Νέες πλημμύρες στον Κάμπο – Σε απόγνωση οι αγρότες και κάτοικοι
Στο ίδιο έργο θεατές…
Δεν έχουν τέλος τα χτυπήματα του καιρού για τους αγρότες της Ηλείας. Για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο κάμπος πλημμύρισε από την περιοχή της Γαστούνης έως τη Βουπρασία. Προβλήματα δεν αντιμετώπισαν μόνο οι καλλιέργειες, αλλά και χωριά της περιοχής. Πλημμυρισμένοι δρόμοι σε Μυρσίνη, Στρούσι, Μανωλάδα, ήταν μόνο μερικά από τα περιστατικά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι τοπικοί φορείς. Ο ποταμός Βέργας όπως ανέφερε και η πρόεδρος της Μανωλάδας Πόλυ Μπιτούνη, ευτυχώς που έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός του, ειδάλλως οι πλημμύρες θα ήταν εκτεταμένες στην περιοχή. Εκείνο που προκαλεί τα προβλήματα είναι γνωστό και έχει να κάνει με τους καθαρισμούς των ρεμάτων, ποταμών και αποστραγγιστικών αύλακων του ΓΟΕΒ. Μπορεί οι βροχοπτώσεις να είναι έντονες και με διάρκεια, όμως οι λεκάνες απορροής δεν έχουν καθαριστεί σε πολλές περιπτώσεις εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα πάντα μετά από κάθε ισχυρή κακοκαιρία. Οι αγρότες για άλλη μια φορά βλέπουν να καταστρέφεται ο κόπος τους και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν προλάβει να φτάσουν στη συγκομιδή. Τα προϊόντα τους βρίσκονται κάτω από το νερό και πλέον δεν έχουν άλλες δυνάμεις για να παλέψουν με τη μανία της φύσης.
Καλλιέργειες μέσα στη λάσπη
Την παραγωγή του κολοκυθιού μέσα στα νερά βρήκε μέσα στα νερά ο αγρότης από τη Μυρσίνη Αριστοτέλης Μητρόπουλος το πρωί της Δευτέρας. Τα θερμοκήπιά του είναι πνιγμένα από τα νερά της βροχής που υπερχείλισαν στα αποστραγγιστικά κανάλια. «Ο ΤΟΕΒ κάνει ότι μπορεί με πενιχρά μέσα. Τα μεγάλα αποστραγγιστικά κανάλια όμως είναι ακαθάριστα και δεν γίνεται ικανοποιητική απορροή των νερών. Έχω καλλιεργήσει αυτή την περίοδο δύο φορές. Και πάλι θα ξαναπετάξω τα φυτά για να βάλω νέα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι πρέπει να γίνει. Ο ΓΟΕΒ φαίνεται ανύπαρκτος. Η Μυρσίνη είναι ένα χωριό που δέχεται όλα τα νερά της περιοχής και έπρεπε να υπάρχει έμφαση στην απορροή των υδάτων. Όμως τα μεγάλα αποστραγγιστικά είναι ακαθάριστα εδώ και πολλά χρόνια με απορροή στο 20%. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης» σχολίασε. «Η αγροτική εκμετάλλευση είναι η πηγή της ζωής στη Μυρσίνη. Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα είμαστε πεθαμένοι»…
Ο Γρηγόρης Πεντότης, αγρότης από τη Μυρσίνη αναρωτήθηκε πως θα επιβιώσουν οι αγρότες, μετά από την καταστροφή του περασμένου Σεπτέμβρη από τους ανέμους και τώρα από τις πλημμύρες. «Πως θα επιβιώσουμε με τα ψέματα που μας έχουν πει όλοι; Υπάρχουν μεγάλες κοροϊδίες. Γιατί μας κοροϊδεύουν; Πήραμε τηλέφωνο τρία άτομα σήμερα και ο ένας μας έριχνε στον άλλο. Είπαν ότι έχουν ένα μηχάνημα στον Πύργο. Μόνο ο Πύργος υπάρχει; Η Μυρσίνη δεν υπάρχει; Αν δεν υπάρχει κανένας για εμάς, να μην εμφανιστεί κανένας πάλι εδώ γιατί θα του βάλω “τενεκέ”» είπε καυστικά. Η καλλιέργεια κολοκυθιού βούλιαξε στη λάσπη λίγο πριν τη συγκομιδή.
Δεν υπάρχουν κονδύλια – Να μας δώσουν λύσεις
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Χρήστος Παλαιολόγος, επέρριψε ευθύνες πως από το κονδύλι του Ταμείου Μολυβιάτη η περιοχή του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων πήρε ελάχιστα και πάλι δεν ξεκίνησαν εγκαίρως. Η τάφρος Τ17 αντιμετωπίζει πρόβλημα και ευθύνεται για τη χθεσινή πλημμύρα. «Αν είχαμε εμείς μεγάλα μηχανήματα θα κάναμε παρέμβαση. Δεν τα έχουμε όμως. Η Τ17 έχει να καθαριστεί εδώ και είκοσι χρόνια και έχει μέσα μέχρι και δέντρα. Για ότι συνέβη σήμερα (σ.σ. χθες) έχουν ευθύνη τα ακαθάριστα μεγάλα αποστραγγιστικά κανάλια. Σε επικοινωνία που είχα, άκουγα για ένα μπαλάκι ευθυνών από τον ένα στον άλλο. Να κάνουμε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη να βρούμε λύσεις. Πρέπει να κοπεί ένα κονδύλι για την περιοχή. Έχουν καταστραφεί όλοι οι αγρότες της περιοχής. Μετά τον ανεμοστρόβιλο με τα λιγοστά χρήματα που είχαν οι αγρότες πάλεψαν να σταθούν όρθιοι. Τώρα πάλι καταστροφή. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι αρμόδιοι φορείς και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί.
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ σχολίασε πως σε κάθε έντονη βροχόπτωση κάπου θα προκύπτει πρόβλημα στο δήμο. «Το πρόβλημα είναι τα ακαθάριστα μεγάλα κανάλια του ΓΟΕΒ. Τα μνημόνια έχουν αποτέλεσμα στην περιοχή μας. Δεν υπάρχουν πόροι ούτε στους δήμους, ούτε στην Περιφέρεια, ούτε στους ΤΟΕΒ, ούτε στον ΓΟΕΒ για να γίνουν παρεμβάσεις. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα για να σωθούμε. Ας ελπίσουμε να κρατήσει ο καιρός να φύγουν τα νερά. Γιατί αν συνεχίσει έτσι τα μεγαλώσουν τα προβλήματα. Όσοι κατάφεραν να ξανασταθούν μετά τον ανεμοστρόβιλο στα πόδια τους τώρα πάλι καταρρέουν.
Πλημμύρισε το Δημ. Σχολείο Μανωλάδας
Προβλήματα όμως δεν υπήρχαν μόνο στις καλλιέργειες αλλά και μέσα σε χωριά όπως η Μανωλάδα. Το έργο καθαρισμού που ξεκίνησε πρόσφατα στον ποταμό Βέργα για την ώρα γλίτωσε τα χειρότερα, όμως δρόμοι του χωριού πλημμύρισαν, ενώ και το δημοτικό σχολείο δε λειτούργησε καθώς η στάθμη του νερού στο προαύλιο ήταν απαγορευτική για την παραμονή των μαθητών στο σχολείο.
Όπως τόνισε η Διευθύντρια του σχολείου, Χρυσούλα Μονάντερου, η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να παρέμβει, ενώ από τη δημοτική αρχή ελήφθη η απόφαση για να μη λειτουργήσει το σχολείο λόγω της κατάστασης. Η επίστρωση του προαύλιου με κυβόλιθους και η εγκατάσταση ενός μοτέρ δεν έδωσε λύσεις στο πρόβλημα που υπάρχει από παλιά. «Χρειάζεται τεχνικό έργο για να λυθεί το πρόβλημα. Ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν μπορούν να χάνονται άδικα διδακτικές ώρες στο σχολείο.
Λίμνη η Γαστούνη
Τα προβλήματα των πλημμυρών δεν έλλειψαν στην περιοχή της Γαστούνης. Κοντά στον ποταμό Πηνειό και γύρω από τις μεγάλες αποστραγγιστικές τάφρους του ΓΟΕΒ οι εκτάσεις έγιναν λίμνες. Όπως σχολίασε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Βασιλείου ο δήμος και το ΤΟΕΒ Γαστούνης έκαναν τις παρεμβάσεις που έπρεπε όμως «…το νερό ήταν πολύ και δεν άντεξαν οι δύο αποστραγγιστικοί τάφροι ενώ και ο Πηνειός έφτασε στα όρια του. Δυστυχώς με τη φύση δεν μπορεί να τα βάλει κανείς…» σχολίασε ο κ. Βασιλείου.