FOLLOW US: facebook twitter

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Να προστατευθεί η ιδιοκτησία των κατοίκων της Αλκυόνας με σωστό καθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού-παραλίας  

Ημερομηνία: 05-08-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα

Εξελίξεις σημειώνονται στο θέμα της επαναχάραξης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας του οικισμού Αλκυόνα Πύργου μετά από την ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και στην οποία απάντησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αποστέλλοντας δύο έγγραφα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών.

Στην απάντηση του το υπουργείο παραδέχεται ότι η αίτηση που κατατέθηκε από τους κατοίκους του οικισμού στις 21 Φεβρουαρίου 2024 περιελάμβανε και νέα στοιχεία σχετικά με τη μεταβολή της οριογραμμής αιγιαλού λόγω τεχνικών έργων στο λιμένα Κατακόλου, κάτι το οποίο τόνιζε ιδιαίτερα στην ερώτησή του ο Ηλείος βουλευτής.

Η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας αναφέρει ότι η αίτηση αυτή θα εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του νόμου 5092/2024 και ότι οι αιτούντες θα ενημερωθούν για τη νέα συνεδρίαση και θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το αίτημά τους ενώπιον της επιτροπής, όπως προβλέπει η πάγια τακτική των υπηρεσιών.

Το έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας αναφέρει επίσης το ιστορικό των διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί έως τώρα. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Ομίλου Φίλων Αλκυόνας είχαν καταθέσει αρχική αίτηση για τον επανακαθορισμό της γραμμής αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή Αλκυόνας Κατάκολου το 2022 και συμπληρωματική αίτηση το 2023. Η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας είχε συγκαλέσει τότε την επιτροπή του άρθρου 3 του νόμου 2971/2001, αλλά η απόφαση είχε αναβληθεί λόγω απουσίας μέλους της επιτροπής. Παρά τις προσπάθειες των αιτούντων και την προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων, η επιτροπή ομόφωνα απέρριψε τότε το αίτημα επανακαθορισμού, καθώς «δεν πληρούσε τους προβλεπόμενους λόγους του άρθρου 7Α του νόμου 2971/2001», όπως αναφέρεται στο έγγραφο. Στη συνέχεια, η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας ενημέρωσε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία επικύρωσε την απόφαση της επιτροπής, αν και η δημοσίευση της απόφασης αυτής στο ΦΕΚ δεν πραγματοποιήθηκε.  

Επιπλέον, η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας ανέφερε ότι η περιοχή Αλκυόνας Κατάκολου είχε επηρεαστεί από εσφαλμένες οριογραμμές που εφαρμόστηκαν από τον ανάδοχο του Εθνικού Κτηματολογίου κατά τη φάση της προανάρτησης. Η Κτηματική Υπηρεσία κατέθεσε αίτηση διόρθωσης ζητώντας την εφαρμογή των διοικητικά καθορισμένων οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας, όπως αυτές είχαν καθοριστεί με την απόφαση του Νομάρχη Ηλείας το 1992. Η διαδικασία του κτηματολογίου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις να εξετάζονται από τον ανάδοχο.

Η νέα αίτηση του Ομίλου Φίλων Αλκυόνας υποβλήθηκε με στόχο να ληφθούν υπόψη οι μεταβολές στην οριογραμμή λόγω των τεχνικών έργων στον λιμένα Κατακόλου. Η αρμόδια επιτροπή, όπως αναφέρει η απάντηση του Υπουργείου, θα εξετάσει την αίτηση με βάση τις νέες διατάξεις του νόμου 5092/2024, ενώ οι αιτούντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το αίτημά τους ενώπιον της επιτροπής.

Σχολιάζοντας την απάντηση αυτή ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της σωστής χαρτογράφησης και καθορισμού των νόμιμων οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας, ώστε αφενός να μην θίγονται τα συμφέροντα του δημοσίου και αφετέρου να προστατεύονται τα δικαιώματα των κατοίκων σε ό,τι αφορά την περιουσία τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot