FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Η… ανακύκλωση ενός μπριάμ!

Ημερομηνία: 15-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ένα από τα πιο ωραία και μυρωδάτα λαδερά φαγάκια του καλοκαιριού, με την ποικιλία λαχανικών που βρίσκεται σε αφθονία αυτήν την εποχή, είναι δίχως άλλο το μπριάμ. Στην λαϊκή μπορείτε να βρείτε ολόφρεσκα ντόπια λαχανικά που είναι η πρώτη ύλη γι αυτό το φαγητό, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές, μυρωδικά, κρεμμύδια, πατάτες, ντοματούλες και να ξεκινήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος χωρίς να λυπηθείτε τις ποσότητες! Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί στόχος σήμερα της στήλης, είναι να επαναχρησιμοποιήσουμε με άλλες συνταγές, το μπριάμ της προηγούμενης μέρας, γιατί όπως είπαμε, δεν πετάμε τίποτα! Έτσι λοιπόν, φάτε όσο μπριαμ τραβάει η όρεξή σας και ότι περισσέψει το βάζετε σε ένα ταπεράκι στο ψυγείο για την άλλη μέρα, σε άλλη όμως εκδοχή! Μπορείτε κάλλιστα να βράσετε βίδες ή πένες, ότι σας κάνει κέφι και να ετοιμάσετε μια τύπου μακαρονάδα γευστικότατη, πλήρες γεύμα για την επόμενη μέρα, συμπληρώστε μόνο λίγα σωταρισμένα μανιτάρια. Η επόμενη εκδοχή είναι σπρινγκ ρολς με φύλλο κρούστας και γέμιση από το… χθεσινό μπριάμ. Μπορείτε να τα συνοδέψετε με ένα οποιοδήποτε ντιπ. Τέλος έχω να σας προτείνω και μια τέταρτη αξιοποίηση του περισσευούμενου μπριαμ, που μπορούμε να το κάνουμε… σουφλέ και να το σκεπάσουμε με μια μπεσαμέλ! Περιμένω να αξιοποιήσετε τις ιδέες μου!

Καλοκαιρινό μπριάμ

Υλικά

500γρ. πατάτες μέτριες, για φούρνο

500γρ. κολοκύθια μέτρια

500γρ. μελιτζάνες στρογγυλές, μέτριες

4 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα

2 πιπεριές μικρές, ψιλοκομμένες

120ml ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη

3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο

2 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Κόβετε τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε ροδέλες. Βάζετε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζετε με αλάτι. Τα αφήνετε για μισή ώρα και μετά τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια με δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις πιπεριές και σβήνετε τη φωτιά.

Λαδώνετε ένα ταψί, απλώνετε τις ροδέλες των λαχανικών σε στρώσεις και πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το περιεχόμενο του τηγανιού. Το απλώνετε ομοιόμορφα πάνω στα λαχανικά με μία κουταλιά σούπας αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνετε το μπριάμ στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου.

Σπρινγκ ρολς με λαχανικά

Υλικά

Το μπριάμ που περίσσεψε για την γέμιση

 7 φύλλα κρούστας

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση:

Κόψτε στη μέση τα φύλλα κρούστας ώστε να έχετε 14 φύλλα. Βάλτε έπειτα λίγα λαχανικά σε ένα φύλλο και τυλίξτε τα σε ορθογώνιο φακελλάκι. Τηγανίζουμε σε ζεστό σπορέλαιο ή ψήνουμε στο φούρνο για πιο υγιεινά. Για την δεύτερη εκδοχή μόλις φτιάξετε τα spring rolls βάλτε τα σε μία λαδόκολλα, περάστε με ένα πινέλο από πάνω λίγο σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10-12 λεπτά. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν. Γυρίστε τα και συνεχίστε το ψήσιμο. Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα και απολαύστε τα με ή χωρίς κάποιο ντιπ.

Μπριάμ με βίδες

Υλικά

Το μπριάμ που περίσσεψε

Φρέσκα Μανιτάρια

1 πακέτο ζυμαρικά βίδες

 

Εκτέλεση

Σωτάρουμε τα μανιτάρια σε ένα τηγάνι, Βράζουμε τις βίδες σε καυτό νερό με αλάτι και τις αφήνουμε αλντέντε χωρίς να σουρώσουμε. Σε ένα πυρέξ έχουμε τοποθετήσει το μπριάμ που μας περίσσεψε, προσθέτουμε τα μανιτάρια και με τρυπητή κουτάλα τις βίδες έτσι ώστε να κρατήσουν λίγο από το νερό τους. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο φούρνο για δέκα λεπτά να ενσωματωθούν οι γεύσεις και να ζεσταθεί το φαγητό μας.

Cheesecake Μπανόφι

Υλικά

2,5 πακέτα μπισκότα σοκολάτας
3 κ.σ. γεμάτες βούτυρο ( το λιωνουμε)
600 γρ. Τυρί κρέμα
1 ζαχαρουχο καραμέλα
5 μπανάνες γινωμένες λιωμένες
1 κ.γ. χυμο λεμονι
3 φύλλα ζελατίνης
2 κ.σ. νερο
1 φακ. Νιφάδες κουβερτούρας
Σιρόπι καραμέλας ( προαιρετικα )

 

Εκτέλεση

Θρυμματιζουμε στο multi τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε μαζί με το λιωμένο βούτυρο. Τα στρώνουμε σε ένα τσέρκι 26 εκ. Και το βάζουμε στο ψυγείο.. βάζουμε σε κρύο νερό τις ζελατίνες για 2-3′ να μαλακώσουν… Μετά τις στραγγίζουμε καλά με το χέρι μας, τις βάζουμε με τις 2 κ. νερό σε ένα μπρίκι και το ζεσταίνουμε (Προσοχή… δεν το βραζουμε ) μέχρι να λιώσουν.. το αφήνουμε στην άκρη … παράλληλα Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το τυρί Κρέμα, την καραμελα, τις μπανάνες, το λεμόνι μέχρι να αφρατεψει το μείγμα για 2-3’… Ρίχνουμε τις ζελατίνες και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′ Ακόμα. Προσθέτουμε το μείγμα στο τσέρκι με το μπισκότο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.. το βγάζουμε, το γαρνιρουμε με τις νιφάδες και το ξαναβαζουμε για τουλάχιστον 4-5 ώρες… ιδανικό είναι να μείνει όλο το βράδυ για να σφίξει καλύτερα η κρέμα…αν θελουμε το σερβίρουμε με σιρόπι καραμέλας….

Από τo φβ Συνταγές της Βενετίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος