«Μηδενική Ανοχή»: Σημάδια βελτίωσης στην πορεία για την αποϊδρυματοποίηση
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”43882″ img_size=”full”][vc_column_text]Η «Μηδενική Ανοχή» επέστρεψε στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών
Εμφανή είναι τα αποτελέσματα βελτίωσης της κατάστασης που επικρατούσε στο παρελθόν στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών (πρώην ΚΕΠΕΠ), όπως διαπίστωσαν τα μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή», αλλά ανέλυσε και ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υπεύθυνος και για τη δομή των Λεχαινών Απόστολος Λαζαρόπουλος.
Τα μέλη της «Μηδενικής Ανοχής» επέστρεψαν δύο χρόνια μετά από το Νοέμβρη του 2015, όπου έκαναν κατάληψη για τέσσερις ημέρες. Εκεί έζησαν τις συνθήκες διαβίωσης στο ίδρυμα, με στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν, τις κακές συνθήκες φιλοξενίας των ατόμων με αναπηρία και το κυριότερο να τους δώσουν φωνή, απαιτώντας από την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε να σταματήσει ο βασανισμός των αναπήρων. Δύο χρόνια μετά η εικόνα στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών είναι βελτιωμένη.
Όπως είπε εκ μέρους της «Μηδενικής Ανοχής» ο Αντώνης Ρέλλας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «… συτά τα δύο χρόνια έχουμε επισκεφθεί πάρα πολλές φορές το παράρτημα και ως αλληλέγγυοι και μέσω της καταγραφής που κάνουμε για το ντοκιμαντέρ που δημιουργεί η Μηδενική Ανοχή. Τα πράγματα έχουν καλυτερέψει πάρα πολύ και με το παράλληλο πρόγραμμα του κ. Νικολαΐδη από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, που «τρέχει».
Για εμάς το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να κατανοήσει και η πολιτεία και η κοινωνία ότι οι ανάπηροι άνθρωποι δεν πρέπει να ζουν μέσα σε κλειστά ιδρύματα, ακόμα και αν οι συνθήκες είναι οι καλύτερες, αλλά να ζουν μέσα στην κοινωνία και το αίτημα της αποϊδρυματοποίησης θα συνεχίσουμε να το επιζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι να υλοποιηθεί».
Στο ΚΕΠΕΠ προστέθηκε τον Ιούνιο ομάδα ειδικών επιστημόνων
Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Λαζαρόπουλος, επίσης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ανέφερε πως σέβεται κάθε συλλογικότητα που αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων οποιασδήποτε ευάλωτης κοινωνικής ομάδας και είναι μαζί με τους ανθρώπους που με το ρόλο τους μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή οποιασδήποτε κατάστασης.
Μιλώντας για το πρόγραμμα αναμόρφωσης των Λεχαινών, τόνισε πως ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017, με το αρμόδιο υπουργείο και την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Φωτίου και τον Γ.Γ. Πρόνοιας κ. Καρέλα, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, τη διοίκηση του Κέντρου και την ΜΚΟ Lumos που είναι αρμόδιο για πρακτικές αποϊδρυματοποίησης.
«Αφού έγινε μια καταγραφή και εκτίμηση των αναγκών προχωρήσαμε στην εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης. Τον Ιούνιο του 2017, προστέθηκε στο παράρτημα μια ομάδα ειδικών με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Νικολαΐδη από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού με σκοπό την άρση των περιορισμών, την επανεκπαίδευση των ανθρώπων σε δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης και την κοινωνικοποίησή τους.
Στόχος μας είναι αυτό το πρόγραμμα να λειτουργήσει ως γέφυρα μέχρι να γίνει ανάληψη από την κεντρική κυβέρνηση μιας μόνιμης λύσης όσον αφορά τη δημιουργία και υποστήριξη υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και να μετασχηματίσουμε το μοντέλο κοινωνικής φροντίδας που σημαίνει να απομακρυνθεί αυτό το ιατροκεντρικό μοντέλο που έχουμε αυτή τη στιγμή, να δημιουργήσουμε μικρότερες και πιο ευέλικτες δομές εντός του αστικού ιστού».
Ο κ. Λαζαρόπουλος επισήμανε πως πιλοτικά λειτουργούν δύο κέντρα ημέρας στα Λεχαινά και στην Πάτρα, μέσα από τα οποία αποφεύχθηκε η περαιτέρω εισαγωγή δύο ανήλικων παιδιών αυτή τη στιγμή και είναι και το στίγμα της παρέμβασής που γίνεται.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]