FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί για τον ΕΝΦΙΑ

Ημερομηνία: 08-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Από τις Συμπληγάδες του ΕΝΦΙΑ θα περάσουν και φέτος οι επιστροφές φόρων για περίπου 600.000 φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων(ΑΑΔΕ) έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα συμψηφίζει αυτόματα την επιστροφή του φόρου εισοδήματος που δικαιούται ο φορολογούμενος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που του βεβαιώθηκε για το 2017.

Η διαδικασία των συμψηφισμών είναι αυτεπάγγελτη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Υπόχρεοι στον φόρο είναι φέτος 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 3,153 δισ. ευρώ. Ο «λογαριασμός» είναι οριακά μικρότερος σε σχέση με πέρυσι που είχαν βεβαιωθεί έσοδα 3,179 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο εισπρακτικός στόχος παραμένει και φέτος στα 2,65 δισ. ευρώ.

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 11.700 φορολογούμενοι έχασαν την έκπτωση 50% στον φόρο που δικαιούνταν πέρσι. Και αυτό γιατί το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους βρέθηκε πάνω από το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για τη χορήγηση της έκπτωσης.

Αυτό συνέβη γιατί η ΑΑΔΕ συνυπολόγισε και φέτος στα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων και έκτακτα έσοδα, όπως αποζημιώσεις απολύσεων ή ποσά κοινωνικών παροχών ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανατρεπτικός ήταν ο ρόλος των τεκμηρίων που ανέβασαν το συνολικό ετήσιο εισόδημα.

Για την πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν υπήρχε μεταβολή στο ποσό πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα αυξημένο φόρο καλούνται να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσία τους στη διάρκεια του 2016, όσοι δηλαδή το προηγούμενο -μνημονιακό- έτος αγόρασαν διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες ή οικόπεδα επωφελούμενοι από τις χαμηλές τιμές που επικρατούν στην κτηματαγορά.

Επίσης μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος 1.240.212 ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα έναντι 1.251.944 που ήταν το 2016. Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν φέτος 66.236 ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός των υπόχρεων ήταν σε 64.470 άτομα. Συνολικά οι μειώσεις και οι απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται στα 88,9 εκατ. ευρώ από 80,378 εκατ. ευρώ πέρσι.

Από το συνολικό ποσό των 3,153 δισ. ευρώ του φετινού ΕΝΦΙΑ, ποσό 2,6 δισ. ευρώ αφορά τον κύριο φόρο και 629 εκατ. ευρώ τον συμπληρωματικό ο οποίος βαραίνει περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο μοιράζονται 6.297.453 φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος 2,7 δισ. ευρώ και 50.900 νομικά πρόσωπα με συνολικά βεβαιωμένο φόρο ύψους 448,997 εκατ. ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος