FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινά η επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

Ημερομηνία: 15-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”52490″ img_size=”full”][vc_column_text]Περίπου 100.000 κατοικίες μπορούν να ενταχθούν στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει στόχο τον εξορθολογισμό στην κατανάλωση ενέργειας στον οικιακό τομέα, στον οποίο υπολογίζεται ότι η σπατάλη ξεπερνά το 40%.

Το 55% των οικοδομών της χώρας έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1981, οπότε θεσμοθετήθηκε ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης, και δεν είναι τυχαίο ότι το 83,82% από αυτά χαρακτηρίζονται «σουρωτήρια» με βάση τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης που έχουν εκδοθεί ώς τώρα.

Με άλλα λόγια οι ένοικοί τους πληρώνουν για να θερμαίνουν το… περιβάλλον λόγω των μεγάλων απωλειών από κουφώματα, εξωτερικούς τοίχους, δώματα και πιλοτές.

Η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη και στα νεότερα κτίρια, αφού μόνο το 1,5% δεν είναι «σπάταλο» και κατά κανόνα αφορά αυτά που χτίστηκαν μετά το 2010.

Το συνολικό ύψος των εξασφαλισμένων επιδοτήσεων για να αλλάξει η εικόνα ανέρχεται σε 224 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και θα φτάσει τα 292,43 εκατ. ευρώ μαζί με πόρους που αναμένεται να εξασφαλιστούν από περιφερειακά προγράμματα.

Υπολογίζεται ότι ο τελικός προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν η ιδιωτική συμμετοχή και κυρίως τα άτοκα δάνεια που αυτή τη φορά δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους ιδιοκτήτες.

Η δράση, που συνοδεύεται από μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία, υπηρεσίες κ.λπ.) με συνολικό προϋπολογισμό δύο δισ. ευρώ, εντάσσεται στους κοινοτικούς στόχους για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 30% ώς το 2030 και τη στροφή σε «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Στην Ελλάδα επιπλέον αποτελεί τονωτική ένεση για την απασχόληση, αφού για κάθε ένα εκατομμύριο που επενδύεται στην οικοδομή δημιουργούνται 2,5 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 4 στην υπόλοιπη παραγωγική αλυσίδα.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου και θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν γιατί η προθεσμία ένταξης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αλλά το σύστημα στην ουσία θα «πέσει» πολύ νωρίτερα, αφού δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μόλις καλυφθεί ο ανά περιφέρεια προϋπολογισμός επιδοτήσεων.

Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα καλύπτει κατοικίες (μονοκατοικίες ή διαμερίσματα), χώρους με μεικτή χρήση (επαγγελματική στέγη που χρησιμοποιείται όμως και ως κατοικία) και κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Δεν περιλαμβάνει επαγγελματικούς χώρους.

1. Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το Ε-1 είναι το κλειδί που οδηγεί σε ένταξη ή μη στο πρόγραμμα αλλά και στην κατάταξη για το ύψος της επιδότησης. Οι δυνητικοί δικαιούχοι χωρίζονται σε εφτά κατηγορίες ανάλογα με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Από αυτές οι έξι είναι επιδοτούμενες και αφορά ατομικά εισοδήματα από 10 έως 35 χιλιάδες εισοδήματα, για τα οποία η επιδότηση διαμορφώνεται από 60% έως 25%, ενώ σε περίπτωση οικογένειας το συνολικό εισόδημα μπορεί να φτάσει ώς τις 45 χιλιάδες.

Το ύψος της επιδότησης προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, αλλά με πλαφόν που δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10%.

Οσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν, μπορούν να συμπληρώσουν το ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση των παρεμβάσεων με τραπεζικό δάνειο, το οποίο χορηγείται με επιδοτούμενο κατά 100% επιτόκιο που θα αποπληρώσουν σε έξι χρόνια.

Η έβδομη κατηγορία απευθύνεται σε ατομικό εισόδημα από 35 έως 40 χιλιάδες ευρώ και οικογενειακό από 45 έως 50 χιλιάδες που δεν θα επιδοτηθούν, αλλά έχουν δικαίωμα να πάρουν άτοκο δάνειο με τους ίδιους όρους για την επιδότηση που ισχύουν για τις βασικές κατηγορίες. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι έχοντες πλήρη κυριότητα ή επικαρπία επί του ακινήτου.

2. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Η δεύτερη προϋπόθεση προκύπτει μέσω του Ε9, αφού εντάσσεται μόνο η κύρια κατοικία που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του ενδιαφερόμενου.

Εχει ληφθεί πρόνοια και για όσους απέκτησαν την κύρια κατοικία τους τους τελευταίους μήνες και επομένως δεν έχει προλάβει να δηλωθεί στην περσινή δήλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ιδιοκατοίκηση θα προκύπτει από αλλά τεκμήρια.

Εχει όμως ενδιαφέρον ότι το πρόγραμμα καλύπτει για πρώτη φορά και ενοικιαζόμενες κατοικίες, με την προϋπόθεση (Κεφάλαιο 5) ότι αποτελεί την πρώτη κατοικία για τον ενοικιαστή, που προκύπτει από διασταύρωση με τον ΑΦΜ του, και επιπλέον καλύπτει ορισμένες προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό de minimis (1407/2013).

3. Πολεοδομική κατάσταση

Το πρόγραμμα καλύπτει μόνο κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια. Μπορούν όμως, επίσης για πρώτη φορά, να ενταχθούν και αυθαίρετα, με την προϋπόθεση ότι έχουν νομιμοποιηθεί και έχουν αποπληρώσει στο σύνολό του το οφειλόμενο πρόστιμο. Υπενθυμίζεται πάντως ότι με βάση τον νόμο 4495/2017 προβλέπεται η διάθεση του 50% του προστίμου για την ενεργειακή αναβάθμιση των αυθαιρέτων.

4. Τεχνικές προδιαγραφές

Σε αυτή την ενότητα εντάσσεται η υποβολή πιστοποιητικού ενεργειακής κατανάλωσης, από το οποίο προκύπτει ότι η ιδιοκτησία κατατάσσεται σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της «Δ» του πίνακα ενεργειακής συμπεριφοράς.

Πρέπει να έχει εκδοθεί σε ημερομηνία μετά την 27η Νοεμβρίου 2017, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο αναθεωρημένος κανονισμός θερμομόνωσης (ΚΕνΑΚ) και να υπογράφεται από πιστοποιημένους ενεργειακούς.

Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων χρειάζεται δεύτερη ενεργειακή πιστοποίηση, από την οποία θα προκύπτει ότι το ακίνητο βελτίωσε τη συμπεριφορά του κατά 40% για ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα και κατά 70% για τους υψηλόμισθους.

Για πρώτη φορά μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα τα κοινόχρηστα ή κοινόκτητα τμήματα των πολυκατοικιών. Η απόφαση λαμβάνεται σε γενική συνέλευση, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών καλύπτει τα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι υπόλοιποι, που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, μπορούν να ενταχθούν στην 7η κατηγορία και να πάρουν άτοκο δάνειο ή να συμμετέχουν στις παρεμβάσεις με δικά τους χρήματα.

Οι βασικές εργασίες που επιδοτούνται είναι οι εξής:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
  • Εγκατάσταση θερμομόνωσης στο κτίριο, στην οποία περιλαμβάνονται η στέγη/ταράτσα, οι εξωτερικοί τοίχοι και η πιλοτή.
  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, με αλλαγή καυσίμου, πρόβλεψη για αυτόνομη θέρμανση. Μπορεί να συνδυαστεί με την αλλαγή καυσίμου και την παροχή ζεστού νερού. Οι αλλαγές πρέπει να μειώνουν τη σημερινή κατανάλωση καυσίμου κατά 40% για τα χαμηλά εισοδήματα και κατά 70% στα υψηλότερα..

Διευκρινίζεται ότι κάθε ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση.

Υποβάλλεται επίσης μόνο μία αίτηση για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία, ενώ το ίδιο ισχύει για πρόγραμμα που καλύπτει ολόκληρη την πολυκατοικία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot