Με την παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Ελένης Παπαδοπούλου ολοκληρώθηκε η 15η Έκθεση Βιβλίου στην Κουρούτα
«Μικρές ιστορίες μαγειρικής»
Με το βιβλίο της δημοσιογράφου Ελένης Παπαδοπούλου «Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής» που αποτελεί ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ιθάκη, την ιδιαίτερη πατρίδα της, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ η 15η Έκθεση βιβλίου στην Κουρούτα.
Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν… γυναικεία υπόθεση, αφού το λόγο είχαν τρειες γυναίκες δημοσιογράφοι. Η Ελένη Σκάβδη, η Δήμητρα Διαμαντοπούλου και η συγγραφέας του βιβλίου Ελένη Παπαδοπούλου, με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για δημοσιογραφία, μαγειρικές, δημιουργία, ήθη και γαστρονομικά ταξίδια εν προκειμένω στην Ιθάκη, το πολυτραγουδισμένο νησί του Οδυσσέα.
Την παρουσίαση άνοιξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σαψάλης, που αναφέρθηκε στην επιτυχημένη 15η Έκθεση Βιβλίου στην Κουρούτα, ευχαριστώντας τον κόσμο που στήριξε και φέτος αυτόν τον θεσμό, τονίζοντας ότι του χρόνου θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες παράλληλες εκδηλώσεις.
Η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη με μια άκρως λυρική περιγραφή αναφέρθηκε στο ίδιο το βιβλίο αλλά και στον τόπο που μεγάλωσε η Ελένη Παπαδοπούλου, στην Ιθάκη και που την ενέπνευσε να γράψει αυτό το βιβλίο:
«Η Ελένη μεγάλωσε εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα …μέσα σε μια κουζίνα και μαζί τραπεζαρία, εκεί που τρώγανε όλοι μαζί, κι εκεί που όταν μαζεύονταν το τραπέζι, άπλωνε τ’ αλφαβητάρι για να διαβάσει για το σχολείο, εκεί πάνω που γίνονταν όλα, εκεί που στρέφονταν ο καθημερινός βιος. Μια γυναίκα διαμορφωμένη σε μια συγκεκριμένη εποχή, σε μια συγκεκριμένη γεωγραφία, σε ένα μικρόκοσμο με τις ιδέες, τις αξίες, τις αρχές, τα στερεότυπα…»
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της διατροφής που άρχισε να απασχολεί τους ιστορικούς σχετικά πρόσφατα, μέσα από συγκεκριμένες μελέτες επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο βιβλίο συνεισφέρει σε αυτό το είδος έρευνας.
«Η Ελένη λοιπόν προσφέρει σε αυτή το είδος της έρευνας μια μοναδική πηγή. Γράφει ένα βιβλίο για τη μαγειρική της Ιθάκης, μπλέκοντας γεύσεις με ανθρωπολογικό και λαογραφικό υλικό, γλωσσολογικό επίσης-τα ονόματα των μαγειρικών σκευών τεράστιος απειλούμενος πλούτος μιας ολόκληρης εποχής και της τοπικής μικροβιοτεχνίας που τα κατασκεύαζε-. Μια πολυπρισματική ματιά στα της διατροφής του νησιού του Οδυσσέα, και παράλληλα ένα εξαιρετικό υλικό για μάγειρες με χρηστική διάσταση. Ένα εγχειρίδιο μαγειρικής κουλτούρας των Ιονίων, της δυτικής Ελλάδας, με ελκυστικότατη γραφή. Ένα εγχειρίδιο για γεύσεις και πολιτισμό, που σαν κουλτούρα μπορεί να διδαχτεί να μοιραστεί και να μεταδοθεί… να διαρκέσει και να μετακενωθεί στο διηνεκές, όσο οι άνθρωποι δηλαδή θα έχουν ανάγκη τροφή, και ποιότητες αισθητικές, γαστριμαργικές, πολιτισμικές…»
Η δημοσιογράφος Δήμητρα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της, αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε το βιβλίο «Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής» τονίζοντας ότι η Ελένη Παπαδοπούλου το έγραψε σε μια περίοδο ανεργίας που βίωνε η ίδια, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι καθώς ο κλάδος της δημοσιογραφίας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση και το γεγονός αυτό δίνει μια άλλη βαρύτητα στην συγγραφή του, είναι ένας τρόπος δημιουργικός για να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις. Τόνισε ακόμα ότι το βιβλίο αυτό είναι ένα προϊόν που έχει στηριχθεί στην συλλογικής και φιλική εθελοντική δουλειά, αφού «οι παρέες εξακολουθούν να γράφουν ιστορία».
Τέλος, η συγγραφέας του βιβλίου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι «Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής», ήταν ένα μέσον επαναπροσδιορισμού των δεσμών της με τον τόπο της, την Ομηρική Ιθάκη, αφιερωμένο στους γονείς της για τα όμορφα παιδικά χρόνια στο νησί και κυρίως στην μητέρα της που της εμφύσησε τον σεβασμό και την αγάπη για την μαγειρική και της δίδαξε την ιεροτελεστία του μεσημεριανού τραπεζιού της οικογένειας.
Να σημειώσουμε ότι το βιβλίο της Ελένης Παπαδοπούλου διατίθεται από το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ στην Αμαλιάδα.