FOLLOW US: facebook twitter

«Να παραμείνουν ανοιχτά τα θυροφράγματα»: Αίτημα του ΓΟΕΒ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας

Ημερομηνία: 14-02-2018 | Συντάκτης:

Έγγραφο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο φράγμα Αλφειού απέστειλε ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τους αρμόδιους Περιφερειάρχες.

Ο ΓΟΕΒ τονίζει στο έγγραφο του, ότι οι αντλίες του αντλιοστασίου Μακρισίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας και αυτό οφείλεται στην συνεχόμενη λειτουργία τους λόγω των κλειστών θυροφραγμάτων προκειμένου να λειτουργεί η υδροηλεκτρική μονάδα της ΥΔΡΗΛ ΑΕ και τις πιέσεις της αναδόχου εταιρείας.

«Ο ΓΟΕΒ προχώρησε άμεσα με την διαδικασία του κατεπείγοντος και παρά τα οικονομικά του προβλήματα σε όλες τις ενέργειες αποκατάστασής τους» επισημαίνεται στο έγγραφο και συνεχίζοντας, αναφέρεται ότι ζητά να παραμείνουν τα θυροφράγματα ανοιχτά για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Παράλληλα τονίζει την ανάγκη για σύσκεψη των αρμοδίων φορέων για την άμμεση αλλά και την οριστική λύση της διαμορφούμενης κατάστασης με την κατασκευή σωληνωτού αγωγού με ταυτόχρονη κατάργηση του αντλιοστασίου που επιβαρύνει με την λειτουργία του τους ΤΟΕΒ και κατ επέκατση τους αγρότες της αρδεύσιμης ζώνης Αλφειού.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μετά την κατασκευή της υδροηλεκτρικής μονάδας (πρίν την κατασκευή άνοιγαν τα θυροφράγματα το χειμώνα και δεν υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα και ούτε συνεχόμενη λειτουργία του αντλιοστασίου) για αυτό καλούμε την ανάδοχο εταιρεία να σταματήσει τα εξώδικα έγγραφα διότι αυτή φέρει την κύρια ευθύνη της μελέτης και κατασκευής της μονάδας χωρίς να λάβει υπόψη της την κατάσταση λειτουργίας του φράγματος και του όγκου των υδάτων που δεν επιτρέπουν το συνεχόμενο κλείσιμο των θυροφραγμάτων» αναφέρουν.

Τέλος ο ΓΟΕΒ ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αρθεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων να ταξινομηθεί το αντλιοστάσιο Μακρισίων αφού λειτουργεί εντός του φράγματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει και την ευθύνη λειτουργίας του φράγματος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος