FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά του ΓΟΕΒ από το Ταμείο Μολυβιάτη

Ημερομηνία: 12-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

goev-antiplummirika1

Ο καιρός άλλαξε τον προγραμματισμό

Τις τάφρους του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού, γύρω από την πόλη του Πύργου, που στο παρελθόν έχει αντιμετωπίζει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα εστιάζονται οι πρώτες εργασίες που αφορούν στην σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας που χρηματοδοτούνται μέσα από το Ταμείο Μολυβιάτη. Τα μηχανήματα του αναδόχου για τους επόμενους οκτώ μήνες – όσο διαρκεί η σύμβαση θα εργάζονται ασταμάτητα καθαρίζοντας τα σημεία που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δίκτυο του ΓΟΕΒ.

Αυτές τις ημέρες τα μηχανήματα καθαρίζουν την τάφρο 6Τ στην περιοχή της Αγκινάρας στον Πύργο και ένα τμήμα τα ανατολικά της πόλης. Στο παρελθόν σε κάποια σημεία του ίδιου τμήματος είχαν γίνει παρεμβάσεις και από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας. Πλέον συνεχίζεται το έργο μέσω του Ταμείου Μολυβιάτη.

famelos-nikos-goev

Ο κ. Φάμελος σχολίασε πως «η περιβόητη δημοπρασία για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων στον τομέα Πηνειού και τον τομέα Αλφειού ξεκίνησε μετά την υπογραφή της σύμβασης και της προγραμματικής σύμβασης  μεταξύ του ΓΟΕΒ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία εποπτεύει και την διοίκηση του ΓΟΕΒ. Η διάρκεια της σύμβασης αυτή είναι 8 μήνες, δηλαδή περίπου άλλους 6,5 ακόμα. Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα καθώς είχαμε συμφωνήσει με την διεύθυνση τεχνικών έργων ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την περιοχή του Κάμπου καθώς στην περιοχή του Αλφειού είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες με το δικό μας μηχάνημα και από την πολιτική προστασία αλλά και από το δήμο Πύργου αλλά δυστυχώς λόγω των τελευταίων καιρικών φαινομένων είναι αδύνατος ο καθαρισμός σε πολλές περιοχές του κάμπου. Μακάρι να φτιάξει ο καιρός για να ξεκινήσουμε σε αυτή τη περιοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων.

goev-antiplummirika2

Τι περιλαμβάνουν τα έργα

Τα έργα περιλαμβάνουν καθαρισμούς των κεντρικών αποστραγγιστικών των συλλεκτήριων τάφρων δηλαδή των έργων Α’ Τάξης που ανήκουν στην δικαιοδοσία του ΓΟΕΒ, με στόχο την αποφυγή των αντιπλημμυρικών φαινομένων. «Δεν είναι δυνατό μέσα από τη συγκεκριμένη δημοπρασία να καθαριστούν τα πάντα. Είναι πάρα πολλά τα χιλιόμετρα, περίπου 370. Επί σειρά ετών έχουν μείνει ακαθάριστα και θεωρούμε ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται μία συγκεκριμένη δουλειά προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα καιρικά φαινόμενα που είναι έντονα στην περιοχή μας» σχολίασε ο κ. Φάμελος που παρακάλεσε τους πολίτες, τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και όχι μόνο, τους δήμους που δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΓΟΕΒ, να το πράξουν. Επίσης ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή να μην διαμαρτύρονται σε καθημερινή βάση διότι ότι δεν έχει καθαριστεί τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να καθαριστεί μέσα σε έναν χρόνο. «Δεν λέω ότι υπήρξε πλημμελή διαδικασία κατά το παρελθόν γνωρίζουμε όλοι, ότι δεν υπήρχαν χρήματα. Αυτά τα χρήματα είναι από το Ταμείο Μολυβιάτη τα οποία δόθηκαν μετά από αρκετές προσπάθειες και χρόνια προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, επειδή έχει αλλάξει η ταχύτητα των υδάτων λόγο των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, ενώ έχουν αλλάξει και τα καιρικά φαινόμενα» είπε ο κ. Φάμελος.

Χρειάζονται επιπλέον χρήματα

Συμπλήρωσε δε πως δεν αρκεί μόνο ο καθαρισμός των τάφρων, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις με ταχύτατες διαδικασίες στα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια. Τα χρήματα που συγκεντρώνει ο ΓΟΕΒ τα δαπανά για τα αρδευτικά αντλιοστάσια ώστε να μην υπάρξουν συνέπειες στις καλλιέργειες του νομού και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία. Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του κάμπου τη χαρακτήρισε φρικτή, όπου απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις. Το ΔΣ του ΓΟΕΒ με εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, έχει ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία χρηματοδότηση για τα έργα αυτά, ενώ επιστολή έχει σταλεί και στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Τέλος ο κ. Φάμελος αναφέρθηκε και στην απομάκρυνση των φερτών υλικών από τις τάφρους, δηλαδή του όγκου που αφαιρείται από αυτές. «Για να απομακρυνθούν όλα τα υλικά των αποστραγγιστικών τάφρων υπολογίζουμε ότι χρειάζονται 3 εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρέπει να επιμένουμε σε πολυτέλειες αλλά να επιμένουμε στο πως θα αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν είναι δυνατό να πέσουν μέσα ξανά τα υλικά των αντιπλημμυρικών τάφρων» σχολίασε ο κ. Φάμελος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος