FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινούν οι μικροπιστώσεις για δάνεια ως 25.000 ευρώ

Ημερομηνία: 16-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34144″ img_size=”full”][vc_column_text]Τη δυνατότητα δημιουργίας εξωτραπεζικών φορέων μικροπιστώσεων δίνει για πρώτη φορά ν/σ του υπουργείου Οικονομίας. Έως 25.000 το ύψος των δανείων. Σκέψεις για ενεργή συμμετοχή του Υπ. Οικονομίας και για μερική επιδότηση του επιτοκίου.

Τον εξωτραπεζικό θεσμό των μικροπιστώσεων (δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις) δημιουργεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θέτοντας και στην Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο, ώστε στον συγκεκριμένο τομέα να μπορούν να δραστηριοποιούνται και μη τραπεζικά ιδρύματα. Άλλωστε το συγκεκριμένο «σπορ» δεν το εξασκούσαν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα το κενό που παρατηρείται στον χώρο αυτής της μορφής χρηματοδοτήσεων να είναι τεράστιο.

Το πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις προσδιορίζεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Μετά τη διαβούλευση και την ενσωμάτωση τυχόν αλλαγών, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη βουλή, ώστε ο θεσμός να γίνει «επίσημος» και στη χώρα μας και οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν επακριβώς τους όρους και τις προϋποθέσεις για να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Και αναφέρουμε τη λέξη «επίσημος» διότι στην Ελλάδα παρέχονται μικροχρηματοτοδήσεις από ενδιάμεσους φορείς, οι οποίοι ωστόσο, ελλείψει πλαισίου, είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τις εμπορικές τράπεζες. Δηλαδή παραπέμπουν τον δανειολήπτη στο γκισέ της τράπεζας καθώς δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνειο οι ίδιοι, εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Για αυτό άλλωστε, το υπουργείο Οικονομίας αποσκοπεί στο να διευρύνει το σύστημα μικροπιστώσεων με εξωτραπεζικούς φορείς και να θέσει σαφείς κανόνες λειτουργίας, ώστε να βρουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση όλοι αυτοί που σήμερα είναι αποκλεισμένοι.

Δηλαδή οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι νέοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνεργοι κ.ο.κ., οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αφού με βάση τα τραπεζικά κριτήρια, θεωρούνται αφερέγγυοι, καθώς δεν μπορούν να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, με την έλευση του νέου πλαισίου, οργανισμό μικροχρηματοτοδότησης θα μπορεί να δημιουργήσει οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και των κριτηρίων που θα θέσει στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδας η οποία και σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα αποτελεί την εποπτική αρχή και θα παρέχει τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, το πλαίσιο εποπτείας της TτΕ θα είναι σαφώς πιο χαλαρό από αυτό που ισχύει για τις εμπορικές και τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Οι οργανισμοί θα απευθύνονται σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και το μέγιστο ποσό του δανείου δεν θα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι ελλείψει εμπράγματων εξασφαλίσεων οι μικροπιστώσεις χαρακτηρίζονται ως δάνεια υψηλού κινδύνου, θα υπάρχει συνεχής καθοδήγηση των δανειοληπτών από ειδικούς συμβούλους του φορέα χρηματοδότησης.

Προκειμένου να «τονώσει» τον νέο θεσμό, το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει να συμμετάσχει στα πρώτα στάδια δημιουργίας των οργανισμών μικροπιστώσεων, με ένα ποσό το οποίο μπορεί να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι πόροι αυτοί θα είναι επιστρεπτέοι, το ποσό θα ανακυκλώνεται. Πάντως υπάρχουν σκέψεις και για μερική επιδότηση του επιτοκίου.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του υπουργείου, το ενδιαφέρον για τη δημιουργία οργανισμών μικροπιστώσεων είναι ήδη μεγάλο και εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός, ο οποίος θα είναι προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων. Μάλιστα στον συγκεκριμένο τομέα ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και σοβαρό τραπεζικό ενδιαφέρον, καθώς τον κίνδυνο αναλαμβάνει πλέον το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) μέσω του προγράμματος EaSI, το οποίο παρέχει εγγυήσεις για την προώθηση της μικροχρηματοδότησης. Το ίδιο, το ΕΤαΕ, παρέχει εγγυήσεις και στους σημερινούς ενδιάμεσους φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους τις παρέχουν στις τράπεζες που συνεργάζονται.

Euro2day.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot