FOLLOW US: facebook twitter

“Να δημιουργηθεί υδαταδεξαμενή για να εξυπηρετήσει τις δύο κοινότητες”

Ημερομηνία: 14-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

diulistirio-phneiou

Επιστολή Πλατανιά και προέδρων Τ.Κ Κέντρου και Αγ. Ηλία στην Περιφέρεια για την άρδευση των καλλιεργειών τους

Λύση που να διευκολύνει τους καλλιεργητές των κοινοτήτων Αγίου Ηλία και Κέντρου που παρότι οι κοινότητες αυτές εφάπτονται του φράγματος Πηνειού αλλά παρ΄όλα δεν έχει προβλεφθεί να μπορούν να παίρνουν νερό για τις καλλιέργειές τους, ζητούν με ανοιχ΄τη επιστολή τους στον Περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και τον δήμαρχο Ήλιδας, ζητούν ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας Παναγιώτης Πλατανιάς και οι πρόεδροι των δύο κοινοτήτων, Δημήτρης Ανδριόπουλος και Θεόδωρος Τσάκος. Μάλιστα στην  επιστολή που έχουν αποστείλει προτείνουν και συγκεκριμένη λύση με την κατασκευή υδατοδεξαμενής, αναφέροντας τα εξής:

«Στο ύψος του φράγματος Πηνείου υπάρχουν δύο μικρές κοινότητες – Κέντρο και Άγιος Ηλίας – , οι οποίες εφάπτονται του φράγματος Πηνειού.

Οι κάτοικοί τους ασχολούνται κυρίαρχα με τη γεωργία και ιδιαίτερα με εντατικές καλλιέργειες , όπως πιπεριά , λόγω του μικρού κλήρου που έχουν, ενσωματώνοντας έτσι την προσωπική τους χειρονακτική εργασία.

Στην κοινότητα Κέντρου οι κάτοικοι της οποίας είναι ακτήμονες παραχωρήθηκαν απαλλοτριωμένες εκτάσεις κατάντι του φράγματος , από τον τότε Νομάρχη Ηρακλή Παπαδόπουλο, τις οποίες καλλιεργούν , πληρώνοντας ένα συμβολικό ενοίκιο βελτιώνοντας έτσι το εισόδημά τους.

Το σύνολο των εκτάσεων είνει περίπου 500στρ., καλλιεργούμενα όπως προαναφέραμε εντατικά και αρδεύονται με ατομικές αρδευτικές αντλίες, χρησιμοποιώντας τα υπερχειλίζοντα νερά ή εναλλακτικά τις μικρές παροχές της προσαγωγούν διώρυγας.

Οι ατομικές αυτές αντλίες είναι ενεργοβόρες και υδροβόρες με αποτέλεσμα να καταναλίσκονται μεγάλες ποσότητες ύδατος – σε βάρος των κατάντι αρδευτών – αλλά και ενέργειας ανεβάζοντας το κόστος του παραγομένου προϊόντος.

Οι κάτοικοι του Αγίου Ηλία , εξάλλου κατέχουν στην ευρύτερη λεκάνη του φράγματος 1500στρ.  ακάλυπτες ξηρικές εκτάσεις , αλλά και  ελιές , τις οποίες καλλιεργούν και συγκαλλιεργούν και αυτοί κυρίαρχα  πιπεριές, ενσωματώνοντας την προσωπική τους εργασία , αρδεύοντας όχι μόνο με άντληση όπως οι κάτοικοι του Κέντρου, αλλά και με μεταφορά ύδατος με υδροδεξαμενές, χρησιμοποιώντας το νερό της περίσειας του φράγματος, όπως και οι κάτοικοι του Κέντρο που προαναφέραμε.

Η τραγικότητα  των κατοίκων και των δύο αυτών κοινοτήτων, είναι ότι ζουν δίπλα στο φράγμα, χωρίς να έχει προβλεφθεί και η άρδευση των δικών τους κτημάτων, ενώ το νερό περισσεύει και χάνεται χωρίς να μπορούν να το εκμεταλλευτούν για να βελτιώσουν τη ζωή τους στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

Το παραπάνω θεωρώ , ότι είναι ένα σοβαρό λάθος των μελετητών του φράγματος, οι οποίοι έδωσαν  νερό – και σωστά – στους αγρότες κατάντι του φράγματος, χωρίς να λάβουν μέριμνα για τους όμορους παραγωγούς με τις μικρές ιδιοκτησίες.

Και βέβαια πρέπει να αναζητήσουμε λύση και λύση που να διευκολύνει τους καλλιεργητές των δύο αυτών κοινοτήτων, ιδιαίτερα σήμερα που επιστρέφουν στα χωριά τους.

Προτεινόμενη λύση

Η τεχνική λύση που προτείνουμε είναι η εξής :

Παραπλεύρως και κατάντι του φράγματος υπάρχει λόφος, ικανού ύψους στην κορυφή του οποίου δύναται να κατασκευαστεί υδατοδεξαμενή , η οποία θα τροφοδοτείται από την περίσσεια ύδατος που χάνεται, τόσο από την κοίτη του ποταμού , όσο και από την κύρια διώρυγα.

Εν προκειμένου και επειδή θα χρησιμοποιηθεί η εντοπισμένη άρδευση, θα χρησιμοποιείται σημαντικά μικρότερη ποσότητα ύδατος από αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα.

Η χωριτηκότητα της δεξαμενής θα υπολογιστεί , ώστε να εξυπηρετεί τα 2.000 περίπου στρέμματα των δύο κοινοτήτων.

Από την δεξαμενή αυτή, αφού μελετηθούν , θα κατασκευαστούν δύο έως τέσσερις καταθλιπτικοί αγωγοί – ή όσοι αγωγοί χρειαστούν από την μελέτη που θα εκπονηθεί, οι οποίοι θα διανέμουν το νερό στα επιμέρους κτήματα των αγροτών με ικανή πίεση, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι με το σύστημα της επιτοπίου άρδευσης (Στάγδην άρδευση).

Με τον τρόπο αυτό θα αρδεύεται σωστά η εν λόγω περιοχή, το κόστος του παραγόμενου προϊόντος αφ’ ενός θα περιοριστεί ενώ θα αυξηθεί σημαντικά και η ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος, το οποίο είναι και το ζητούμενο , από τις αντίστοιχες βιομηχανίες της Ηλείας που κάνουν εξαγωγές στην Αμερική, χωρίς βέβαια να καλύπτουν τις ζητούμενες ανάγκες.

Δεδομένου δε ότι η Τουρκία επιδιώκει να μπει στην ίδια αγορά της Αμερικής , θεωρώ ότι είναι απαραίτητο , αναγκαίο και επιβεβλημένο να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα αυτό, το συντομότερο δυνατό και να δώσετε την πρέπουσα λύση.

                                                                        Με εκτίμηση

  1. Τσάκος Θεόδωρος , Πρόεδρος κοινότητας  Κέντρου
  2. Ανδριόπουλος Δημήτρης , Πρόεδρος κοινότητας Αγ. Ηλία
  3. Πλατανιάς Παναγιώτης, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλείας»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος