«Ξενάγηση» στο μυστηριακό πολύχρωμο κόσμο του βυθού
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33705″ img_size=”full”][vc_column_text]Γνωριμία με την Ηλειακή σχολή κατάδυσης Ileia Dive Center και τον Άκη Λιάβα
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Λιάβα
Η κατάδυση είναι ένα μοναδικό χόμπι που προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες. Σίγουρα όλοι έχουμε στο μυαλό μας την κατάδυση σαν κάτι που γίνεται σε μέρη εξωτικά όπως η Χαβάη και η αλήθεια είναι ότι τέτοιας ομορφιάς νησιά έχουν απίστευτη υποθαλάσσια τοπία.
Όμως εδώ και λίγα χρόνια υπάρχει σχολή κατάδυσης και στον νομό Ηλείας με την επωνυμία «Ileia Dive Center» και η περιοχή μας είναι γεγονός ότι έχει έναν απίστευτο βυθό! Να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την δραστηριότητα, μας βοήθησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Πρωινή ο Άκης Λιάβας, «ξεναγός» μας στις περιπέτειες της κατάδυσης και τις ομορφιές του βυθού που έχει αποτυπώσει και στον φωτογραφικό φακό του.
Αν θέλετε να συναντήσετε την εξαιρετική αυτή ομάδα καταδύσεων και να μυηθείτε κι εσείς σ΄αυτόν τον υπέροχο μυστηριακό κόσμο του βυθού, θα τους βρείτε στην παραλία της Σκαφιδιάς.
Πόσα χρόνια ασχολείστε με αυτό το χόμπι και πως αποφασίσατε να το μετατρέψετε σε επάγγελμα;
-Με αυτό το χόμπι ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα, είναι περίπου στα δεκαπέντε με είκοσι. Κάποια στιγμή αποφάσισα το χόμπι μου να το κάνω και επάγγελμα με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε κάτι ανάλογο στον νομό, μια σχολή κατάδυσης δηλαδή. Για τον λόγο αυτό πήρα την απόφασή μου όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι.
Ποια είναι η απήχηση που έχει η κατάδυση στους κατοίκους και ποια στους τουρίστες;
-Η αλήθεια είναι ότι η απήχηση που έχει η κατάδυση στους ντόπιους δεν είναι πολύ μεγάλη, δεν έχουμε, δυστυχώς, ακόμα την νοοτροπία που έχουν οι τουρίστες που όταν έρχονται στην περιοχή κα βλέπουν κάποιο τέτοιο σπορ ή κάποιο τέτοιο χόμπι θέλουν να το δοκιμάσουν. Οι ξένοι που έρχονται στην περιοχή είναι πιο ανοικτοί και πιο περίεργοι σε αυτά τα πράγματα με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν κατάδυση ή που δοκιμάζουν έστω και μια φορά να είναι κυρίως από τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο μας και όχι από ανθρώπους που μένουν μόνιμα εδώ.
Αν κάποιος θέλει να γίνει πιστοποιημένος δύτης ποια εκπαίδευση χρειάζεται να ακολουθήσει;
-Χρειάζεται να ακολουθήσει μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων δηλαδή χρειάζεται να διαβάσει και να κάνουμε μαζί μια καταδυτική θεωρία στην οποία θα εξεταστεί γραπτώς με πέντε διαγωνίσματα και μετά πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά καταδύσεων που είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, είναι πέντε καταδύσεις που λέγονται ανάπτυξη δεξιοτήτων και άλλες τέσσερις προσεγγίζοντας σταδιακά το βάθος των δέκα οκτώ μέτρων που είναι και το πρώτο επίπεδο που μπορεί κάποιος να πιστοποιηθεί. Αν θέλει να συνεχίσει υπάρχει το δεύτερο σχολείο στο οποίο κάποιος μπορεί να πιστοποιηθεί μέχρι το βάθος των τριάντα μέτρων και μετά υπάρχει και το τρίτο σχολείο, δηλαδή το τρίτο επίπεδο, που γίνεται πλέον δύτης διάσωσης. Αν μετά θέλει να συνεχίσει, αν εξαιρέσουμε τις ειδικότητες που μπορεί κάποιος δύτης να πάρει όπως δύτης βαθιάς κατάδυσης ή δύτης ναυαγίων, περνάει σε πιο επαγγελματικά επίπεδα, όπως βοηθός εκπαιδευτή κατάδυσης ή εκπαιδευτής.
Τι κάνει την κατάδυση μια καλή εμπειρία για αυτούς που θα την δοκιμάσουν;
-Το γεγονός ότι μπαίνουμε σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει , δηλαδή σε όλους μας αρέσει η θάλασσα και όλοι μας απολαμβάνουμε την θάλασσα τους καλοκαιρινούς μήνες όμως πολλοί λίγοι είναι αυτοί που έχουν την δυνατότητα να δουν ποιος είναι ο κόσμος κάτω από το νερό, που είναι ένας μαγικός κόσμος, σιωπηλός και γεμάτος χρώματα. Συναντάμε πολύ ωραίος παράξενους και πανέμορφους οργανισμούς και ουσιαστικά είναι μια πόρτα, μια πύλη σε ένα διαφορετικό κόσμο σε ένα διαφορετικό σύμπαν…
Θέλω να μας πείτε δύο φράσεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη κατάδυση.
-Απόλυτη ηρεμία και συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η κατάδυση είναι επικίνδυνη και αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που δεν το δοκιμάζουν. Είναι αλήθεια αυτό;
-Όχι, είναι 100% ψέματα. Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στον κόσμο που ασφαλίζει μόνο δύτες και καταδυτικά κέντρα η DAN (Divers Alert Network) με θέμα ποια είναι τα πιο επικίνδυνα χόμπι που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, φανταστείτε ότι η κατάδυση βγήκε τέσσερις ή πέντε θέσεις κάτω από το bowling!
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η κατάδυση;
-Από οκτώ ετών και πάνω. Δεν υπάρχει όριο στο προς τα πάνω. Με την μόνη διαφορά ότι οκτώ έως δέκα ετών ένα παιδί μπορεί να εκπαιδευτεί μόνο σε πισίνα. Από τη την στιγμή που ένα παιδί έχει κλείσει τα δέκα του χρόνια μπορεί να βουτήξει σε θάλασσα με κάποιο επαγγελματία της κατάδυσης ή με γονέα ή κηδεμόνα πιστοποιημένος στην κατάδυση. Δύο πιστοποιημένοι δύτες από δέκα πέντε ετών και πάνω μπορούν να καταδυθούν μαζί.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του καταδυτικού κύριο Άκη Λιάβα
ΤΗΛ:6938980452
E-MAIL:aliavas@me.com [/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1500659577525-4f2051e4-fe05-2″ include=”33724,33723,33722,33721,33720,33719,33713,33714,33715,33716,33717,33718,33712,33711,33710,33709,33708,33707,33705,33706″][/vc_column][/vc_row]