FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Με άρωμα εποχής και… λαϊκής!

Ημερομηνία: 04-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Προβληματίστηκα αλήθεια που είναι για τις προτάσεις που θα σας κάνω στο σημερινό μας ραντεβού, που ήθελα να έχουν λίγο άρωμα εποχής και… λαϊκής! Αυτό παθαίνω, όταν κάνω κάποιες Τετάρτες βόλτα στην λαϊκή της γειτονιάς μου, λατρεύω να βλέπω τι μας δίνει η γη ανά εποχή και τα θαύματα μπορούμε να κάνουμε στην κουζίνα μας με όλα αυτά τα προϊόντα. Στον ένα πάγκο κράτησα τις αγκινάρες, θεϊκό για εμένα φαγητό με αυγά ομελέτα και μάλιστα είδα για πρώτη φορά – ομολογώ πως το ήξερα αλλά δεν είχα ξαναβρει σε λαϊκή του Πύργου- εξαιρετικά καλλιεργημένα σπαράγγια ντόπια από την περιοχή του κάμπου, σε πολύ καλή τιμή. Έτσι η δική μου ομελέτα είχε μέσα και αγκινάρες και σπαράγγια!! Ανακάλυψα και ωραιότατες σπιτικές χυλοπίτες, γι αυτό σας κάνω και πρόταση να τις μαγειρέψετε σπέσιαλ με κοτόπουλο στο φούρνο και για εκείνους που δεν θέλουν… πολλά – πολλά, αλλά λατρεύουν τα ζυμαρικά, κάντε πένες με τυριά και τα παιδιά θα σας αγαπήσουν πολύ! Επίσης αυτήν την εποχή, βασίλισσα της λαϊκής είναι η φράουλα και πέρα από ένα ωραιότατο φρούτο με λίγες θερμίδες, φτιάξτε γλυκό του κουταλιού να έχετε όλο το καλοκαίρι. Αυτά λοιπόν, σας φιλώ και φαντάζομαι ότι σας… άνοιξα την όρεξη!

Αγκινάρες ομελέτα

Υλικά

5 μέτριες αγκινάρες φρέσκιες
5 αβγά
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
5-6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
λίγη τριμμένη ξερή μυζήθρα ή κεφαλοτύρι
αλάτι, πιπέρι, 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε με τον γνωστό τρόπο τις αγκινάρες, βάζοντας μία μία σε μεγάλο μπολ με νερό και χυμό 2 λεμονιών. Κατόπιν τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό μέχρι να μισομαλακώσουν, 8′-10′. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρά φετάκια. Χτυπάμε τ’ αβγά με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον δυόσμο. Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2′-3′ τις αγκινάρες. Ρίχνουμε επάνω το μείγμα των αβγών και αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά. Όταν ψηθεί η ομελέτα από κάτω τη γυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου και μιάς σπάτουλας, για να ψηθεί και να ροδίσει και από  την άλλη πλευρά. Την γλιστράμε σε μεγάλο πιάτο και την πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Τη σερβίρουμε αμέσως.

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο

Υλικά

1 κοτόπουλο σε μερίδες
300 γραμ. χυλοπίτες (4 φλυτζ. τσαγιού)
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή περασμένες στο μούλτι
1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι –  πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια.  Όταν πάρει χρώμα απ᾿ τη μια μεριά, το γυρνάμε απ᾿ την άλλη, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να πάρει χρώμα και το σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απ᾿ τις χυλοπίτες, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το φαγητό για 20 λεπτά.  Αν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο, κοινώς… αλανιάρικο, θέλει περίπου διπλάσιο χρόνο μαγειρέματος Μεταφέρουμε προσεκτικά το φαγητό, σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και ρίχνουμε τις χυλοπίτες. Ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην τελευταία σχάρα, στους 180°C στις αντιστάσεις, για 15′ με 20′ λεπτά περίπου, ώσπου να πιεί τα υγρά του, (αλλά να μην στεγνώσει) και να χυλώσουν οι χυλοπίτες και κάθε λίγο ανακατεύουμε για να μην γίνει το ζυμαρικό ένα σώμα και κολλήσουν οι χυλοπίτες. Εάν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε. Σερβίρεται ζεστό το φαγητό μας, με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο.

Σουφλέ με πένες στο φούρνο

Υλικά

500 γρ. πένες

150 γρ. τριμμένο edam

150 γρ. τριμμένο γκούντα

200 γρ τριμμένο cheddar

300 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια

500 γρ. κρέμα γάλακτος

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Ανάβουμε το φούρνο στους 180οC.  Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρέξ και ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα ζυμαρικά. Τα ανακατεύουμε με τη μισή κρέμα γάλακτος, το ζαμπόν και τα μισά τυριά και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα ισιώνουμε από πάνω, ρίχνουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα τυριά και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 30′ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να λιώσει το τυρί.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Γλυκό του κουταλιού φράουλα

Υλικά

1 κιλό μεγάλες φράουλες

ώριμες και γερές

1 κιλό ζάχαρη

1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Για το γλυκό φράουλα, πλένουμε πρώτα τις φράουλες,  αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και στη συνέχεια της βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις (μία φράουλες – μία ζάχαρη). Περιχύνουμε με το κονιάκ.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι ή μεμβράνη και τις αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο, να κατεβάσουν τα υγρά τους.

Το πρωί βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά και ξαφρίζουμε αν είναι αναγκαίο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει, σουρώνουμε τις φράουλες και βράζουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα μέχρι να δέσει. Όταν γίνει αυτό, ξαναρίχνουμε μέσα τις φράουλες μαζί με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε όλο το γλυκό να βράσει για 4-5 λεπτά ακόμη και είναι έτοιμο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος