FOLLOW US: facebook twitter

«Μπάχαλο» με τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 20-01-2017 | Συντάκτης:

dasikoi-xartes-sovares-diafwneies3

Με εντάσεις και σοβαρές διαφωνίες κυρίως από αγρότες, η χθεσινή ευρεία σύσκεψη στον Πύργο με αφορμή την ανάρτησή τους

Πανάκριβα τα παράβολα για την υποβολή αντιρρήσεων

Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα με σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις για τους ιδιοκτήτες γης και κυρίως για αγρότες και καλλιεργητές, τείνει να μετατραπεί η ιστορία των δασικών χαρτών της Ηλείας, που ολοκληρώθηκαν και αναρτήθηκαν στο σύνολο της ΠΕ Ηλείας στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών με απόφαση της Δ/νσης Δασών. Την αντίδρασή τους στους δασικούς χάρτες διατράνωσαν χθες  οι αγρότες της Ηλείας αλλά και πολλοί φορείς και εκπρόσωποι φορέων, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσε το ΤΕΕ Ηλείας και η Δ/νση Δασών, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου, για το τι ακριβώς συμβαίνει και πώς μπορούν να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.  Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, παρευρέθηκαν πάνω από 300 άτομα ανάμεσά τους πολίτες, αγρότες και πολλοί μηχανικοί, οικονομολόγοι κλπ με πολλές εντάσεις που εκφράστηκαν από τους αγρότες της ΟΑΣΗ πρώτον για τα λάθη που έχουν γίνει, αφού σχεδόν τα 2/3 της γης εμφανίζονται ως αναδασωτέα, αλλά και για υψηλά τέλη που πρέπει να καταβάλλει κάποιος για να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του.

dasikoi-xartes-sovares-diafwneies5

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος στην τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δασικοί χάρτες είναι ένα πολύ σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο για τον νομό, ωστόσο τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά και θα πρέπει να επιλυθούν, γιατί αντί να βοηθήσουν, θα ταλαιπωρήσουν τους πολίτες. Το ένα από αυτά είναι ότι προηγήθηκαν οι φωτιές του 2007 που κατάκαψαν την Ηλεία και όπου έκαιγε η φωτιά και έβγαινε καπνός, οι περιοχές αυτές ανακηρύχθηκαν αναδασωτέες, άσχετα από το αν ήταν πριν ή όχι δάση ή αγροτική γη. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι σύντομες προθεσμίες για την υποβολή των ενστάσεων, γι αυτό θα πρέπει να δοθεί παράταση και το τρίτο πρόβλημα είναι τα υψηλά παράβολα που επιβαρύνουν οικονομικά τον κόσμο σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Στην συνέχεια έφερε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για το εύρος των περιοχών που κηρύχθηκαν αναδασωτέες, όπως στους δημους Πύργου και Ολυμπίας όπου από τα 60.500 στρέμματα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ ως αγροτεμάχια, κρίθηκαν αναδασωτέα τα 20.700, δηλαδή το 34%  ενώ ομοίως στους δήμους Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και Ζαχάρως από τα 45.300 στρέμματα αγροτεμαχίων το 13% κρίνεται αναδασωτέο. Επισήμανε λοιπόν ότι με ηρεμία και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και το δασαρχείο, θα πρέπει να τα δουν όλα αυτά και να κατατεθούν προτάσεις σοβαρές για να υποβληθούν αντιρρήσεις. Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι θα πρέπει να τα δουν ακριβοδίκαια γι αυτούς που καλλιεργούν και όχι για εκείνους που έχουν καταπατήσει εκτάσεις. Όσο για τα παράβολα, θα πρέπει να είναι συμβολικά, με πολύ μικρό τίμημα για να μπορεί ο καθένας να υποβάλλει τις αντιρρήσεις τους.

dasikoi-xartes-sovares-diafwneies2

Η αποτύπωση έγινε με βάση τους δασικούς χάρτες του 1945!

 Ο πρόεδρος της ΝΕ Ηλείας του ΤΕΕ κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος αφού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ανάρτησης των δασικών χαρτών της Ηλείας που έχουν σκοπό να βάλουν τάξη στο απόλυτο χάος της δασικής γης και μη, τόνισε ότι στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν είναι δυνατόν το 60-70% της γης, να έχει χαρακτηριστεί ως δασικό Απαιτείται λοιπόν επανεξέταση, ζήτησε παράταση για την υποβολή των αντιρρήσεων, ανέφερε ακόμα ότι το πληροφοριακό σύστημα κινείται αργά, ενώ έθιξε και το θέμα των αυθαιρέτων που είναι δυσεπίλυτο.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Δασών κ. Παναγιώτης Κορισιάνος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ανάρτηση των χαρτών, αποτελούσε πάγιο αίτημα τους και θεωρείται επίτευγμα της υπηρεσίας το ότι ολοκληρώθηκε μια σημαντική και δύσκολη εργασίας και ευχαρίστησε τον προϊστάμενο κ. Μίχο, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ψυχή της διαδικασίας δασικών χαρτών και όλους τους συναδέλφους του που ασχολήθηκαν με μεράκι και συνέπεια για αυτό το αποτέλεσμα και στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα στον κόσμο, αλλά αντιθέτως να επιλύσουν προβλήματα και να βοηθήσουν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την προστασία των δασών του νομού. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αρκετές αδυναμίες στο σύστημα, πολλά από τα προβλήματα τα είχαν θέσει παλιότερα και στον κ. Τσιρώνη, όπως το ότι η αποτύπωση έγινε βάση των δασικών χαρτών του 1945. Τόνισε λοιπόν ότι το ζήτημα ξεκινά από το θεσμικό πλαίσιο που είναι λάθος και αυτό πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε να μην γίνουν οι δασικοί χάρτες βραχνάς για την κοινωνία.

dasikoi-xartes-sovares-diafwneies

Ανοίγει το σύστημα 23 Ιανουαρίου για υποβολή αντιρρήσεων

Στην συνέχεια  ο προϊστάμενος Δασικών Χαρτογραφήσεων Ν. Ηλείας, Δασολόγος Αριστείδης Μίχος, ανέλυσε όλο το πλαίσιο των δασικών χαρτών με την βοήθεια διαφανειών και τόνισε ότι μετά το πέρας της διαδικασίας και της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών ο κόσμος θα γνωρίζει πως έχει χαρακτηριστεί η περιουσία του και αν έχει ένσταση, θα καταθέτει αντιρρήσεις οι οποίες θα εξεταστούν αργότερα.

Από την Δευτέρα 23/1, θα ανοίξει και η εφαρμογή για την υποβολή των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών που θα έχει διάρκεια 60 ημερών και καταληκτική ημερομηνία την 23η Μαρτίου 2017, ενώ η υποβολή των αντιρρήσεων θα είναι μόνο ηλεκτρονική, όπως είναι και η ανάρτηση. Επισήμανε ακόμα ότι η Δασική υπηρεσία για να βοηθήσει τους πολίτες έχει συστήσει σημεία υποστήριξης των δασικών χαρτών (Στον Πύργο – Δ/νση Δασών , Αμαλιάδα – Δασαρχείο Αμαλιάδας , Κρέστενα – Δασαρχείο Ολυμπίας), μόνο για ενημέρωση και όχι για υποβολή αντιρρήσεων.

Από 45 ευρώ -3.600 ευρώ τα παράβολα!

 Τέλος ο κ. Μίχος, αναφέρθηκε στο ύψος των ειδικών τελών αντιρρήσεων, το σημείο που αυτή τη στιγμή εγείρει μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους των θιγόμενων πολιτών, καθώς αυτό υπολογίζεται ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και ξεκινά από 45 ευρώ για εμβαδόν έως 1.000 τμ και φθάνει τα 3.600 ευρώ για έκταση μεγαλύτερη των 300.000 τ.μ.

Στο σημείο μάλιστα αυτό, όπως βέβαια και σε άλλα σημεία της παρουσίασης των δασικών χαρτών από τον κ. Μίχο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους αγρότες που είχαν παραστεί στην σύσκεψη και για να ακούσουν και για να εκφράσουν τη διαφωνία τους και προκλήθηκε μια μικρή ένταση. Σε ρόλο διαιτητή και… «πυροσβέστη», ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση και κάλεσε τους αγρότες να ανοίξουν διάλογο με δημοκρατικές διαδικασίες και να τοποθετηθούν γιατί με τις φωνές δεν γίνεται τίποτα.

dasikoi-xartes-sovares-diafwneies-1

Αντιδράσεις από αγρότες ΟΑΣΗ: «Θέλουν να μαζέψουν λεφτά και να μας αφήσουν χωρίς γη»

Έτσι, εκ μέρους των αγροτών της ΟΑΣΗ πήρε τον λόγο ο πρόεδρος κ. Χρήστος Γιαννόπουλος που εστίασε σε δύο βασικά σημεία την διαφωνία τους. Το ένα είναι τα πολύ υψηλά παράβολα, τονίζοντας ότι φτάνουν στο σημείο να πιστεύουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι απλώς το να μαζέψει λεφτά, ένα νέο δηλαδή φορομπηχτικό μέτρο και μάλιστα σε μια εποχή που οι αγρότες οικονομικά έχουν ισοπεδωθεί και σήμερα δεν έχουν ούτε το ελάχιστο των 45 ευρώ να δώσουν. Επίσης τόνισε ότι στο τέλος θα βρεθούν χωρίς γη να καλλιεργήσουν γιατί τα 2/3 της Ηλείας φαίνονται αναδασωτέα, η μισή Ζαχάρω μετά τις φωτιές έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από τους δασικούς χάρτες, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι απάντηση δεν έχουν πάρει από τον Αποστόλου για το αν συνταυτίζονται με τους χάρτες του ΟΣΔΕ γιατί αν όχι, θα χάσουν και τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. «Τα λάθη να τα διορθώσετε εσείς που τα κάνατε- επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος- δεν θα τα πληρώσει ο κόσμος. Εσείς είστε υποχρεωμένοι να τα διορθώσετε, να τα αποκαταστήσετε και να φέρετε τα σωστά.»

Στις αδυναμίες των δασικών χαρτών έτσι όπως αποτυπώνονται μετά την ανάρτησή τους, αναφέρθηκε ο πρώην δασάρχης Αμαλιάδας και νυν Γ.Γ του δημου Ήλιδας κ. Πολυχρονόπουλος τονίζοντας ότι είναι γεγονός ότι υπάρχει αγωνία από τους ανθρώπους που στηρίζουν τον αγροτικό τομέα και βλέπουν τα πράγματα να αλλάζουν άρδην γύρω τους και ότι λάθη που έκανα παλιότερα και εκείνοι ως υπηρεσία, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν και να συνεχιστούν, αλλά να επιλυθούν. Και αυτό είναι χρέος της Δασικής Υπηρεσίας και της Πολιτείας και όχι των πολιτών, γιατί πάει να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. «Το θέμα δεν είναι να διαγνώσουμε το πρόβλημα, ωραία το διαγνώσαμε, το θέμα είναι να λυθεί. Γιατί το δύσκολο κομμάτι είναι ότι γίνανε αναδασωτέα 150.000 στρέμματα. Να ξεκαθαρίσει πόσα είναι πράγματι δάσος και πόσα αγροτεμάχια και την πραγματική δασική έκταση να την προστατέψουμε».

Σ. Μπαλιούκος: Να δοθεί παράταση και να μειωθεί το ύψος των παραβόλων

Τοποθέτηση έκανε και ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος που εστίασε σε τρία σημεία. Το ένα ήταν να δοθεί παράταση στην υποβολή των αντιρρήσεων, το δεύτερο να μειωθεί το ύψος των παραβόλων γιατί σήμερα χιλιάδες Ηλείοι ζουν στο όριο της αξιοπρέπειας και δεν μπορούν να ανταπαξέλθουν στην καταβολή τους και το τελευταίο να διασταυρωθούν τα στοιχεία για τις περιοχές που κηρύχθηκαν αναδασωτέες και που μετά τις φωτιές στο δήμο του είναι πολλά στρέμματα γης και πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί ότι οι δασικοί χάρτες αφορούν όλους σχεδόν τους πολίτες που είτε έχουν γη, είτε καλλιεργούν τη γη.

Τέλος μια άλλη σημαντική τοποθέτηση που έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, ήταν εκείνη του δασάρχη Ολυμπίας κ. Γιακουμή, ο οποίος τόνισε ότι το όλο πρόβλημα σήμερα έχει προκύψει γιατί επιλέχθηκαν ως βάση αποτύπωσης οι δασικοί χάρτες του 1945, σε περίοδο μάλιστα πολέμου, ενώ το σωστό ήταν να στηριχθούν στους χάρτες του 1960 και αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας, ενώ δεν ελήφθη καθόλου υπόψη το ότι όλη η Ηλεία κάηκε το 2007 και πρέπει να κηρυχθεί αναδασωτέο μόνο το δασικό κομμάτι και όχι τα καμένα χωράφια και αγροτεμάχια συλλήβδην.

Η σύσκεψη συνεχίστηκε ως αργά το μεσημέρι, με πολλές άλλες τοποθετήσεις και εντάσεις.

 φωτο Γιάννης Σπυρούνης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia