Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Η Ιθάκη… ξανά στο πιάτο σας!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57602″ img_size=”full”][vc_column_text]Μικρές ιστορίες μαγειρικής και σήμερα, όχι όμως από την Ελένη Παπαδοπούλου που ατενίζει το υπέροχο γαλάζιο του Ιονίου από το νησί της, την Ιθάκη, αλλά από την ομάδα της “Πρωινής” που σκέφτηκε πως παρά την προσωρινή απουσία της, η στήλη των συνταγών, δε θα έπρεπε να απογοητεύσει το πιστό κοινό της. Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε θιακιώτικες συνταγές, παίρνοντας φυσικά ιδέες από το βιβλίο της αγαπητής μας Ελένης «Η Ιθάκη στο πιάτο σας».
Καλή ανάγνωση και … καλή όρεξη!
Κοτόπουλο τσερέπα
Τσερέπα είναι ένα ταψί πήλινο αρκετά ψηλό, που φτιάχνει υπέροχο ψητό. Αφού προετοιμαστεί το κοτόπουλο σ’ ένα μεταλλικό ταψί, σκεπάζεται με τη τσερέπα που καλύπτεται από κάρβουνα για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Τι χρειαζόμαστε:
1 κοτόπουλο (ή και 2 ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού)
πατάτες τόσες που να γεμίζει ο ελεύθερος χώρος στο ταψί
2-3 φρέσκιες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 πράσινες πιπεριές
αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη
ελαιόλαδο
λευκό κρασί
λεμόνι
Πως το κάνουμε:
Απλός Τρόπος
Κόβουμε το κοτόπουλο στα 4 (ή σε μερίδες).
Φτιάχνουμε ένα μείγμα με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο λιωμένο, καρύκευμα κοτόπουλου. (Αποφεύγουμε να βάλουμε στη φάση αυτή τη ρίγανη, γιατί μαυρίζει το κρέας. Θα έρθει η ώρα της).
Αδειάζουμε το μείγμα σε μπωλ και προσθέτουμε λαδάκι να γίνει χαρμάνι, σχετικά σφικτό, να “κρατάει”
Στη συνέχεια γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τα μπουτάκια (μικρές τρύπες στην πέτσα τους και το κρέας και στη συνέχεια «στούμπωμα») αλλά και το στήθος, καθώς και κάτω από τη μασχάλη.
Αφήνουμε το κοτόπουλο έτσι όλο το βράδυ να μαριναριστεί.
Βάζουμε σε ταψί τις φρέσκιες ντομάτες, κομμένες άλλες σε μεγάλα κομμάτια και άλλες σε ροδέλες, μαζί με τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 ποτήρι λευκό κρασί. Τις περιλούουμε με τον χυμό του λεμονιού.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο
Γεμίζουμε το ταψί με πατάτες κομμένες κυδωνάτες, φροντίζοντας να είναι καλά στραγγισμένες από τα νερά του πλυσίματός τους.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και ανάμεσά τους κόβουμε σε ροδέλες τις δύο πιπεριές μας.
Σκεπάζουμε το ταψί και το βάζουμε το ταψί σε φούρνο, στους 150-160 βαθμούς για μιάμιση με δύο ώρες, ελέγχοντάς το εάν είναι έτοιμο.
Την ρίγανη την προσθέτουμε όταν θα είναι σχεδόν ψημένο το φαί.
Παραδοσιακός Τρόπος:
Στο μέρος που θα ψήσουμε το φαγητό (σε ένα μεγάλο τζάκι, σε μπάρμπεκιου στον κήπο, ή στην φουφού της κουζίνας), αρχικά “καίμε” την τσερέπα. Ανάβουμε μια καλή φωτιά με ξύλα ή/και κάρβουνα. Πάνω από την φωτιά στηρίζουμε λοξά το καπάκι (της τσερέπας ή της γάστρας) για να “καεί” πολύ καλά από μέσα. Όταν τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει για τα καλά και έχει παραχθεί αρκετή στάχτη, καθαρίζουμε καλά μία περιοχή, βάζουμε το ταψί και το σκεπάζουμε προσεκτικά. (πολύ προσεκτικά για να μη μας σπάσει το καπάκι που θα είναι πολύ ζεστό.
Κλείνουμε τα χείλη της γάστρας με στάχτη και κάρβουνα για να μην παίρνει καθόλου αέρα από έξω, αλλά και για να μη φεύγουν οι ατμοί και η μυρωδιά του φαγητού.
Αφήνουμε τη γάστρα σκεπασμένη για περίπου δυόμιση ώρες.
Όταν την ξεσκεπάσουμε, το φαγητό θα είναι έτοιμο.
Μερικά μυστικά:
Μη τσιγκουνευτείτε καθόλου τις πατάτες, βάλτε όσες πιο πολλές χωρούν. Εκεί είναι η νοστιμιά.
Το σκέπασμα του ταψιού πρέπει να είναι τέτοιο που τα αρώματα του φαγητού να εγκλωβιστούν μέσα σε αυτό, να μη “ξεφεύγουν” προς τα έξω. Ένα καλό υποκατάστατο, είναι μία γάστρα με καλή εφαρμογή στο καπάκι της.
Ριγανάδα
Ψωμί μουσκεμένο σε νερό με ρίγανη, ντομάτα, φέτα και λάδι.
Χρειαζόμαστε:
1 καρβέλι ψωμί, χωριάτικο
45 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο
5 ντομάτες, ψιλοκομμένες
60 ml ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
250 g φέτα θρυμματισμένη
1 πρέζα αλάτι και αλεσμένο πιπέρι
10 ml αποξηραμένα ρίγανη
1 τσαμπί ρίγανη
Εκτέλεση:
Παίρνουμε τις ξερές φέτες ψωμιού και τις βουτάμε στιγμιαία στο νερό. Βάλτε το ελαιόλαδο και τρίψτε με σκόρδο. Τοποθετήστε σε κάθε φέτα ψιλοκομμένη ντομάτα, ελιές και τριμμένη φέτα.
Προσθέστε πάνω ρίγανη αλάτι, πιπέρι και σερβίρετε με μια επιπλέον δόση ελαιολάδου και φρέσκια ρίγανη.
Ροβανί
Ντόπιο γλύκισμα που σερβίρεται στο Θιάκι, απο ρύζι, μέλι και λάδι ψήνονται σε μεγάλη κατσαρόλα (πινάτα).
Χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό ρύζι
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό μέλι
8 ποτήρια νερό
1 φλιτζάνι λάδι
ολόκληρα καθαρισμένα αμύγδαλα ή γαρύφαλλα
σιρόπι
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2-3 σκελίδες κανέλας
Από τα δυο κιλά μέλι κρατάμε μισό ποτήρι του νερού και το υπόλοιπο το βάζουμε σε βαριά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε διπλάσιο νερό και τη ζάχαρη και το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθούν. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται και να διαλύεται το μέλι με τη ζάχαρη παίρνουμε μια κουταλιά και την προσθέτουμε στο μέλι που έχουμε κρατήσει. Προσθέτουμε το μισό λάδι και το ρύζι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ένα τέταρτο περίπου και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε είναι έτοιμη και την βγάζουμε από την φωτιά.
Έχουμε έτοιμο ταψί Νο 34 λαδωμένο και ρίχνουμε μέσα την ζύμη και τη στρώνουμε με λαδωμένο κουτάλι, να γίνει λεία επιφάνεια. Με βελόνα του πλεξίματος χαράζουμε μέχρι κάτω την ζύμη σε μπακλαβαδωτά φελιά. Προσθέτουμε σε κάθε ένα φελί ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο ή ένα γαρύφαλο και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί περίπου μια ώρα στους 160 βαθμούς. Όταν πάρει ροδόξανθο χρώμα την περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε κρατήσει και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για πέντε λεπτά περίπου. Την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με κανέλα. Για να κοπεί καλά βουτάμε το μαχαίρι σε κρύο νερό.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]