FOLLOW US: facebook twitter

Νατάσσα Ζουμή Αγγελακοπούλου: «Όνειρό μου η διάδραση στον πολιτισμό»

Ημερομηνία: 23-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Στις 27 Ιανουαρίου επισκεφθήκαμε με την σχολή χορού δύο πολύ σπουδαίους χώρους πολιτισμού στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής. Ο ένας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου στεγάζεται η έκθεση Van Gogh Alive-The experience, το πολυμεσικό υπερθέαμα που μας (ξανά)συστήνει τον μεγάλο εικαστικό με ένα νέο εκθεσιακό μοντέλο. Εκεί οι μαθήτριες του χορού και οι συνοδοί τους, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή τόσο με τα εικαστικά έργα, όσο και με τη ζωή του γενικότερα. Μια νέα ξεχωριστή εμπειρία 40 σύγχρονων πολυκάναλων, high tech προβολέων, που θέτουν την τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης και προτείνουν ένα νέο εκθεσιακό προϊόν.

Η έκθεση έχει πάνω απ’ όλα σαν σκοπό να προσφέρει καινοτόμους δρόμους παρουσίασης των εκθεμάτων, γεφυρώνοντας χάσματα γενεών αλλά και γνώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, καθώς τα έργα του διάσημου ζωγράφου ζωντάνεψαν σε ψηφιακή μορφή μπροστά στα μάτια μας αλλά και κάτω από τα πόδια μας με γιγάντιες ψηφιακές προβολές, συνοδεία επιβλητικής ατμοσφαιρικής μουσικής. Επίσης οι μικρές μπαλαρίνες είχαν την ευκαιρία να πάρουν για λίγο τη θέση του ζωγράφου πίσω από ένα καβαλέτο, σχεδιάζοντας εικόνες που προβάλλονταν μέσω βίντεο σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ατελιέ.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή με την παράσταση «Καρυοθραύστης ..για παιδιά» ήταν και ο αρχικός μας προορισμός. Το νέο κτήριο στεγάζεται μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη στο κεντρικό κτήριο του Ιδρύματος. Ο συνολικός χώρος μαγευτικός, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να αξιοποιήσει τους χώρους πρασίνου για περιπάτους και δραστηριότητες, να απολαύσει την θέα από την τοποθεσία «Φάρος», να χρησιμοποιήσει την Εθνική βιβλιοθήκη, καθώς και να παρακολουθήσει μεγάλες παραστάσεις χορού, όπερα και συναυλίες. Πρόκειται για ένα σημαντικό χώρο πολιτισμού που λαμβάνει μεγάλο μέρος στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Τα παιδιά και οι συνοδοί παρακολούθησαν μαζί με πολλούς άλλους θεατές μια παράσταση αξιόλογη, σε χορογραφία διασκευή του Ρενάτο Τζανέλλα. Υπέροχα σκηνικά και κοστούμια, καθώς και η εμβληματική μουσική του Τσαϊκόφσκι, σε ζωντανή εκτέλεση από την ορχήστρα της ΕΛΣ, μας γέμισαν με εικόνες και συναισθήματα που αναμφίβολα ενισχύουν το αισθητικό κριτήριο για αξιολόγηση μετέπειτα χώρων και παραστάσεων.

Στα χρόνια που λειτουργώ και διδάσκω στη σχολή, πάντα έχω προτεραιότητα την επαφή με τον σύγχρονο κόσμο του χορού, τόσο στη χώρα μας όσο και στην παγκόσμια σκηνή. Έτσι, οι μαθήτριες του χορού, εκτός από καλλιεργημένο σώμα και ψυχή  αποκτούν και κριτικό πνεύμα που διαμορφώνει την αισθητική τους. Η επαφή με την τέχνη, η γύμναση του σώματος και η συνεργασία μέσα σε ομάδες, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν ένα άτομο με ποιότητα και γνώση αλλά και προσωπικότητα.

Όνειρό μου λοιπόν, να ασχολούνται και να δημιουργούν όλο και περισσότερο οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα απ’ τον πολιτισμό, που στην περιοχή μας δυστυχώς δεν έχει την αξία που πρέπει, παρά τις όσες προσπάθειες κάποιων ελάχιστων εξαιρέσεων. Προτρέπω λοιπόν τους γονείς να ανοιχτούν σε αυτό το περιβάλλον, να ερευνούν, να συμμετέχουν και να εμπιστεύονται τα παιδιά τους και τον προσωπικό τους χρόνο σε ενασχολήσεις πολιτισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος