FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησε ο τρύγος των οινοστάφυλων

Ημερομηνία: 24-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

trygos

Τσιμπάνε οι τιμές, προβληματίζει η παραοικονομία

-Έντονο προβληματισμό δημιουργεί στους οινοπαραγωγούς ο ΕΦΚ

Με σύμμαχο τον ζεστό καιρό, τα αμπέλια αναμένεται να δώσουν, φέτος, ποιοτικό κρασί αν και σε μικρότερες ποσότητες

Με το μυαλό στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η εφαρμογή του οποίου έχει αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγή αλλά και στην εμπορία κρασιού, ξεκίνησε ο τρύγος των οινοστάφυλων, ακόμη και από τα μέσα Ιουλίου σε κάποιες περιοχές, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα».

Η κορύφωσή του αναμένεται αυτές τις ημέρες και σίγουρα πρόκειται για τον πιο… πρώιμο τρύγο των τελευταίων ετών, αφού ο ζεστός καιρός άλλαξε εντελώς την ωρίμανση των σταφυλιών και ανάγκασε τους παραγωγούς να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα. Και μπορεί η ποσότητα να μην είναι η αναμενόμενη, αφού παρουσιάζεται μείωση, όμως αυτό αντισταθμίζεται από την ποιότητα του καρπού, που αναμένεται να δώσει κρασί αντίστοιχα υψηλής ποιότητας.

Και ενώ, υπό διαφορετικές συνθήκες, παραγωγοί και οινοποιοί θα ήταν όλο χαμόγελα, η επιβολή του ΕΦΚ έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό. Όπως επισημαίνουν στην «ΥΧ» αμπελουργοί και οινοποιοί, πρόκειται για μια στρέβλωση που όσο περνάει ο καιρός παγιώνεται και τώρα, εκφράζεται ο φόβος ότι θα τροφοδοτηθεί και από νέα σταφύλια, τα οποία δεν θα δηλωθούν ότι πάνε σε οινοποιεία και οινοποιούνται. Το χειρότερο, όμως, δεν είναι η εξάπλωση του κύκλου της παραοικονομίας, αλλά το γεγονός ότι αποκτά ρίζες. Μάλιστα, ο οιοσδήποτε απλός αμπελουργός – παραγωγός δεν θα δηλώνει πλέον τίποτα με το αιτιολογικό ότι «δεν μπορώ αλλιώς να βγάλω το ψωμί μου!». Αυτό που δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν είναι ότι πρόκειται για έναν τεράστιο φόρο στα χαμηλής τιμής κρασιά, αφού ξεπερνά το μισό της τιμής του ενός λίτρου!

Ήδη, η Ελλάδα έχει πλημμυρίσει από «μαύρο» κρασί και σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, οι πωλήσεις κρασιού με παραστατικά έχουν μειωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 καταγράφηκε –σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΣΕΟ– μείωση της τάξης του 40%. Εξίσου σημαντικό; Οι νομοταγείς αμπελουργοί και οινοποιοί είναι χαμένοι, αλλά στον χορό αυτόν της φοροδιαφυγής, χαμένοι είναι και όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες, που βλέπουν το όποιο έσοδο από την είσπραξη του ΕΦΚ να μην υφίσταται και την πολιτεία να ψάχνει αλλού διέξοδο για να καλύψει τη… χασούρα.

Κι ενώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται έως και δραματική, αμπελουργοί και οινοποιοί σκέφτονται πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα με δεδομένο την ποιοτική παραγωγή που έχει ήδη ξεκινήσει. Οι καιρικές συνθήκες που σε άλλες καλλιέργειες αποτελούν καταστροφή, στα οινοστάφυλα έχουν πραγματικά βοηθήσει. Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπου η βελτιωμένη ποιότητα συνδυάζεται με αυξημένη ποσότητα. Σε άλλες πάλι, η καλή ποιότητα ισοβαρίζει τη μειωμένη ποσότητα. Κατά παράφραση της γνωστής αποστροφής, ο… καλός μας ο καιρός ήταν δώρο Θεού για τους παραγωγούς οινοστάφυλων. Δεν είναι τυχαίο ότι όπου η ανώτερη τιμή έφτανε τα 52 λεπτά (εξαρτάται βέβαια από την ποικιλία), φέτος αναμένεται αυξημένη ενώ ακόμη και στα 30 λεπτά, πέρυσι, της ποικιλίας Ροδίτης, αναμένεται βελτίωση.

Πελοπόννησος: Σημαντικός ο ρόλος του καιρού

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο τρύγος του οινοστάφυλου και στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου, αφού οι καιρικές συνθήκες έφεραν πρωιμότητα κατά δέκα ημέρες περίπου στην παραγωγή. Στη Νεμέα, όπου παράγονται τα φημισμένα κρασιά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών της περιοχής, Νίκος Βλάχος, επεσήμανε στην «ΥΧ» ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, ο τρύγος άρχισε στις 5 Αυγούστου και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή είναι ότι θα υπάρξει μείωση, αφού η ξηρασία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της στρεμματικής απόδοσης.

Στην περιοχή της Νεμέας, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Αγιωργίτικο και Ροδίτης και όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, δεν είναι δυνατόν ακόμα να γίνει εκτίμηση για την τιμή που θα διαμορφωθεί στο προϊόν, υπενθυμίζοντας ότι πριν από έναν χρόνο ήταν στα 33 λεπτά. Στην Αργολίδα, ο οινοποιός Αντώνης Παπαντώνης υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία χρονιά όπου με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα υπάρξει ελαφρά μείωση της παραγωγής και οι καιρικές συνθήκες σίγουρα θα παίξουν και φέτος, όπως διαχρονικά, τον κυριότερο ρόλο.

Από τους αμπελώνες Γιαννοπούλου, που βρίσκονται στην καρδιά της Λακωνίας, ο κ. Γιαννόπουλος δείχνει να προσεγγίζει με διαφορετική οπτική γωνία τη φετινή περίοδο στην περιοχή του, υποστηρίζοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες το πρωί και οι χαμηλές τις βραδινές ώρες δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να έχουν ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Και στη Λακωνία, όπως και σε άλλες περιοχές, καταγράφεται πρώιμη έναρξη του τρύγου. Στη Μεσσηνία και ειδικότερα στην περιοχή της Τριφυλίας, παράγονται ξένες ποικιλίες, όπως το Σαρντονέ και το Μερλό.

Το φιλέρι, ο ροδίτης και η μαλαγουζιά είναι οι ελληνικές ποικιλίες που κερδίζουν σιγά-σιγά έδαφος. Θετική είναι η χρονιά και στην περιοχή της Αρκαδίας, που δεν έχει επηρεασθεί από την πρωιμότητα και όπου έχουμε το γνωστό ΠΟΠ Μαντινείας. Παρότι, τώρα πια, το μοσχοφίλερο φυτεύεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η σχέση Μοσχοφίλερου – Μαντινείας είναι άρρηκτη και ιδιαιτέρως δημοφιλής στον χώρο των ελληνικών λευκών κρασιών.

Πηγή: ypaithros.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia