FOLLOW US: facebook twitter

Να πρωτοστατήσει η Ηλεία στο Κίνημα Αλληλεγγύης με την πυρόπληκτη Αττική

Ημερομηνία: 26-07-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”37051″ img_size=”full”][vc_column_text]Tου Πάνου Τριγάζη

Έχοντας ζήσει από κοντά τον «πύρινο πόλεμο» της Ηλείας, το 2007, που είχε συγκλονίσει, όχι μόνο τον απανταχού ελληνισμό, αλλά και την διεθνή κοινότητα, περιμένω η ιδιαίτερη πατρίδα μου να πρωτοστατήσει στο κίνημα αλληλεγγύης με την πυρόπληκτη Αττική.

Οι δύο τραγωδίες, της Ηλείας το 2007, και της Αττικής το 2018, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, καθώς και διαφορές. Το σημαντικότερο κοινό στοιχείο είναι οι δεκάδες νεκροί. Άλλο κοινό στοιχείο είναι η ηρωική μάχη των πυροσβεστών, αλλά και εθελοντών. Στην περίπτωση της Ηλείας, ήρωες αναδείχθηκαν πολύ απλοί άνθρωποι που επιστράτευσαν και την εφευρετικότητά τους, για να σώσουν τις οικογένειες και τα χωριά τους, όπως αναφέρω στο βιβλίο μου 80 Ώρες σε πύρινο κλοιό – Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας, που εκδόθηκε το 2008.

Αισιόδοξο κοινό σημείο των δύο τραγωδιών, είναι ότι πυροδότησαν μεγάλο κίνημα πανελλήνιας και διεθνούς αλληλεγγύης, που στην περίπτωση της Ηλείας αποτυπώθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Μολυβιάτη, στο οποίο κατατέθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με την συμβολή, μέσα σε λίγο χρόνο,  ενενήντα δύο χιλιάδων φορέων και ατόμων. Θυμάμαι ότι τα καραβάνια αλληλεγγύης με τους πυρόπληκτους της Ηλείας έφταναν με κάθε είδους βοήθεια, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Έντεκα χρόνια μετά, ο λαός της Ηλείας δεν έχει ξεχάσει το ολοκαύτωμα του 2007, ούτε την πολύμορφη συμπαράσταση που δέχτηκε. Όταν δέχεσαι αλληλεγγύη σε τραγικές στιγμές, που κρίνονται ζωές, οφείλεις και να την ανταποδίδεις. Χαιρετίζω το γεγονός ότι κάποιοι φορείς της Ηλείας, μεταξύ των οποίων και οι ημερήσιες εφημερίδες του νομού, έχουν ήδη ζητήσει την μεγαλύτερη δυνατή έκφραση αλληλεγγύης με τους πυρόπληκτους της Αττικής. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι έμπρακτη, γρήγορη και απαλλαγμένη από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Έχω επίγνωση ότι αν κάποιος σημερινός δήμαρχος λάβει σχετικές αποφάσεις, μπορεί να κατηγορηθεί για προεκλογικές σκοπιμότητες, δεδομένου ότι έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019. Ωστόσο θα έλεγα ότι και μία άμιλλα ανάμεσα στους δημάρχους της Ηλείας για το ζήτημα αυτό, δεν θα ήταν αθέμιτη, αλλά ευπρόσδεκτη, κατά την γνώμη μου.

 

Ο Πάνος Τριγάζης,  μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατάγεται από την Μίνθη Ηλείας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot