FOLLOW US: facebook twitter

Μια καραβιά λαθρομετανάστες αξίας 252.000 ευρώ

Ημερομηνία: 11-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57386″ img_size=”full”][vc_column_text]

Το αλισβερίσι και τα «πρακτορεία» που υπόσχονται μεταφορά στην κεντρική Ευρώπη για χιλιάδες Ιρακινού, Ιρανούς, Αφγανούς και Σύριους

Πόσο κοστίζει το δικαίωμα στην ελπίδα; Ποιες είναι οι τρέχουσες τιμές για να νοιώσεις ασφαλής, ελεύθερος και να αναζητήσεις δουλειά μαζί με την οικογένειά σου; Τις απαντήσεις αυτές μας έδωσαν οι «παράτυποι» μετανάστες που εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα στα ανοικτά της Γλύφας.

Όπως μας ανέφεραν στο πλαίσιο του χθεσινού ρεπορτάζ, πλήρωσαν 5.000 ευρώ για κάθε ενήλικα και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η καταβολή δεν έγινε στους Ουκρανούς «διακινητές» που τους επιβίβασαν στο ιστιοφόρο, αλλά στη χώρα τους… Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, στην ίδια τους τη χώρα, ξεκινά το εμπόριο της ελπίδας, από «οργανωμένα» γραφεία τα οποία κανονίζουν τα του ταξιδιού, ετοιμάζουν τις λίστες των επιβαινόντων και οργανώνουν ότι χρειάζεται για να μπει κάποιος που θέλει να φτάσει από τις χώρες του Ιράν, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Συρίας στην Ευρώπη, αναζητώντας μια άλλη ζωή.

Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, ακόμα και αν βρίσκονταν κάποιοι από αυτούς έως και δύο χρόνια στην Ελλάδα – άλλοι το λιγότερο δύο μήνες – η πληρωμή έγινε με μεταφορά χρημάτων στους λογαριασμούς των «ταξιδιωτικών» γραφείων. Κάποιοι ελάχιστοι πλήρωσαν μετρητά… Φυσικά καμία εγγύηση δεν υπάρχει πως θα φτάσει κάποιος στον προορισμό του. Στην καλύτερη άσχημη περίπτωση να τους σταματήσει το Λιμενικό Σώμα.

Στην χειρότερη να χάσουν τη ζωή τους στη θάλασσα. Οι 64 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων οι 55 είναι από το Ιράκ, οι 7 από το Αφγανιστάν, ένας από το Ιράν και ένας από τη Συρία, πλήρωσαν συνολικά πάνω από 250.000 ευρώ για να ταξιδέψουν προς την Ιταλία και σίγουρα μια πτήση τσάρτερ θα τους κόστιζε πολύ λιγότερο με μεγαλύτερη ασφάλεια… Ωστόσο το «παράνομο» πληρώνεται ακριβά.

Οι 42 εξ αυτών διαθέτουν έγγραφα για την ταυτοποίησή τους και θα μεταφερθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε κάποια δομή φιλοξενίας. Οι υπόλοιποι 22 μετά την καταγραφή τους πιθανότατα να έχουν την ίδια τύχη… Μέχρι να συγκεντρώσουν και πάλι χρήματα για να δοκιμάσουν ξανά, την απόδραση στην ελπίδα…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot