Νέες τεχνολογίες στους φωτεινούς σηματοδότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Και στις μεγάλες πόλεις της Ηλείας
Δύο νέα έργα εγκατάστασης σύγχρονων φωτεινών σηματοδοτών σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που θα παρέχουν περισσότερη ασφάλεια στους οδηγούς και στους πεζούς, αλλά θα είναι και πιο φιλικά προς το περιβάλλον, θα χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Με την απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας εντάσσονται δύο νέες Πράξεις συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 3,2 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ΕΣΜ).
Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα:
- «Εκσυγχρονισμός Συστήματος Φωτεινής Σηματοδότησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας” 1.815.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
- «Προμήθεια Φωτεινών Σηματοδοτών, υλικών Κατακόρυφης και Οριζόντιας Σήμανσης που απαιτούνται για την αντιδρόμηση των οδών Κορίνθου, Κανακάρη – Ναυαρίνου, Εγκατάσταση και Λειτουργία» με συνολικό κόστος Πράξης 1.408.800 ευρώ .
- Όσον αφορά το πρώτο έργο θα γίνει εκσυγχρονισμός και του δικτύου των φωτεινών σηματοδοτών τόσο μέσα στις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας όσο και στο εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο σε ένα κεντρικό σύστημα που θα συγκεντρώνει στοιχεία και θα επιτηρεί αν υπάρχει κάποια βλάβη ώστε άμεσα να επιδιορθώνεται, σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Αφορά τους φωτεινούς σηματοδότες σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας: Πάτρα, Ι.Π. Μεσολογγίου, Αίγιο, Ακράτα, Αντίρριο, Ανδραβίδα, Πύργος, Ζαχάρω, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Βόνιτσα.
Το υπάρχον σύστημα φωτεινής σηματοδότησης δεν μπορεί λόγω παλαιότητας να ικανοποιήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις για ρύθμιση της κυκλοφορίας και θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.
Θα αποτελείται από υπολογιστή/ές κυκλοφορίας με τα παρελκόμενά τους, ρυθμιστές κυκλοφορίας και εξοπλισμό διασύνδεσης μεταξύ τους. Το σύστημα θα δύναται να ρυθμίζει 250 ρυθμιστές κυκλοφορίας οι οποίοι θα συνδεθούν είτε ενσύρματα είτε ασύρματα με το νέο Κέντρο Φωτεινής Σηματοδότησης.
Από εκεί θα γίνεται επιτήρηση και αναγγελία βλαβών, συλλογή, καταγραφή, ανάλυση στοιχείων κυκλοφορίας, επιλογή προγράμματος για κάθε κόμβο, εφαρμογή κυκλοφοριακών προγραμμάτων, ομαδοποίηση κόμβων, αντίστροφη μέτρηση για τους πεζούς, προμήθεια και τοποθέτηση ηχητικής διάταξης τυφλών.
Επίσης, θα γίνει και αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών τεχνολογίας πυρακτώσεως με σηματοδότες τεχνολογίας τύπου led.