FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της αγάπης

Ημερομηνία: 21-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι όπως και το Πασχαλινό, θαρρώ πως το περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία. Όχι φυσικά για το ίδιο το φαγητό, αλλά για την μάζωξη, άσχετα αν όλες οι νοικοκυρές το επιμελούμαστε με ξεχωριστό τρόπο και με όλο το δημιουργικό μας μεράκι και φαντασία!

Είναι τραπέζι αγάπης, που ενώνει όλες τις ηλικίες, τους γονείς με τα παιδιά, τα εγγόνια με τους παππούδες, τα σόγια ειδικά στα χωριά. Ένα τραπέζι που ρίχνει γέφυρες σε όλες τις γενιές και προσφέρει την αίσθηση της θαλπωρής και της ασφάλειας, αφού η οικογένεια απλώνει στοργικά και προστατευτικά τις φτερούγες της πάνω από όλα τα μέλη της.

Ένα τραπέζι αφορμή για να ξαναβρεθούμε, να αγαπηθούμε και να δείξουμε τον πλούτο των συναισθημάτων μας. Εγώ προσωπικά έτσι το βλέπω και μου αρέσει πάντα να κρατάω τις παραδόσεις για τη Χριστουγεννιάτικη σύναξη. Πρωταγωνιστής παραδοσιακά του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι η γαλοπούλα, που σπάνια την βάζουμε στο καθημερινό μας μενού όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Ίσως γι αυτό και γίνεται ξεχωριστή.

Γεμιστή με κάστανα, κιμά και μυρωδικά- κάποιοι προτιμούν τα συκωτάκια  εναλλακτικά- γίνεται ένα υπέροχο γιορτινό έδεσμα. Κι επειδή η γαλοπούλα δεν αρέσει σε όλους, προτιμούν το αρνάκι, έχω και γι αυτό πρόταση και βεβαίως μια υπέροχη κι εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη σαλάτα- τούρτα! Στο αυριανό μας ραντεβού θα σας δώσω συνταγές για Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Εις το επανιδείν λοιπόν…

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά


Μία γαλόπουλα (4-5 κιλά) μαρινάδα
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.α. μουστάρδα απαλή
1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. σόγια σος φεσκοτριμμένο πιπέρι

Γέμιση
1 κιλό κιμάς χοιρινός- ή συκωτάκια πουλιών
3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1/2 κ.γλ. κανέλα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μαρινάρισμα

Προετοιμάζουμε τη γαλοπούλα, καθαρίζοντάς τη σχολαστικά και πλένοντάς τη με άφθονο κρύο νερό. Στο μπλέντερ ενώνουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα ομογενή πολτό. Την αλείφουμε με ένα πινέλο σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες. Την τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.

Γαλοπούλα γεμιστή

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται. Για να μην παιδευόμαστε ράβοντάς τη, τοποθετούμε στην τρύπα ένα ξινόμηλο. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 3 1/2 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.

Η συνταγή είναι από τον Ηλία Μαμαλάκη

 

 

Ρολό αρνιού γεμιστό με τυριά και αρωματικά

  • Για το ρολό
  • 2 κιλά μπούτι αρνιού, χωρίς κόκκαλο
  • 200 γρ. τυρί Gouda τριμμένο
  • 5 κλ. δεντρολίβανο φρέσκο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. ξερή ρίγανη
  • Λίγο ελαιόλαδο, για το ταψί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για τις πατάτες
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες
  • 200 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, λιωμένο
  • 150 ml. κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης
  • 60 γρ. μουστάρδα
  • 40 ml. χυμό λεμονιού
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για το ρολό

Τοποθετούμε το μπούτι του αρνιού σε ένα ξύλο. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φροντίζοντας να πάνε παντού. Προσθέτουμε το τυρί Gouda NOYNOY σε όλη την επιφάνεια και κλείνουμε σφιχτά σε ρόλο.

Με ένα σπάγκο, κατάλληλο για ψήσιμο στο φούρνο, δένουμε σε τουλάχιστον 5 σημεία ώστε να κρατήσει το σχήμα του την ώρα του ψησίματος.

Τοποθετούμε το ρόλο σε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Για τις πατάτες

Με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, τη μουστάρδα, το χυμό του λεμονιού, την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σύνθεση

Αδειάζουμε τις πατάτες στο ταψί γύρω γύρω από το ρόλο και σκεπάζουμε καλά με ένα αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα σε μεσαία θέση για 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 30 λεπτά ή μέχρι το ρόλο και οι πατάτες να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Η συνταγή είναι από την Ντίνα Νικολάου

Αρνάκι στη λαδόκολλα

Υλικά

1 αρνίσιο μπούτι 2 – 2½ κιλά, ξεκοκκαλισμένο
200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
4 καρότα μέτρια, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
½ φλυτζάνι κουκουνάρια, καβουρντισμένα
4 σκελίδες σκόρδο
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μαργαρίνη
1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι, ολόκληρο
3 – 4 κλαράκια θυμάρι, φρέσκο
1 – 2 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
2 – 3 κλαράκια δεντρολίβανο, φρέσκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 – 1½ κιλό πατατούλες, καθαρισμένες

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Πλένω και σκουπίζω καλά το κρέας. Καβουρντίζω τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσω λιπαρή ουσία. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τριμμένα καρότα, το κεφαλοτύρι και τα κουκουνάρια. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με ρίγανη.
Απλώνω στον πάγκο μια λαδόκολλα και βάζω πάνω το μπουτάκι. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τη ρίγανη. Κάνω βαθιές τομές σε διάφορα σημεία στο κρέας και βάζω από ένα κομμάτι σκόρδου και λίγη από τη γέμιση. Απλώνω και την υπόλοιπη γέμιση πάνω στο μπουτάκι και προσθέτω το ροζ πιπέρι. Αλείφω με τη μαργαρίνη και ραντίζω με το ελαιόλαδο.
Τυλίγω το κρέας σε σφιχτό ρολό και δένω με σπάγκο για να μην ανοίξει.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τις πατατούλες, τις αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με ρίγανη.
Βάζω το αρνίσιο ρολό στο κέντρο της λαδόκολλας και γύρω του τις πατατούλες. Προσθέτο τα κλαδάκια από το φρέσκο θυμάρι και το δεντρολίβανο και κλείνω τη λαδόκολλα σε σφιχτό πακέτο. Αν χρειαστεί, βάζω και δεύτερο φύλλο λαδόκολλας. Δένω το πακέτο με σπάγγο.
Βρέχω λίγο τη λαδόκολλα, βάζω το πακέτο σε λαμαρίνα φούρνου και ψήνω για 2 ώρες.
Η συνταγή είναι από την Ντίνα Νικολάου

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα-τούρτα

Υλικά:
4 πατάτες
4 παντζάρια
4 καρότα
4 αυγά
1 κούπα μαγιονέζα
2-3 κρεμιδάκια φρέσκα
Λίγο άνηθο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι
1. λεμονι
Λίγο λαδι
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Βήμα 1) Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμιδάκι, το λεμονι, το λαδι και το αλατοπιπερο. Το αφήνουμε να κρυώνει.
Βήμα 2) Βράζουμε τα παντζάρια, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, το ξύδι, το λαδι και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 3) Βράζουμε τα καρότα, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το λεμονι, το λάδι και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 4) Βράζουμε τα αυγά σφιχτά, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή σε ξεχωριστά κουπάκια τα ασπράδια και τους κροκούς (οι κροκοί θα γίνουν σαν κίτρινη σκόνη).
Βήμα 5) Προαιρετικά βάζουμε την μαγιονέζα σε κορνέ για να την στρώνουμε πιο εύκολα
Βήμα 6) Σε μία φόρμα ζελέ πού αναποδογυρίζει αρχίζουμε τις στρώσεις. ρίχνουμε με την σειρά : ΑΛΑΤΙ, ΠΙΠΕΡΙ, ΑΝΗΘΟ, τους ΚΡΟΚΟΥΣ και το ΑΣΠΡΑΔΙ. Μετά μία λεπτή στρώση ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ. Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε το ΚΑΡΟΤΟ. Μετά μία λεπτή στρώσει ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ. Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε το ΠΑΝΤΖΑΡΙ. Μετά μία λεπτή στρώσει ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ. Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε την ΠΑΤΑΤΑ.
Βήμα 7) Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα, αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.

Διατηρείται 3-4 ημέρες στο ψυγείο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος