταση Αισχύλου Ορέστεια ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, από το 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας, η οποία μάλιστα είχε εκπροσωπήσει το νομό κάνοντας μια εξαιρετική εμφάνιση 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ όπως προαναφέραμε έλαβε και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Μαθητικό διαγωνισμό θεάτρου που πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα. Πρόκειται για μια καλοστημένη παράσταση όπου τα παιδιά έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ ηθοποιίας υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Ιωάννας Παπαδάκη.
Ο “Αγαμέμνων”, το πιο εκτεταμένο από τα σωζόμενα δράματα του Αισχύλου, ξεκινάει με μια ατμόσφαιρα ελπίδας ανάμεικτης με σκοτεινά προαισθήματα, καθώς ο φρουρός στη στέγη του παλατιού στο Αργος παρακολουθεί με αγωνία να δει το σημάδι της φωτιάς να αναγγέλλει την πτώση της Τροίας.
Η Κλυταιμνήστρα, η γυναίκα του Αγαμέμνονα, παρουσιάζεται να πανηγυρίζει, ο Χορός όμως των Αργείων γερόντων θυμίζει ότι ο Αγαμέμνονας θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια στο βωμό της φιλοδοξίας του, για να μπορέσει ο ελληνικός στόλος να αποπλεύσει από την Αυλίδα.
Στο μεταξύ φτάνει ο Αγαμέμνονας φέρνοντας μαζί του ως παλλακίδα του την αιχμάλωτη Τρωαδίτισσα πριγκίπισσα Κασσάνδρα που με μια έξαλλη προφητεία, προβλέποντας το φόνο του Αγαμέμνονα και το δικό της, και, έχοντας οράματα από τα προηγούμενα φρικιαστικά εγκλήματα των Ατρειδών, ξεσπάει σε παραληρηματικό θρήνο…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]