FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Μανωλάδα: Στάχτη οι ελπίδες τους…: Παρανάλωμα πυρός καταυλισμός που διέμεναν περισσότεροι από 500 αλλοδαποί εργάτες γης

Ημερομηνία: 08-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62388″ img_size=”full”][vc_column_text]

Στήριξη από το υπουργείο Εργασίας παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου

Δεν έχουν στον ήλιο μοίρα περισσότεροι από 500 αλλοδαποί εργάτες γης, που είδαν με δάκρυα στα μάτια, να παραδίδεται στις φλόγες ο καταυλισμός που διέμεναν στη Ν. Μανωλάδα πολύ κοντά στο γήπεδο του χωριού, το πρωί της Πέμπτης. Για τους περισσότερους εξ αυτών, χάθηκαν τα πάντα… Και το «τα πάντα» για αυτούς σημαίνει τα έγγραφα που νομιμοποιούν την παραμονή τους στη χώρα, όπως και τα χρήματα που είχαν μαζέψει και φύλαγαν κρυμμένα στα πράγματά τους. Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε θα λέγαμε άμεση. Η υπουργός Εργασίας κα Αχτσιόγλου μαζί με τον Ηλείο υφυπουργό κ. Ηλιόπουλο, μετέβησαν χθες το απόγευμα σε Λεχαινά και Μανωλάδα για να συντονίσουν τις ενέργειες όχι μόνο της επόμενης ημέρας, αλλά και τις άμεσες για την στέγαση και διατροφή των αλλοδαπών εργατών.

Η μεγάλη φωτιά

Λίγο πριν τις δέκα το πρωί, σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η ενημέρωση για μεγάλη πυρκαγιά σε καταυλισμό αλλοδαπών εργατών γης, στη Ν. Μανωλάδα, κινητοποίησε δυνάμεις από Πύργο, Αμαλιάδα και Λεχαινά με επικεφαλής το διοικητή νομού Γιάννη Καραμαλίκη. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα εφιαλτικό σκηνικό. Τα παραπήγματα του καταυλισμού, που είχαν τη μορφή θερμοκηπίου με νάιλον και άλλα εύφλεκτα υλικά κατασκευασμένα, είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Μέσα στο χώρο των δύο στρεμμάτων που κάλυπτε ο καταυλισμός, υπήρχαν δεκάδες φιάλες υγραερίου και αρκετές άλλες φιάλες από διάφορα σπρέι. Αυτές άρχισαν διαδοχικά να εκρήγνυνται και κανείς δεν μπορούσε να  πλησιάσει. Οι πυροσβέστες παρά τις προσπάθειές τους για να περισώσουν ότι μπορούν, δεν μπόρεσαν παρά να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς σε ένα αποκομμένο σημείο του καταυλισμού.

Ευτυχώς για όλους δεν υπήρξε απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, καθώς οι ελάχιστοι εργάτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον καταυλισμό απομακρύνθηκαν άμεσα. Αν και υπήρξε πληροφορία πως κάποιος ήταν αγνοούμενος, οι πυροσβέστες δεν βρήκαν κάτι ανάμεσα στα αποκαΐδια.

Επιστρέφοντας πίσω στο χώρο που καταστράφηκε οι αλλοδαποί εργάτες – υπήκοοι Μπαγκλαντές και Πακιστάν, άρχισαν να ξεσπούν ενώ κάποιοι λιποθύμησαν, βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής και αντιλαμβανόμενοι πως είχαν χάσει τα πάντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά είναι πιθανό να οφείλεται σε διαρροή υγραερίου από κάποια φιάλη, όμως την υπόθεση ερευνά το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που έφτασε από την Πάτρα για το σκοπό αυτό.

Άμεση αντίδραση Κυβέρνησης – Αχτσιόγλου

«Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή εργάτες δεύτερης κατηγορίας ή αόρατοι εργάτες, διότι είναι για όλους εξ΄ ίσου σημαντική και η προστασία τους και η βοήθειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Π.Υ. Λεχαινών. Σκοπός αυτής ήταν η λήψη μέτρων για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που επλήγησαν από την πυρκαγιά στον καταυλισμό. «Αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε το συμβάν της πυρκαγιάς στον καταυλισμό των εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα, ήλθαμε από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συντονίσουμε τους αρμόδιους φορείς και δούμε τι μπορεί να κάνει το κράτος, ώστε να ανακουφίσει αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί από την φωτιά». Αυτή τη στιγμή, συνέχισε η Έφη Αχτσιόγλου «… προσπαθούμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας σε ότι αφορά τα άμεσα, δηλαδή την άμεση υλική ανακούφιση τους.»

Σε ότι αφορά την φιλοξενία τους για το πρώτο βράδυ η υπουργός ανέφερε πως ο δήμος θα προσπαθήσει, μέσω του κέντρου προσφύγων που έχει, να τους προσφέρει βοήθεια για τις πρώτες τους ανάγκες, δηλαδή κυρίως την τροφή και την ένδυση, ενώ αύριο (σ.σ. σήμερα) με την παρέμβαση του τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης θα έχει μία πιο συντονισμένη προσφορά για το σύνολο των ανθρώπων αυτών. Σχετικά με το ζήτημα της απώλειας των ταξιδιωτικών εγγράφων που κάηκαν, η κα Αχτσιόγλου είπε ότι «…προσπαθούμε να δούμε μέσα από τις καταστάσεις την ταυτοποίησή τους, προκειμένου οι άνθρωποι που είχαν χαρτιά να επανεκδοθούν πολύ γρήγορα και αυτό όπως πρόσθεσε, «μπορώ να το μεταφέρω και εκ μέρους του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ότι από τη στιγμή που υπήρχαν χαρτιά, αμέσως θα επανεκδοθούν ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι άνθρωποι». Ακόμη, ανέφερε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε και με την κείμενη νομοθεσία εξαντλώντας τα περιθώρια που έχουμε, να τους δώσουμε και κάποια οικονομική στήριξη».

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του τόνισε ότι όλοι οι φορείς βρέθηκαν στην περιοχή άμεσα για να αντιμετωπίσουν τα ανθρώπινα προβλήματα που προέκυψαν. «Στόχος μας είναι η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και οι άμεσες ανάγκες να καλυφθούν από τη δημόσια ευθύνη μας και τους θεσμούς που έχουμε. Από την επόμενη ημέρα θα διαχειριστούμε και μακροπρόθεσμα το θέμα, γιατί για εμάς οι εργάτες γης είναι ένα μέρος της παραγωγικής μας διαδικασίας, μέρος της κοινωνικής μας ζωής. Θέλουμε να δώσουμε και μακροπρόθεσμες λύσεις. Αλλά αυτό που προέχει σήμερα και που αποφασίσαμε και με την κυρία υπουργό είναι τα άμεσα, τα ανθρώπινα, τα της αξιοπρέπειας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ χαρακτήρισε άμεση την αντίδραση του υπουργείου και των φορέων και χαρακτήρισε ευτύχημα το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα από την πυρκαγιά. «Ο δήμος θα βοηθήσει για κοιμηθούν απόψε (σ.σ. χθές) και για την τροφή, αλλά και για ρουχισμό. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί περιμένουμε βοήθεια ώστε να κάνουμε τις συνθήκες καλύτερες. Αύριο θα έρθουν οι σκηνές και πρέπει να καθαριστεί ο χώρος που έμεναν και πρέπει να δούμε που θα στηθούν αυτές οι σκηνές. Θα καταγράψουμε τις ανάγκες και θα φροντίσουμε να παρέχουμε τα απαραίτητα. Έχει γίνει καταγραφή και είναι γύρω στα 220 άτομα, οι οποίοι έχουν χάσει τα έγγραφά τους όπως δηλώνουν, αλλά και τα χρήματά τους. Όσοι έχουν όντως χαρτιά και είναι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν και αποζημίωση από το υπουργείο» είπε ο κ. Μοράντ.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υποστράτηγος Κώστας Κυριακόπουλος, Ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Γιάννης Πετρούτσος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας ταξίαρχος Κώστας Στεφανόπουλος, ο διοικητής νομού της Π.Υ. Γιάννης Καραμαλίκης, εκπρόσωποι φορέων και του ΣΥΡΙΖΑ .[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1528397247575-f9029320-58a0-3″ include=”62389,62390,62391,62392,62393,62384″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia