FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Δημιουργήστε και χαμογελάστε!

Ημερομηνία: 18-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Αυτός ο περίεργος καιρός, μια κλαίει και μια γελάει, εμένα προσωπικά μου χαλάει λίγο τη διάθεση γιατί αυτή η άνοιξη θα πρέπει επιτέλους να μας… ξεκαθαρίσει πού το πάει! Για καλοκαίρι ή για… χειμώνα;  Θα μου πείτε τώρα, έλα καημένη, πολύ υπερβολική είσαι, το καλοκαίρι είναι μπροστά μας, η ανθισμένη φύση προδίδει αυτό που η άνοιξη διαψεύδει, αλλά επειδή στήλη μαγειρικής κάνουμε εδώ και όχι φιλοσοφίας, ο μόνος δρόμος για να ανέβουμε λίγο, είναι ο δρόμος της δημιουργίας. Ας μπούμε λοιπόν στην κουζίνα, να φτιάξουμε ωραία φαγάκια και γλυκάκια για την οικογένειά μας  και να ξαναβρούμε το χαμόγελό μας. Για το Κυριακάτικο τραπέζι μας λοιπόν, είπα να σας προτείνω έναν ωραίο μουσακά, λίγο διαφορετικό απ’ ότι τον ξέρατε, με λαχανικά εποχής! Νοστιμότατος, χορταστικός και εντυπωσιακός σας το υπογράφω!

Όσο για τις… λιγουρίτσες μας, λέω να αποφύγουμε τα πολλά λιπαρά και τις κρέμες και να ετοιμάσουμε για τα παιδιά μας και για το πρωινό μας, ωραία δίχρωμα κουλουράκια και μπάρες με φράουλες- που ακόμα κρατάνε στην εποχή- και βρώμη. Μπορούμε να φτιάξουμε μια καλή ποσότητα για να περάσουμε όλη τη βδομάδα. Εμπρός, μπείτε στην κουζίνα!!!

Μουσακάς λαχανικών

4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε φέτες)

5-5 μεγάλα κολοκύθια (κομμένα σε φέτες κατά μήκος)

4 πατάτες βρασμένες ή τηγανισμένες (κομμένες σε φέτες)

2 μεγάλες ώριμες και σφιχτές ντομάτες (κομμένες σε φέτες)

10 μεγάλα ασπρομανίταρα ή 6 πορτομπέλο

1 φλ. κεφαλοτύρι

1/4 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

λίγο σκορδόλαδο

4 κ.σ. φρυγανιά για το ταψί

λίγο λάδι για το ταψί

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

4 κ.σ βούτυρο

4 κ.σ. αλέυρι

1 λίτρο φρέσκο γάλα ζεστό

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

2 κρόκους αυγών

1/2 φλ. τρίμματα μαλακής φέτας

1/2 φλ. κεφαλοτύρι

2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα λαχανικά

Για τον μουσακά λαχανικών χωρίς κιμά, κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες με πάχος 0,5 εκ. Τοποθετούμε σε σειρές τα λαχανικά στα ρηχά ταψιά του φούρνου. Με πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς C για 15΄, σε προθερμασμένο φούρνο να μαλακώσουν.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά. Ρίχνουμε λίγο σκορδόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο ανακατεύοντας ταυτόχρονα ρίχνουμε το γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Τέλος, προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά.

Στήνουμε το μουσακά λαχανικών

Σε βαθύ ταψί λαδωμένο, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά. Κάνουμε στρώσεις λαχανικών, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι εναλλάξ με τριμμένο τυρί. Απλώνουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση. Καλύπτουμε με φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τέλος καλύπτουμε το μουσακά με όλη την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μπάρες βουτύρου με φράουλες

Υλικά

200 γρ.αλεύρι Ολικής

110 γρ.νιφάδες βρώμης

100 γρ.ζάχαρη & 2 κ.σ. για τις φράουλες

0,50 κ.γ.μπέικιν πάουντερ

0,25 κ.γ.αλάτι

170 γρ.βούτυρο, λιωμένο

2 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας

300 γρ.φρέσκες φράουλες, κομμένες σε τέταρτα

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι

Προσθέτουμε το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε θριφτή ζύμη

Κρατάμε περίπου το ⅓ της ζύμης στην άκρη και την υπόλοιπη την πιέζουμε, με τα δάχτυλα, σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα

Σε μπολ ανακατεύουμε τις φράουλες με 2 κ.σ. ζάχαρη

Απλώνουμε τις φράουλες ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη

Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη ζύμη, τρίβοντας τη ελαφρά καθώς τη ρίχνουμε

Ψήνουμε τις μπάρες σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για 40-50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν

Αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και χαράζουμε προσεκτικά σε κομμάτια. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν σερβίρουμε

Δίχρωμα κουλουράκια

Υλικά

300 γρ. ζάχαρη

300 γρ. μαργαρίνη

120 γρ. χυμό πορτοκαλιού

50 γρ. κονιάκ

50 γρ. γάλα

2 αυγά

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 βανίλιες

1/2 κ.γ. σόδα

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. χωρισμένο σε δύο μέρη

1 αυγό για άλειμμα

4 κ.σ. κακάο

4 κ.σ. νερό καυτό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.

Βάζουμε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν καλά για περίπου 10 λεπτά. Ύστερα ρίχνουμε σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά και το μισό από το αλεύρι.

Συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα και όταν ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά σε ένα μείγμα το βγάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι.

Θέλουμε να κάνουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Δοκιμάζουμε που και που αν η ζύμη μας είναι έτοιμη πλάθοντας ένα κουλουράκι.

Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το νερό με το κακάο μέχρι να γίνουν πάστα και βάζουμε μέσα στη μισή ζύμη (σε 1 από τα 2 ζυμάρια μας).

Πλάθουμε μικρά κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε χρησιμοποιώντας και τις 2 ζύμες και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με αυγό που το έχουμε ανακατέψει με λίγο νερό.

Σε δύο μεγάλα ταψιά 35×40 εκ. απλώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε τα κουλουράκια αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους χωρισμένα σε δύο μέρη.

Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά.

Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος