FOLLOW US: facebook twitter

ΟΑΣΗ: Κριτική για τα προβλήματα των αγροτών που χρονίζουν

Ημερομηνία: 20-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55490″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα προβλήματα των αγροτών συνολικά και επί μέρους επανάφεραν στο προσκήνιο της μέλη της ΟΑΣΗ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πύργου. Προβλήματα που χρονίζουν γύρω από τις αποζημιώσεις, τις αγροτικές πολιτικές, την αναμπέλωση…

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος σχολίασε πως μετά τις κινητοποιήσεις του χειμώνα και τις δεσμεύεις της Κυβέρνησης, κάποια αιτήματα ικανοποιήθηκαν όπως το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού, η επιστροφή του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. Ανέφερε όμως πως η Κυβέρνηση «… προχωρά σε θεατρινισμούς και χρησιμοποιεί με τους βουλευτές της, οργανισμούς που είναι για να βοηθάνε τον αγρότη στις δύσκολες στιγμές ειδικά από τα καιρικά φαινόμενα, όπως ο ΕΛΓΑ. Να τον γυρίζουν στην επαρχία να πουλάνε εκδούλευση και να τον χρησιμοποιούν για άγρα ψήφου, όπως έγινε πριν μερικές μέρες όπου έφεραν τον διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ στην Ηλεία, για να αρχίσει να τάζει ή να λέει ψέματα, τα οποία δεν μας τα είπε όταν τον επισκεφτήκαμε το περασμένο καλοκαίρι στο γραφείο του» δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που αναμένονται ενώ οι εκτιμήσεις των γεωπόνων είναι εκτός χρόνου, παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα. Επανήλθε στο θέμα της αποζημίωσης της σταφίδας στα αλώνια και στις ζημιές στα θερμοκήπια που περνούν μέσα από τη διαδικασία των ΠΣΕΑ.

Αναφέρθηκε στο θέμα της τιμής του γάλακτος που υποχωρεί καθημερινά με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι, αλλά και την υποστελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο, όπου θα γίνει σύντομα παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες. Στάθηκε στο θέμα του Α.Τ.ΑΚ. (αριθμού ταυτότητας ακινήτου) που ως διαδικασία αναμένεται να θέσει εκτός αρκετούς αγρότες και κτηνοτρόφους, με απώλεια επιδοτήσεων.

Μίλησε για την πρόσφατη ενημέρωση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην Πάτρα για το θέμα του μύκητα που έπληξε τις καλλιέργειες σταφίδας. «Είναι αρρώστια του ξύλου και το πρόβλημα πιθανά οφείλεται σε αυτούς τους μύκητες και δεν μπορούν να πουν εάν είναι 100%. Πήραν και νέα δείγματα και είναι πιθανό να σχετίζεται με τις αναμπελώσεις, που έγιναν από το 1990 και μετά και οι μύκητες είναι πιθανό να διακινήθηκαν με το πολλαπλασιαστικό υλικό. Είτε παράχθηκαν στην Ελλάδα, είτε ήρθαν εισαγόμενα» δήλωσε, ζητώντας να γίνεται έλεγχος στα φυτά, εισαγόμενα ή μη. Και έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών ή της χρηματοδότησης για τις αναμπελώσεις..

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στα θέματα της φορολογίας και του ασφαλιστικού των αγροτών.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, σχολίασε πως «… η αναμπέλωση είναι λέξη που ακούγεται ωραία, αλλά θα πρέπει να δούμε τι φταίει και πως μπορεί να διορθωθεί για να κάνουμε αναμπέλωση. Και εάν κάνουμε αναμπέλωση, ο αγρότης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Θα πρέπει να ενισχυθεί και οικονομικά θα πρέπει και τα ερευνητικά κέντρα να επανδρωθούν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του φρέσκου γάλακτος.

Το μέλος της ΟΑΣΗ Σωτήρης Μητσόπουλος, στάθηκε στο θέμα των ΠΣΕΑ, λέγοντας πως οι Ηλεία έχει πληγεί από πολλές φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια και η Κυβέρνηση ρίχνει το «μπαλάκι» στα ΠΣΕΑ για τις αποζημιώσεις. «Υπάρχει πρακτική που λέει ότι πρέπει να περιμένουμε πάνω από 8 χρόνια έως ότου λήξει το πρόγραμμα να πληρωθούμε» σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως το θέμα είχε τεθεί και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ πριν ένα χρόνο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot