FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Μπαλαούρας: Και η Περιφέρειά μας να δημιουργήσει «Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας»

Ημερομηνία: 10-07-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32491″ img_size=”full”][vc_column_text]Eξαίρετο εργαλείο για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους, την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και τον τουρισμό

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργόςθα παραστεί στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση,στη Κοζάνη,. Εκεί θα ανακοινώσει και τη δημιουργία του «Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας», που επιτεύχθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση των επενδύσεων στους τέσσερις Νομούς της Περιφέρειας: Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά.

Η προίκα του «Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας» είναι 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ είναι η συνεισφορά του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και του Εθνικού Ταμείου Στήριξης Επιχειρήσεων(ΕΤΕΑΝ) και μεάλλα 5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τα χρήματα αυτά θα διοχετευτούν σε περισσότερα από 200 τοπικά επιχειρηματικά σχέδια, εξασφαλίζοντας γι’ αυτά χρηματοδότηση με εξαιρετικά χαμηλά έως και μηδενικά επιτόκια και διάρκεια δανεισμού προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Θεωρώ την ίδρυση του «Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας» ως μια άριστη πρωτοβουλία της Κυβέρνησηςκαι της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας,που μας δείχνει πώς η συνεργασία σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο μπορεί να παράγει στοχευμέναεργαλεία για την αντιμετώπιση της περιφερειακής υστέρησης και φτώχειας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα ύψη της φτώχειας

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  έχει τα οξύτερα προβλήματα υστέρησης καιφτώχειαςπανελλαδικά. Δεν είναι εξίσου δύσκολα, βεβαίως τα πράγματα σε όλους τους Νομούςτης. Η Ηλεία λόγω της παρατεταμένης έλλειψης χερσαίων και σιδηροδρομικών υποδομών, βρίσκεται σε δεινή θέσηπου σημειώθηκε πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με συνέπεια ναέχει υποστεί μεγάλη καθίζηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και έχει χάσει το ένα δέκατο του πληθυσμού της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ολοκλήρωση βασικών υποδομών μεταφορών που έχουν μείνει τραγικά πίσω, θα δώσει ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη της Περιφέρειας μας, και ιδίως της Ηλείας. Ωστόσο, πέρα από τα γενικά προβλήματα υστέρησης και φτώχειας, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειαςμας και ιδίως της Ηλείας, παρά το φυσικό της πλούτο, είναι καθηλωμένες και λόγω των οξυμένων προβλημάτων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων τους.

Εύκολη και με ασήμαντα επιτόκια χρηματοδότηση

Η αδυναμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι πανελλαδικό πρόβλημα,αλλά οι επιχειρήσεις της περιοχής έχουν ένα πρόσθετο πρόβλημα: τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή με προνομιακούς όρους για τα προ κρίσης δεδομένα που πήραν μαζικά μετά τις πυρκαγιές του 2007. Ελπίζουμε, το πρόβλημα αυτό να αμβλυνθεί με τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, που μπαίνει σε εφαρμογή σε λίγες εβδομάδες, και να χαλαρώσει η θηλιά των τραπεζών.

Ενδεχόμενη ίδρυση ενός «Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας», ικανού να εξασφαλίσει στα επιχειρηματικά σχέδια χρηματοδότηση με πολύ χαμηλά και σχεδόν μηδενικά επιτόκια, μπορεί να δώσει λύση. Αποτελεί ένα εξαίρετο εργαλείο για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους, την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και τον τουρισμό, που πρέπει να το σχεδιάσουμε και να το ενεργοποιήσουμε. Πώς αλλιώς θα συμβάλλουμε στην ενθάρρυνση και τη στήριξη των επενδύσεων, που τόσο χρειαζόμαστε, αν όχι με τέτοιες συνεργασίες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας; Ας γίνουν λοιπόν τα αναγκαία βήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν σε ότι απαιτηθεί για να προχωρήσει η ΠΔΕ, μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης, στη δημιουργία«Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας», που θα στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη της δικής μας περιοχής. Το Υπουργείοαναμένει….

Ας ακολουθήσουμε το λαμπρό παράδειγμα του «Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας»![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot