Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Πίτσα και μακαρονάδες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5377″ img_size=”full”][vc_column_text]Σήμερα είπα να ασχοληθούμε λίγο με τα αγαπημένα των παιδιών και την ευκολία της μαμάς, πίτσα και μακαρονάδες – ιταλικές όμως παρακαλώ- που σας λύνουν τα χέρια για ένα εύκολο και γρήγορα φαγητό σε ότι αφορά τα μακαρόνια και πίτσα κυρίως για βραδινό που θα ξετρελάνει τα βλαστάρια σας. Για την ζύμη της πίτσας θα προσέξετε να κρατήσετε τους χρόνους για να φουσκώσει όσο χρειάζεται και μετά για τα υλικά βάζετε ότι προτιμάτε ή ότι έχετε στο σπίτι, από τυριά και αλλαντικά μέχρι λαχανικά αν την προτιμάτε vegetarian.
Τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα είναι από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε σχεδόν όλοι να μαγειρεύουμε και όσο περνάνε εξελίσσουμε το ταλέντο μας. Δε τα βαριόμαστε ποτέ και αποτελούν πάντα μια από τις πρώτες επιλογές φαγητού στο σπίτι. Τόσο εμείς οι Έλληνες όσο και οι Ιταλοί λατρεύουμε κάποιες μακαρονάδες περισσότερο. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, μια αυθεντική καρμπονάρα δεν συγκρίνεται με τίποτα.
Αν και υπό άλλες συνθήκες, μπορεί το ίδιο να έλεγες και για μια μαρινάρα ή για μια μπολονέζ με κιμά. Όλα είναι θέμα διάθεσης βασικά, αλλά μιας και έχουμε τόσο ωραίες και διαφορετικές σάλτσες να συνοδεύσουμε τα αγαπημένα μας ζυμαρικά, γιατί να μην παίξουμε με αυτές; Η μακαρονάδα είναι θέμα φαντασίας και η επιλογή του ζυμαρικού καθαρά θέμα γούστου…
Αυθεντική ιταλική πίτσα
Ζύμη για πίτσα
- 1 φακελάκι μαγιά
- 250 γρ. νερό χλιαρό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 300 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- έξτρα σιμιγδάλι για το άνοιγμα του ζυμαριού
- γρήγορη σάλτσα ντομάτας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα.
- Βάζουμε μέσα, ανάποδα, ένα ταψί να κάψει καλά όσο εμείς προετοιμάζουμε τις πίτσες.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι.
- Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας στον πάγκο εργασίας.
- Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται απο την εποχή.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.
- Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε τη ζύμη μας με ένα πλάστη (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι).
- Βάζουμε 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και τα τυριά της προτίμησής μας πάνω στη ζύμη για πίτσα.
- Μεταφέρουμε την πίτσα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί του φούρνου που έχει κάψει (χωρίς να το βγάλουμε από τον φούρνο) και ψήνουμε για 5 λεπτά.
- Όταν ετοιμαστεί προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.
Σπιτική σάλτσα ντομάτας
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κονκασέ ντομάτας και με ένα πιρούνι «σπάμε» τα μεγάλα κομμάτια. Καλό είναι να αφήσουμε κάποια γιατί είναι ωραίο όταν τρώμε την πίτσα μας να αισθανόμαστε που και που την ντομάτα.
- Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας. Εαν δεν έχουμε φρέσκα μπορούμε να βάλουμε και αποξηραμένα.
- Προσθέτουμε μέσα στο μπολ τα μυρωδικά, την κέτσαπ, τη γαλέτα, αλάτι, πιπέρι, τη σάλτσα worcesterhire και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε και την παρμεζάνα προαιρετικά.
- Διατηρούμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες σκεπασμένη με μεμβράνη και χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε στην πίτσα μας.
Η συνταγή της αυθεντικής ιταλικής πίτσας είναι από τον Άκη Πετερετζίκη
Ιταλικές Μακαρονάδες
Carbonara: H μακαρονάδα του καρβουνιάρη
Είναι σίγουρα η πιο φημισμένη και πολυδιασκευασμένη μακαρονάδα με τις περισσότερες ίσως θεωρίες για την ιστορία και την αυθεντική της εκδοχή. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, όμως, ήταν το συνηθέστερο γεύμα των εργατών, που δούλευαν στα δάση γύρω από την πόλη της Ρώμης κόβοντας ξύλα για κάρβουνο (carbone), εξ’ ού και το όνομα του πιάτου. Η παραδοσιακή συνταγή τη θέλει να φτιάχνεται με λαρδί, όμως, σήμερα οι περισσότεροι προτιμούν να την φτιάχνουν με παντσέτα κομμένη σε κύβους ή μπέικον. Από ζυμαρικά τα μακριά μπουκατίνι ή σπαγγέτι της ταιριάζουν πολύ, ενώ μπόλικο πιπέρι και πικάντικη παρμεζάνα ή πεκορίνο είναι το ιδανικό τελείωμα μαζί με αβγό, που άλλοι προτιμούν να το προσθέτουν ωμό, ενώ άλλοι το μαγειρεύουν με τα υπόλοιπα υλικά για μερικά δευτερόλεπτα.
Pesto: Η Γενοβέζα ντίβα
Με ρίζες από τη Γένοβα, αυτή η Ιταλιάνα έχει κάψει καρδιές ανά τον κόσμο. Η συνταγή δένει λιωμένο σκόρδο με βασιλικό, φίνο ελαιόλαδο, κουκουνάρι και παρμεζάνα ή τυρί fiore sardo (ιταλικό τυρί από πρόβειο γάλα), ενώ το όνομά της παραπέμπει στον γνήσιο τρόπο παρασκευής της σάλτσας, δηλαδή το λιώσιμο και την ανάμειξη των υλικών σε μαρμάρινο γουδί. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, το moretum, ένα είδος αλείμματος από λιωμένο τυρί, σκόρδο και μπαχαρικά που έτρωγαν στην αρχαία Ρώμη, είναι ο πρόγονος της πέστο, ενώ η πιο μοντέρνα εκδοχή με την προσθήκη βασιλικού, που τελικά καθιερώθηκε, είναι μια μίξη ιταλικής και γαλλικής έμπνευσης. Ταιριάζει φυσικά με όλα τα ζυμαρικά, όμως τα επικρατέστερα στις επιλογές δεν είναι τα σπαγγέτι αλλά τα μπουκατίνι, οι ταλιατέλες και οι πέννες.
Marinara ή Fruiti Di Mare ή απλά μακαρονάδα θαλασσινών
Οι Ιταλοί τρώνε πολύ το spaghetti al vongole, δηλαδή σπαγγέτι με αχιβάδες, εμείς, όμως, οι Έλληνες είμαστε πιο πολύ της μαρινάρας με διάφορα θαλασσινά, της γαριδομακαρονάδας ή της πολύ αγαπημένης στα νησιά αστακομακαρονάδας. Σε κάθε περίπτωση ταιριάζει με ό,τι σας αρέσει περισσότερο και μπορείτε να βάλετε από γαρίδες και καλαμαράκια, μέχρι αχιβάδες, μύδια, στρείδια και γαρίδες ή και όλα αυτά μαζί! Αρκεί να συνοδεύσετε τα θαλασσινά σας με μπόλικο σκορδάκι και μαϊντανό και να τα σβήσετε με λευκό κρασί ή ούζο, που τους πάει πολύ. Εννοείται ότι σε αυτή τη μακαρονάδα δεν ταιριάζει το τυρί, γι’ αυτό καλό είναι να το αποφύγετε.
Puttanesca, η «πονηρή»
Αν αναρωτιέστε από πού κρατάει η σκούφια της δύσκολα θα βγάλετε άκρη. Η επικρατέστερη θεωρία, όμως, παραπέμπει σε «πονηρά» στέκια, αφού λέγεται ότι την εν λόγω μακαρονάδα έφτιαχναν οι πόρνες του ιταλικού Νότου για να δελεάσουν τους πελάτες τους. Άλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλά για μια συνταγή που προέκυψε στα νοικοκυριά κατά την αναζήτηση ενός γρήγορου πιάτου χρησιμοποιώντας μπόλικο ελαιόλαδο, σαρκώδεις ελιές, σκόρδο και κάππαρη που δεν λείπουν από καμιά ιταλική κουζίνα. Σύμφωνα με άλλη θεωρία, η σπαγγέτι alla puttanesca δημιουργήθηκε από τον Sandro Petti, συνιδιοκτήτη του εστιατορίου «Rancio Fellone» στο νησί της Ισκίας στην Ιταλία, όταν κάποιοι νυχτερινοί επισκέπτες του ζήτησαν να τους φτιάξει ένα πιάτο με ό,τι είχε στη διάθεσή του, λέγοντάς του χαρακτηριστικά «Facci una puttanata qualsiasi», δηλαδή «με ό,τι σκουπίδι είχε» και έτσι προέκυψε η ομώνυμη μακαρονάδα.
Οι μακαρονάδες είναι από το olivemagazine[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]