FOLLOW US: facebook twitter

Οι καταλήψεις και οι «κατειλημμένοι»

Ημερομηνία: 31-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”43432″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην πρόσφατη νεοελληνική ιστορία, η έννοια της κατάληψης έχει συνδεθεί με μεγάλες στιγμές και υπερβάσεις της νεολαίας (κατά κύριο λόγο) και του λαού. Αρκεί να αναφέρει κανείς το Πολυτεχνείο ως παράδειγμα, για να καταδείξει πόσο βαθιά καθοριστικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι καταλήψεις στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι του τόπου.

Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι με την πάροδο των χρόνων το «όπλο» της κατάληψης δημόσιων χώρων απέναντι στην εξουσία, απώλεσε μέρος του αρχικού του κύρους, άρα και της ισχύος του. Ως κυριότερη αιτία αυτής της υποβάθμισης θα μπορούσε κανείς να υποδείξει αμέσως την κατάχρηση, η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα σε πανεπιστημιακές και σχολικές μονάδες.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι καταλήψεις θα πρέπει να εκλείψουν από το πολιτικό αλφάβητο των παιδιών. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας έχει έντονο μαθητικό παρελθόν…

Η εβδομάδα πάντως ξεκίνησε με πολλά σχολεία υπό κατάληψη σε όλη την επικράτεια και φυσικά στην Ηλεία, όπου φαίνεται ότι το τσουνάμι της κινητοποίησης απλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο το νομό.

Τα κοινά αιτήματα των μαθητών όλων των σχολείων συνιστούν ένα δείγμα ελάχιστης σοβαρότητας, αλλά και η ουσία τους είναι πέραν αμφισβητήσεων. Κανείς, επί παραδείγματι, δεν θα διαφωνούσε με την «άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών» (κι όχι ¨μόνιμους διορισμούς¨), με το όριο των 20 μαθητών ανά τάξη, ή με την πρόσληψη σχολικών φυλάκων.

Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι αν οι διεκδικήσεις των μαθητών είναι δίκαιες αλλά το κατά πόσον η μορφή πίεσης που επελέγη για ακόμη μία φορά από το μαθητικό κίνημα είναι η πλέον ενδεδειγμένη και συμβαδίζει με τους καιρούς τους οποίους διανύουμε.

Προσωπικά δεν διατηρώ καμία αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση θα συζητούσε καταρχάς την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια παιδεία, με τη διαφορά ότι –όπως είναι γνωστό τοις πάσι– όλες οι δημόσιες δαπάνες περνούν από το κόσκινο των δανειστών.

Σημαίνει αυτό ότι οι μαθητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα όπλα; Όχι αλλά τουλάχιστον ας επανεξετάσουν αν οι καταλήψεις έχουν νόημα στην παρούσα φάση. Οι καταλήψεις επιστρατεύθηκαν προκειμένου να παρακαμφθεί το διαρκές «κατειλημμένο» της εκάστοτε εξουσίας και να ακουστούν εκεί πάνω οι φωνές των πολλών. Παρά ταύτα έχει μεγάλη σημασία, αν οι πολλοί καλούν τον σωστό αριθμό…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia