FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Γιατί είμαστε… μακαρονάδες!

Ημερομηνία: 21-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Αν ρωτήσεις έναν μάγειρα ποια είναι η πρώτη ύλη που έχει χιλιάδες εκδοχές, σίγουρα θα σου πει, τα ζυμαρικά και φαντάζομαι το έχετε διαπιστώσει όλοι, γιατί είναι ένα φαγητό εύκολο, στο οποίο μπορεί κανείς να αυτοσχεδιάσει ανάλογα με τα υλικά που έχει στην κουζίνα του. Από τα πιο απλά, έως τα πιο περίπλοκα.  Πέρα από τις κλασικές και συνηθισμένες μακαρονάδες, είναι πολύ ωραίο το να πειραματίζεσαι με νέες γεύσεις και με διάφορα υλικά. Σήμερα διάλεξα λοιπόν για σας, τρεις διαφορετικές συνταγές ζυμαρικών του γνωστού σεφ Γιάννη Λουκάκου, πολύ ξεχωριστές,  με πένες, μακαρόνια και χωριάτικο μακαρονάκι, κρέμα, λαχανικά, μανιτάρια, αβοκάντο και θαλασσινά. Πανεύκολες και οι τρεις, οικονομικές και γεύση που θα σας ξετρελάνει.

Όσο για το γλυκάκι, παραπονεμένους δεν πρόκειται να σας αφήσω, γι αυτό σας προτείνω τα καλύτερα Μακαρόν – τύπου αμυγδαλωτά- με φανταστική κρέμα, μια συνταγή που τα κάνει εξωτερικά αφράτα και εσωτερικά μαστιχωτά και μπορείτε επίσης να αρωματίσετε και την κρέμα με πικραμύγδαλο. Θα την λατρέψετε! Αν και φαίνεται μπελαλίδικη, δεν είναι…

Πένες με κρέμα και μανιτάρια

Υλικά

1.000 γρ. πένες, βρασμένες

10 γρ. ελαιόλαδο

120 γρ. μπέικον, σε κύβους

320 γρ. μανιτάρια, σε φέτες

20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

150 γρ. κρασί λευκό

500 γρ. κρέμα γάλακτος

150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί η υγρασία προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τις πένες και βράζουμε μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Από τον Γιάννη Λουκάκο

Χωριάτικο μακαρονάκι με θαλασσινά

Υλικά

800 γρ. ζυμαρικά χωριάτικα, βρασμένα

35 γρ. ελαιόλαδο

150 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε καρέ

150 γρ. πιπεριές κίτρινες, σε καρέ

300 γρ. κολοκύθια, σε μικρά καρέ

30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

360 γρ. σάλτσα ντομάτας

100 γρ. νερό

200 γρ. γαρίδες καθαρισμένες

200 γρ. καλαμάρι, πλυμένο και κομμένο σε κομμάτια

25 γρ. ούζο

180 γρ. ντομάτες φρέσκες, σε μικρά καρέ

15 γρ. μάραθος

5 γρ. αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές για να μαλακώσουν παραμένοντας όμως τραγανές. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα κολοκύθια, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει το σκόρδο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα ντομάτας και το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις γαρίδες και το καλαμάρι και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ούζο, τις φρέσκες ντομάτες, τον μάραθο, το αλάτι και το χωριάτικο μακαρονάκι και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και προσθέτουμε πιπέρι.

Από τον Γιάννη Λουκάκο

Σπαγγέτι με σάλτσα αβοκάντο

Υλικά

500 γρ.  σπαγγέτι, βρασμένα

σάλτσα αβοκάντο

αβοκάντο

κάσιους, τριμμένο

Για τη σάλτσα αβοκάντο

250 γρ. αβοκάντο, καθαρισμένα

10 γρ. σκόρδο, λιωμένο

50 γρ.  κρεμμύδι φρέσκο, χοντροκομμένο

30 γρ.  χυμός λεμονιού

30 γρ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

10 γρ.  βασιλικός

6 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα βρασμένα, ζεστά ζυμαρικά σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε για να πάει παντού. Για το σερβίρισμα, βάζουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα και γαρνίρουμε με το αβοκάντο και το τριμμένο κάσιους.

Για τη σάλτσα αβοκάντο

Στον κάδο ενός μπλέντερ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Καθώς μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά, κρατάμε ½ της κούπας από το νερό των ζυμαρικών. Προσθέτουμε το νερό των ζυμαρικών στο μείγμα με το αβοκάντο και τα αναμειγνύουμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Από τον Γιάννη Λουκάκο

Μακαρόν με φανταστική κρέμα

Υλικά για 30-40 κομμάτια

500 γρ.λευκά αμύγδαλα

500 γρ.άχνη ζάχαρη

8 ασπράδια αυγών

2 βανίλιες

λιγότερο από 1/2 κ.γ αλάτι

λίγες σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο

Για την κρέμα

2 κούπες.γάλα

1/2 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου βανίλια

1/2 κούπα μαργαρίνη ή βούτυρο

1 βανίλια

1 φακελάκι γκαρνί σκόνη βανίλια

200 γρ. κρύο γάλα

 

Εκτέλεση

Ξεκινάω με την κρέμα. Σε κατσαρόλα βάζω όλα τα 5 πρώτα υλικά μαζί και βράζω ανακατεύοντας συνεχώς να πήξει η κρέμα. Την αδειάζω σε ένα μπολ και την σκεπάζω με μεμβράνη να κολλήσει στην επιφάνεια της κρέμας.Την αφήνω να κρυώσει καλά.

Βάζω στο μπλέντερ σε 3-4 δόσεις τα αμύγδαλα με την άχνη ζάχαρη και τα κάνω σκόνη σχεδόν.(Μη τα αλέστε χωρίς την άχνη γιατί θα βγάλουν το λάδι τους…!!!)

Χτυπάω τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτω μεμιάς τα αλεσμένα αμύγδαλα με την άχνη,ανακατεύω με σπάτουλα μέχρι να έχω μια παχιά και κολλώδη μάζα.Δεν ανησυχώ για το ανακάτεμα γιατί θα πέσει ο όγκος από τα ασπράδια. Προσθέτω τις βανίλιες και το άρωμα πικραμύγδαλο. Βάζω το μείγμα σε κορνέ και βγάζω μπαλάκια μικρά με διάμετρο 3 εκ.περίπου σε 2 ταψιά με λαδόκολλα.Θα βγουν 4 ταψιά.

Στα μισά κομμάτια στερεώνω κι ένα αμύγδαλο από πάνω.

Ψήνω τα 2 πρώτα στους 150 με αέρα για 12-14 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά στις άκρες και λίγο προς τα μέσα.(Μην τα παραλείψετε για να μείνουν μαλακά).  Το ίδιο κάνω και με τα επόμενα 2 ταψιά.

Ξεκολλάω τα μακαρόν με μια σπάτουλα αφού κρυώσουν λίγο.

Χτυπάω το γκαρνί με το γάλα σε σαντιγί και προσθέτω και την κρύα κρέμα χτυπώντας να ενωθούν καλά. Βάζω την κρέμα σε κορνέ και γεμίζω τα μακαρόν.Αυτό μπορώ να το κάνω και με ένα κουτάλι. Τα διατηρώ στο ψυγείο.

Τα τοποθετώ άν τα θέλω για κέρασμα σε χαρτάκια ζαχαροπλαστικής.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος