FOLLOW US: facebook twitter

Οι αστραπιαίες εγκρίσεις των φαρμάκων της Novartis

Ημερομηνία: 21-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”52555″ img_size=”full”][vc_column_text]Δύο φάρμακα της Novartis μπήκαν στην ελληνική αγορά παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και παρότι ήταν 40 φορές πιο ακριβά από τα αντίστοιχα άλλων εταιρειών.

Για παράδειγμα το Gilenya της Novartis για τη σκλήρυνση κατά πλάκας όχι μόνο εγκρίθηκε αστραπιαία, αλλά, όπως ισχυρίζονται μάρτυρες σε καταθέσεις τους στις εισαγγελικές αρχές κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, παρέκαμψε ακόμη και τη διαδικασία τιμολόγησης νέων φαρμάκων.

Αυτό συνέβη κατά την ανακοστολόγηση παλαιών φαρμάκων και ενώ δεν εγκρίνονταν νέα φάρμακα. Ωστόσο το φάρμακο μπήκε εμβόλιμα στο δελτίο τιμών φαρμάκων και με ταχείες διαδικασίες τιμολογήθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα δε, με τα όσα υποστηρίζει σε κατάθεσή του στέλεχος ανταγωνίστριας φαρμακευτικής εταιρείας, σύμφωνα με το Documento, το Gilenya και η τιμή του είχαν προστεθεί χειρόγραφα σε πρωτότυπο μηχανογραφημένο δελτίο τιμών.

Αντίθετα καταγγέλλεται ότι δυο παρόμοια φάρμακα, το Tecfidera και το Aubagio, χρειάστηκαν αρκετό χρόνο μετά τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (2013 και 2014) για να εγκριθούν, να τιμολογηθούν και να αποζημιωθούν στην Ελλάδα.

Και ήταν πολύ φτηνότερα σε σχέση με το Gilenya – κάτι που σύμφωνα με καταγγελίες προκάλεσε ζημία στο δημόσιο. Η σύγκριση τιμών είναι ενδεικτική: Tecfidera 883 ευρώ, Aubagio 696 ευρώ και Gilenya 1.473 ευρώ.

Η τιμολόγηση

Τον Μάρτιο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας για το Gilenya της Novartis – έναν χρόνο πριν είχε εγκριθεί η κυκλοφορία του στις ΗΠΑ. Δεν πέρασαν ούτε τέσσερις μήνες και τον Αύγουστο του 2011 το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα εξέδωσε απόφαση, με το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης να περιλαμβάνει σε συμπληρωματικό μάλιστα κατάλογο (Αρ. Πρωτ. ΔΥΓ3 [α]/οικ. 88081/02.08.2011 – Ορθή Επανάληψη) το Gilenya.

Την υπογράφει ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και με αυτή καθορίστηκαν οι ανώτατες τιμές πώλησης των φαρμάκων της λίστας, με την ισχύ του Δελτίου Τιμών να αρχίζει την 5-8-2011. Το Gilenya, τελευταίο στη λίστα των φαρμάκων, τιμολογήθηκε ως εξής: «1.930 ευρώ χονδρική, 1.679,10 ευρώ νοσοκομειακή, 1.721,08 ευρώ ν. χονδρική, 2.162,88 ευρώ λιανική».

Τι κατέθεσε ο «Μάξιμος Σαράφης» για Λοβέρδο 

Διάχυτες αιχμές αλλά και ευθείες κατηγορίες εναντίον του τότε υπουργού Υγείας υπάρχουν σε καταθέσεις για την υπόθεση Novartis. Μεταξύ άλλων ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» σε κατάθεσή του αναφέρει για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ότι «χαρακτηριστική περίπτωση διακριτικής μεταχείρισης της Novartis Ελλάς ήταν η εκ μέρους του άνω υπουργού όταν πήγε στο υπουργείο Υγείας έκδοση δελτίου τιμών τον Αύγουστο του 2011, οπότε τιμολογήθηκε το Gilenya και το Tasigna 150».

Και συμπληρώνει: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη […]». Για να προσθέσει στη συνέχεια: «[…] Γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε […]».

Πάντως, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε ότι δεχόταν από καιρό εισηγήσεις να ενταχθεί το Gilenya στον κατάλογο των φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες. Το έκανε, όπως σημειώνει, με δεδομένο ότι επρόκειτο για θεραπεία ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τον Αύγουστο του 2011 υπέγραψε απόφαση και εκδόθηκε δελτίο τιμών περιλαμβάνοντας και αυτό το φάρμακο επειδή, όπως είπε, «ήταν θέμα ανθρωπιάς».

Ίδιο φάρμακο, 40 φορές ακριβότερο

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και το φάρμακο – που ενδείκνυται για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας – Lucentis της Novartis, το οποίο προωθήθηκε στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία «αντί φαρμάκου άλλης εταιρείας που ήταν 40 φορές φτηνότερο».

Το Lucentis προέρχεται από τη φαρμακευτική ουσία ρανιμπιζουμάμπη και παράχθηκε στα εργαστήρια της εταιρείας Genetech. Στα ίδια εργαστήρια παράχθηκε και η φαρμακευτική ουσία μπεβασιζουμάμπη, από την οποία δημιουργήθηκε το φάρμακο Avastin. H πατέντα της τελευταίας ουσίας (φάρμακο Avastin) κατοχυρώθηκε στην εταιρεία Roche, ενώ η άλλη ουσία στη Novartis. Σημαντική λεπτομέρεια: τα δύο φάρμακα – βάσει πληθώρας επιστημονικών ερευνών – είναι ισοδύναμα.

Όχι όμως και η τιμή τους. Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο ομάδες ασθενών, «στην πρώτη ομάδα έγιναν 248 ενέσεις Avastin σε συνδυασμό με φωσφορική δεξαμεθαζόνη (μειώνει το ποσοστό υποτροπής) και 313 ενέσεις με Lucentis, έχοντας τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα στη θεραπεία. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος των ενέσεων ήταν 8.680 χιλιάδες ευρώ (248 x 35) και στη δεύτερη το κόστος ήταν 203.450 χιλιάδες ευρώ».

Κι όμως οι δύο εταιρείες είχαν κοινά συμφέροντα, αφού το 30% των μετοχών της Roche ανήκει σήμερα στη Novartis, ενώ η Genetech ανήκει στη Roche.

Αυτή η σύμπραξη των δύο εταιρειών κρίθηκε προ ολίγων ημερών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως παραβίαση των κανόνων για τον ελεύθερο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

Το 2014 η Αρχή Διασφάλισης της Τηρήσεως των Κανόνων του Ανταγωνισμού και της Αγοράς της Ιταλίας (AGCM) επέβαλε δύο πρόστιμα, έκαστο ποσού άνω των 90 εκατ. ευρώ, στις επιχειρήσεις επειδή είχαν συμφωνήσει σύμπραξη με σκοπό την τεχνητή διαφοροποίηση των δύο φαρμάκων, αφού κατά την αρχή τα φάρμακα «είναι ισοδύναμα από κάθε άποψη».

Η μετατόπιση της ζήτησης προς το Lucentis, λόγω και τρομολαγνικών ανακοινώσεων ως προς την ωφέλεια του Avastin, προκάλεσε, σύμφωνα με την αρχή, το 2012 στο ιταλικό σύστημα υγείας επιβάρυνση 45 εκατομμυρίων ευρώ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia