FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Χαλαρώνουμε, μαγειρεύοντας!

Ημερομηνία: 27-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Αν και η καλοκαιρινή μου διάθεση είναι πεσμένη, το γενικό κλίμα θλίψης και μελαγχολίας έχει επισκιάσει τα πάντα μέσα στα αποκαϊδια, εν τούτοις έβαλα τη δυνατά μου για να επικοινωνήσουμε και σήμερα και για να σας δώσω ωραίες συνταγές για το Σαββατοκυριακό σας. Κοτόπουλο, λαχανικά, τυριά οι πρώτες ύλες και με λίγη φαντασία και τέχνη μπορείτε να τα μεταμορφώσετε σε νόστιμα φαγητά για την οικογένειά σας. Ειδικά οι φτερούγες κοτόπουλου, τέλειες και πολύ οικονομικές! Όπως και το ογκρατέν με κολοκυθακια και πατάτες και βεβαίως ένα σπέσιαλ αλμυρό τσίζ κέικ για εξαιρετικές περιπτώσεις, με ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα στη βεράντα σας. Βεβαίως η γλυκιά απόλαυση της ημέρας, είναι το θεσπέσιο εκμέκ κανταϊφι, απλά τέλειο και πανεύκολο, θα πάρετε σίγουρα τα συγχαρητήρια όλων!

Φτερούγες κοτόπουλο με σάλτσα

Υλικά

500 γρ. φτερούγες κοτόπουλο

2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γλ. πάπρικα

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:

1/3 φλιτζ. μέλι

1/3 σάλτσα Sriracha ή άλλη πικάντικη σάλτσα πιπεριάς

1 κ.σ. λευκό ξύδι

1/4 κ.γλ. σησαμέλαιο

φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα

σουσάμι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Στη λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα. Σε μικρό μπολ αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ, την πάπρικα, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις μισές φτερούγες. Προσθέτουμε το μισό μείγμα μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες φτερούγες και αναμειγνύουμε με το υπόλειπα μείγμα μπέικιν. Αραδιάζουμε τις φτερούγες στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο, γυρίζουμε τις φτερούγες για να ψηθούν ομοιόμορφα και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να γίνουν τραγανές και να μαγειρευτούν πλήρως.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Σε μπολ αναμειγνύουμε το μέλι, τη Sriracha, το λευκό ξύδι και το σησαμέλαιο. Μεταφέρουμε τις ψημένες φτερούγες σε μπολ και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αναμειγνύουμε καλά. Μεταφέρουμε τις φτερούγες σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σουσάμι. Σερβίρουμε τις φτερούγες κοτόπουλο ζεστές.

Η συνταγή είναι του σεφ Τάσου Αντωνίου

Αλμυρό τσιζκέικ με ανθότυρο

Υλικά

120 γρ. ντάκο, τριμμένο
25 γρ. βούτυρο
50 γρ. ανθότυρο
50 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. φέτα
λίγη κάππαρη

Για τη μαρμελάδα:

50 γρ. ντομάτα
10 γρ. ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με λίγο γάλα. Το προσθέτουμε στο ντάκο που έχουμε τρίψει μαζί με λίγη γαλέτα και βάζουμε τη γέμιση σε μια φόρμα. Ανακατεύουμε το ανθότυρο με το τυρί κρέμα και τη φέτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Καλύπτουμε τη βάση μας με το μείγμα τυριών και βάζουμε το ντάκο στο ψυγείο για λίγη ώρα.

Ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα:

Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να δέσουν καλά. Γαρνίρουμε το ντάκο με τη μαρμελάδα και την κάππαρη και σερβίρουμε.

Συνταγή: εστιατόριο Stoffa

Πατάτες και κολοκυθάκια ογκρατέν

Υλικά

2-3 κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουταλιές γλυκού αλάτι
μαύρο πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, ανακατεμένα καλά σε μπολ
μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί ρεγκάτο, ή γραβιέρα Κρήτης
μπέικον σε κυβάκια

Εκτέλεση

Βάλτε τα κολοκύθια σε τρυπητό και αλατίστε καλά τις φέτες. Αφήστε 30 λεπτά ή περισσότερο για να μαλακώσουν και να μαραθούν. Ξεπλύνετε σε τρεχούμενο νερό και απλώστε σε χάρτινη πετσέτα να στεγνώσουν.

Βράστε τις πατάτες για 10 λεπτά σε νερό που να τις σκεπάζει. Στραγγίστε τες πολύ καλά, απλώνοντάς τες σε χάρτινη πετσέτα. Δεν πειράζει αν μερικές φέτες σπάσουν. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 C (αν έχετε φούρνο με αέρα στους 180 C).

Αλείψτε ένα πιρέξ ταψί με 2 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο, πασπαλίστε με το σκόρδο και απλώστε τις μισές πατάτες και κολοκύθια, κάνοντας μία στρώση. Δεν πειράζει αν μερικές από τις φέτες μισοκαλύπτουν τις άλλες. Πασπαλίστε με το μισό αλάτι, αδειάστε πάνω τη μισή κρέμα και γιαούρτι και βάλτε μπόλικο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, αν θέλετε, και 3-4 κουταλιές τριμμένο τυρί.

Φτιάξτε άλλη μία στρώση από πάνω με τις υπόλοιπες πατάτες και κολοκύθια, βάλτε αλάτι, πιπέρι, την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί, το κουκουνάρι και το μπέικον.

Ψήστε 40 λεπτά ή περισσότερο, μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω το φαγητό.

Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να μείνει 5 λεπτά, προτού να σερβίρετε.

Εκμέκ κανταΐφι

Υλικά

Κανταΐφι 750γρ
Βούτυρο  375γρ

Για το σιρόπι

Ζάχαρη 1 κιλό
Νερό 2 ποτήρια
Λεμονί 3κουτ.σουπας

Για την κρέμα

Γάλα 2λιτρα
Ζάχαρη 240γρ
Άνθος αραβόσιτου 120γρ
Κρόκοι 6
Αλάτι 1 πρεζα

Εκτέλεση

Ξαίνω καλά το κανταΐφι και σε μεγάλο ταψί βάζω το βούτυρο σε μπουκιτσες και το ψήνω στους 180 για 25 με 30 λεπτά. Ετοιμάζω το σιρόπι (βρασιμο 5 λεπτα) και σιροπιάζω, να είναι κρύο το κανταΐφι και ζεστό το  σιρόπι.

Χτυπάω τους κροκούς με τη ζάχαρη λίγο απο το γάλα και το άνθος αραβόσιτου. Το υπόλοιπο γάλα το βάζω να ζεσταθεί σε κατσαρόλα .Ρίχνω μέσα το μίγμα με τα αυγά κι ανακατεύω συνέχεια μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα .Περιχύνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι κι αφήνω να κρυώσει. Απο πάνω χτυπάω κρέμα γάλακτος με άχνη σε σαντιγί και στολίζω με  αμυγδαλάκι φιλέ.

‎Η συνταγή είναι της Ειρήνης Σταματέλλη από το fb «Οι Συνταγές της Βενετίας»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος