FOLLOW US: facebook twitter

«Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους πριν το Πάσχα»: Συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών σχολείων δήμου Πύργου

Ημερομηνία: 04-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Σε συμπαράσταση της διαμαρτυρίας των καθαριστριών των σχολικών κτιρίων βρέθηκε η ομάδα γυναικών Πύργου της ΟΓΕ την Τετάρτη 28/3/18 στο δημαρχείο Πύργου.

Οι καθαρίστριες απαίτησαν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών πριν τις γιορτές του Πάσχα για να μπορέσουν να πάρουν τα απαραίτητα για τις οικογένειές τους. Από το δήμο πήραν την απάντηση πως διαδικαστικά ζητήματα μεταξύ του υπουργείου και της υπηρεσίας του δήμου ευθύνονται για το πρόβλημα, που το βιώνουν και πανελλαδικά οι σχολικές καθαρίστριες. Παρόμοια κατάσταση είχε διαμορφωθεί και στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι καθαρίστριες, σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας και άγριας εκμετάλλευσης επιτελούν με ευσυνειδησία τη δουλειά τους, αφού μέσα σε 4 ώρες καθαρίζουν ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα, με απλήρωτες 2 και 3 ώρες επιπλέον τη μέρα ενώ η ανασφάλεια και η τρομοκρατία είναι η καθημερινότητά τους. Μας περιέγραψαν πως η άθλια εργασιακή σχέση με την οποία δουλεύουν (σύμβαση έργου) τους στερεί μια σειρά από δικαιώματα. Για να πάρουν άδεια για παράδειγμα, ακόμα και αναρρωτική, πρέπει να βρουν κάποιο δικό τους πρόσωπο να τις αντικαταστήσει ή να πληρώσουν από την τσέπη τους για τις μέρες που θα χρειαστεί. Για άδειες μητρότητας κλπ. ούτε κουβέντα φυσικά.

Οι μισθοί που παίρνουν είναι κάτω των 200 ευρώ το μήνα και κάθε φορά για να πληρωθούν (κάθε 3 – 4 μήνες) θα πρέπει να ζητιανεύουν τα δεδουλευμένα τους. Παρά τις καθησυχαστικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για ομαλότητα στο εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα είναι η μόνη διέξοδος στα προβλήματα των καθαριστριών αλλά και όλων των εργαζόμενων γυναικών. Η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η 8ωρη απασχόληση, η κάλυψη των κενών όπου υπάρχουν με νέες προσλήψεις και η ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι ρεαλιστικές διεκδικήσεις σήμερα για τις καθαρίστριες, που βασίζονται στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες της κοινωνίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος