Με το άρωμα μιας άλλης εποχής…
Εξαιρετική η εκδήλωση του Σαββάτου, προπομπός του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο από τα αρχεία Κουνάδη και την Μικτή Χορωδία Πύργου
- Σημαντική η ανάλυση του μουσικολόγου Παναγιώτη Κουνάδη με θέμα «ερωτικοί διάλογοι ανάμεσα στο ελαφρύ και λαϊκό τραγούδι
- Καταχειροκροτήθηκε η Μικτή Χορωδία Πύργου για υπέροχη εμφανισή της όπως και η Χαρά Σκουλαρίκου
«Όλη την περίοδο του εμφυλίου οι μεγάλοι δημιουργοί και τραγουδοποιοί της εποχής, μέσα σε συνθήκες πολέμου και σπαραγμού έγραφαν τραγούδια για την αγάπη…» ανέφερε ο σπουδαίος μουσικολόγος – ερευνητής Παναγιώτης Κουνάδης στην εξαιρετική παρουσίαση, κοινωνιολογική , μουσικολογική ανάλυσή του πάνω στο θέμα «Ερωτικοί διάλογοι ανάμεσα στο ελαφρύ και λαϊκό τραγούδι». Η ομώνυμη εκδήλωση, σπάνια στο είδος της, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο κατάμεστο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, από τα Αρχεία Κουνάδη και την Μικτή Χορωδία Πύργου. Μια προσυνεδρική εκδήλωση, με επίκεντρο την μουσική, προπομπός του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου που θα γίνει στην Ηλεία από τις 24 ως τις 27 Αυγούστου, αφιερωμένη στον Σίμωνα Καρά, με θέμα «Η ελληνική μουσική από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας», με την συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, που ασχολούνται με το χώρο της έρευνας και της καταγραφής της ιστορίας της μουσικής.
Ήταν μια πραγματικά κορυφαία πολιτιστική βραδιά, με αναφορές και τραγούδια, που ερμήνευσε εξαιρετικά η Μικτή Χορωδία Πύργου υπό την Δ.νση του μαέστρου Θοδωρή Παναγόπουλου με έξι τραγούδια της εποχής του μεσοπολέμου και στη συνέχεια η Χαρά Σκουλαρίκου σολίστ, με την Τζένη Λάγιου στο πιάνο, ερμήνευσε τρία ακόμα αντιπροσωπευτικά τραγούδια όπως την «Αχάριστη», το «χθες το βράδυ ονειρεύτηκα πως σ’ είχα κοντά μου» και το «Μπορεί να το’ χουν πλανέψει».
Σπάνιες ηχογραφήσεις που διασώθηκαν χάρις στον Παναγιώτη Κουνάδη
Μετά την χορωδία, ο Παναγιώτης Κουνάδης άνθρωπος παθιασμένος με το αντικείμενό της μελέτης του, έκανε μια αναδρομή της ιστορίας της μουσικής από τις απαρχές του 19ου αιώνα και 20ου αιώνα ως τον εμφύλιο και το μεσοπόλεμο και των εκφραστών του ρεμπέτικου και ελαφρού τραγουδιού, με την ταυτόχρονη παρουσίαση σπάνιων ηχητικών ντοκουμέντων και καταγραφών τραγουδιών της εποχής στις πρώτες τους εκτελέσεις, δείχνοντας έτσι και μια πολύ αξιόλογη παράμετρο της δουλειάς του. Εγγραφές παλιές, σε μοναδικά ίσως σωζόμενα αντίγραφα, σπάνια δισκογραφία, καθαρίστηκαν από τις φθορές του χρόνου και παρουσιάστηκαν τόσο καθαρές που είναι κρίμα να μην ζουν σήμερα οι δημιουργοί τους να τις ακούσουν.
Οι γλαφυρές διηγήσεις του μας μετέφεραν σε μια άλλη εποχή, τότε που οι κοινωνικές συνθήκες συνέτειναν στο να εκφραστεί η φτώχεια του μετανάστη και η αγωνία του πρόσφυγα με τη μουσική. Νέοι δρόμοι αχαρτογράφητοι ανοίχτηκαν στη μουσική, νέα ακούσματα βγήκαν από κλασσικά όργανα, περιθωριακοί έγιναν εμπνευσμένοι συνθέτες και μια ολόκληρη τάξη ανθρώπων βρήκε ένα νέο τρόπο έκφρασης, μέσω του τραγουδιού.
Ο Παναγιώτης Κουνάδης αναφέρθηκε ξεχωριστά σε μεγάλους δημιουργούς της εποχής , κάνοντας ειδική αναφορά στον Αττικ τον οποίο χαρακτήρισε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού, με ειδικές αναφορές στον Μπαγιαντέρα, τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τα σμυρνέικα τραγούδια, τον πολυγραφότατο Σογιούλ κ.α . Οι δημιουργοί του ‘ελαφρού’ τραγουδιού ξεκινούν το ’30 συνεχίζουν το έργο τους κατά τη διάρκεια του πολέμου και καθορίζουν το είδος μεταπολεμικά, όπως ο Χρήστος Χαιρόπουλος, ο Μίμης Κατριβάνος και ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος,. Ενδιάμεσα ακούγαμε χαρακτηριστικά τραγούδια πρωτότυπων εκτελέσεων.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Τάκης Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος του Αρχείου Κουνάδη στον Πύργο, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το Αρχείο Κουνάδη, στην έρευνα, διάσωση και διάδοση της ελληνικής μουσικής, αναφέρθηκε στην πρώτη προσυνεδριακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ν. Φιγαλεία με την συμβολή του Συλλόγου Νέων Φιγαλειέων = Ζουρτσάνων, πατρίδα του Σίμωνα Καρά και στο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο του Αυγούστου. Τόνισε ακόμα ότι μετά τον Πύργο έπεται εκδήλωση στη Ζαχάρω στις 4 Μαρτίου, μετά στην Αμαλιάδα και την Γαστούνη.
Εκ μέρους της Μικτής Χορωδίας καλωσόρισε τον κόσμο η πρόεδρος κ. Ιωάννα Τζουανοπούλου που αναφέρθηκε στην θεματική της εκδήλωσης και ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Κουνάδη για την παρουσία του και την όλη διαδρομή και προσφορά του στη μουσική.
Με την στήριξη όλων των φορέων
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Κώστας Τζαβάρας καθώς με την δική του συμβολή πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Μουσικολογικό Συνέδριο ο οποίος τόνισε μάλιστα ότι αν δεν υπήρχε ο Σίμωνας Καράς η μουσική θα ήταν φτωχότερη σήμερα, καθώς με υποδειγματικό τρόπο συνέλλεξε και κατέγραψε τη μουσική μας παράδοση. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Κουτσούκος που αναφέρθηκε στην συμβολή του Παναγιώτη Κουνάδη στη μουσική και στην παρουσία της Μικτής Χορωδίας Πύργου καθώς και στο Μουσικολογικό συνέδριο που θα αφήσει το αποτύπωμά του στην Ηλεία και ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν σημαντικά πράγματα στην άνυδρη πολιτιστικά Ηλεία σε ότι αφορά την μουσική και στην παρουσία του Λάμπρου Λιάβα προ ημερών στον Πύργο, στην παρουσία του Παναγιώτη Κουνάδη το Σάββατο και στο Μουσικολογικό Συνέδριο του Αυγούστου, σκορπίζοντας αισιόδοξα μηνύματα, εκφράζοντας την στήριξη της ΠΕ Ηλείας στην όλη διοργάνωση. Τα συγχαρητήριά του έδωσε στους διοργανωτές και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος καθώς και ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος που ωστόσο δοθείσης αφορμής έθιξε και το θέμα του ανδριάντα του Γιώργη Παυλόπουλου, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι οι φορείς να ενδιαφερθούν και κυρίως η Τ.Α να βρει τη θέση που του πρέπει στην πόλη του Πύργου.
Να σημειώσουμε ότι η εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας Πύργου, άριστα προετοιμασμένη πάνω στο ρεπερτόριο των τραγουδιών που επέλεξαν να πουν ήταν πραγματικά εξαιρετική και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, όπως και η Χαρά Σκουλαρίκου με την θεσπέσια φωνή της. Μια εκδήλωση ξεχωριστή και σπάνια που σίγουρα τιμά την πόλη του Πύργου και αξίζουν συγχαρητήρια τους εμπνευστές της.