FOLLOW US: facebook twitter

Νέα ευκαιρία για τα αυθαίρετα και στο βάθος ο νέος νόμος

Ημερομηνία: 26-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”29861″ img_size=”full”][vc_column_text]Δόθηκε 7η κατά σειρά παράταση έως τις 23 Σεπτεμβρίου

Μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου μπορούν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε μια ακόμη παράταση και συγκεκριμένα την 7η κατά σειρά

Έτσι, μέσα από το πολυσέλιδο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, οι πολίτες μπορούν να «εκμεταλλευτούν» τις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπει.

Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα γενικώς), αλλά χωρίς να έχουν εξοφλήσει το πρόστιμο, να το επαναϋπολογίσουν με βάσει τις νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να το συμψηφίσουν με όσα ήδη έχουν πληρώσει.

Παράλληλα, ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις στα παράβολα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλά και εκπτώσεις προστίμων που αγγίζουν το 80% και

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει μειώσεις στα παράβολα και πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ., στις 10.000 ευρώ καθώς και μειώσεις προστίμων. Ειδικότερα για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.

Σε άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι θα απαγορεύονται να μισθώνονται ακίνητα που θα έχουν πολεοδομικές παραβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θέλει να μισθώσει ένα ακίνητο, θα πρέπει να προσκομίζει τον αριθμό οικοδομικής άδειας ή τη δήλωση ότι το ακίνητο έχει τακτοποιηθεί.

Επίσης στο Τεχνικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να ισχύει η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Επιπλέον προβλέπεται πως θα μειωθούν τα πρόστιμα για μια σειρά αυθαιρέτων που χτίστηκαν μεταξύ 1983 έως 1993 και τακτοποιήθηκαν με τον ισχύοντα νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2013.

Παλαιά αυθαίρετα

Ως ημερομηνία ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου παραμένει η 28/07/2011 (ημερομηνία ισχύος του ν. 4014). Προβλέπεται, όμως, σειρά ρυθμίσεων που διευκολύνουν την προσαρμογή στο ισχύον πλαίσιο:
– δίνεται παράταση υπαγωγής για δυο χρόνια
– αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του επιβαλλόμενου προστίμου, από 60 σε 80
– εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα, κοινόχρηστους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
– αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (περιοχές NATURA, κ.λπ.)
– διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια με αναστολή καταβολής των δόσεων σε μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης
– μειώνονται τα πρόστιμα για:
– αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί μεταξύ 1983-93
– αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης
– αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες
– στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν το 1993
– τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.

Νεότερα αυθαίρετα

Μετά από την 28/07/2011 δεν επιτρέπεται καμία ανοχή:

-Για αυθαίρετα που εντοπίζονται από το Παρατηρητήριο κατά την φάση κατασκευής, προβλέπεται άμεση κατεδάφιση με πόρους που θα προέρχονται από τα ίδια τα πρόστιμα.

-Για τα κτίρια που εντοπίζονται αφού έχουν ανεγερθεί, το πρόστιμο ανέγερσης από 30% που είναι σήμερα εκτοξεύεται στο 100% της αντικειμενικής αξίας του κτιρίου και στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές στο 110%.

-Τα πρόστιμα διατήρησης, για όσο καιρό διατηρούνται μέχρι να προγραμματισθεί και να υλοποιηθεί η κατεδάφιση τους, εκτοξεύονται από 5% στο 50%.

-Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η ηλεκτρονική καταγραφή της όλης διαδικασίας, από τον εντοπισμό μέχρι την κατεδάφιση κάθε αυθαιρέτου.
Διαχωρισμός αυθαιρέτου – πολεοδομικής παράβασης
Για πρώτη φορά γίνεται διαχωρισμός των μικρών πολεοδομικών παραβάσεων, που έχουν περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για αυτές προβλέπεται μόνο διοικητική διαδικασία επιβολής κυρώσεων, χωρίς ποινική δίωξη, καθώς και μικρότερα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, ώστε να καταστεί ταχύτερη η εκδίκαση των σημαντικών υποθέσεων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot