FOLLOW US: facebook twitter

«Με Κρασί και Ελληνικά» στην Παλιά Αγορά

Ημερομηνία: 08-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

Εξαιρετική γαστρονομική εκδήλωση με παρουσίαση του νέου βιβλίου της Νίκης Μυταρέα και της Οινοποιητικής Μονεμβασιά με την σύμπραξη των εστιατορίων ΕΔΕΑΤΡΟ» & το «COQ AU VIN»,

Τις γευστικές της εμπειρίες από τα πολυάριθμα ταξίδια της σε πολλές περιοχές της χώρας μας για το πώς συνδυάζουμε στο τραπέζι μας αλλά και στην μαγειρική μας αρωματικά παραδοσιακά κρασιά του τόπου μας με τοπικά προϊόντα έτσι ώστε να κρατήσουμε ζωντανή την γευστική μας κληρονομιά, μας αποκάλυψε παρουσιάζοντας στον Πύργο το νέο της βιβλίο «Με Κρασί και Ελληνικά» η γνωστή δημοσιογράφος – γευσιγνώστρια Νίκη Μηταρέα το βράδυ το Σαββάτου. Η παρουσίαση έγινε σε έναν χώρο μαγικό, στον πεζόδρομο της Δημοτικής Αγοράς Πύργου στη σκιά του Αρχαιολογικού Μουσείου, με την σύμπραξη δύο εστιατορίων, το «ΕΔΕΑΤΡΟ» & το «COQ AU VIN», που πραγματικά διοργάνωσαν μια υπέροχη και μεθυστική γαστρονομική εκδήλωση.

Μαζί με την Νίκη Μυταρέά, ήταν και ο οινοποιός Γιώργος Τσιμπίδης από το Οινοποιείο MONEMVASIA WINERY, που παρουσίασε εκλεκτές ετικέτες των κρασιών του Οινοποιείου του στη Μονεμβασιά, κρασιά που είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε μαζί με τις σπεσιαλιτέ των δύο εστιατορίων που δημιούργησαν ειδικά γι αυτήν την βραδιά ένα κοινό μενού, επιλέγοντας συνταγές της Νίκης Μυταρέα από το βιβλίο της.  Η βραδιά τα είχε όλα! Υπέροχα κρασιά, υπέροχα φαγητά, υπέροχες συνταγές, ειδυλλιακή τοποθεσία, γλυκό βράδυ και μεθυστικές διηγήσεις από την Νίκη Μυταρέα και τον Γιώργο Τσιμπίδη.

Η κ. Νίκη Μυταρέα μιλώντας για το βιβλίο της, τόνισε ότι για τις συνταγές της πήρε υλικά από όλη την Ελλάδα που αναδύουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου,τα συνδύασε στο μαγείρεμα με τα αρώματα των ελληνικών εμφιαλωμένων κρασιών και ταίριαξε τις συνταγές της με το κατάλληλο κρασί στο τραπέζι ώστε να μεγαλώσει η ευχαρίστηση που αντλούμε από το φαγητό. Όπως μας είπε ξεκίνησε να μαγειρεύει από τότε που άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά γράφοντας για την γαστρονομία, αναζητώντας καλούς φίλους που θα έτρωγαν μετά τα φαγητά στα οποία πειραματιζόταν και όπως είπε κάποτε και ο Μπουτάρης, την φαντάζεται να μπαίνει στην κουζίνα με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

Έτσι ακριβώς λοιπόν κάνει, απολαμβάνει το κρασί της, μαγειρεύει, πειραματίζεται, δημιουργεί- προσθέτει και αφαιρεί στοιχεία από τις συνταγές της και όταν η ίδια νοιώθει ότι το αποτέλεσμα την εκφράζει, τις καταγράφει. Μάλιστα, σε ότι αφορά τις συνταγές της με το κρασί, μας συμβούλεψε ότι πάντα χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του φαγητού μας κρασί εμφιαλωμένο από αυτό που πίνουμε στο τραπέζι μας και όχι ένα οποιοδήποτε παλιό κρασί γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση του φαγητού.

 Παράλληλα τόνισε ότι η η  χώρα μας διαθέτει τα καλύτερα εμφιαλωμένα κρασιά, οι οινοπαραγωγοί μας κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να επιτύχουν τις απίστευτες ποικιλίες και ετικέτες κρασιών που διαθέτουμε, όπως τα κρασιά της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς και τα εκπληκτικά κρασιά του Γιώργου Τσιμπίδη.»Το κρασί είναι Πολιτισμός, ας μην το ξεχνάμε αυτό»

Οινοποιητική Μονεμβασιάς- κρασιά από ποικιλίες που είχαν χαθεί

Ο κ. Τσιμπίδης από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Νίκη Μυταρέα είναι καλή του φίλη, έχουν συνεργαστεί πολλές φορές και έχει γράψει ένα βιβλίο εκπληκτικό που αναδεικνύει το καλό εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί. Ο ίδιος τόνισε ότι ασχολήθηκε με το κρασί από αγάπη, γεννήθηκε στη Μονεμβασιά και θέλησε να συνεχίσει την ιστορία και την παράδοση του κρασιού της περιοχής, το οποίο κυριαρχούσε για 5 αιώνες σε όλα τα επίσημα δείπνα και τις συνόδους από την εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και μετά χάθηκε. Έτσι ο κ. Τσιμπίδης θέλησε να ξαναζωντανέψει αυτήν την ιστορία του κρασιού, ασχολήθηκαν 15 χρόνια όπου πειραματιζόταν με διάφορες ποικιλίες και μετά έγινε ΠΟΠ όπου βγήκε το περίφημο κρασί Μονεμβασίας. Τέλος ανέφερε ότι μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια, κατάφεραν να φτιάξουν ως τελικό προϊόν ένα κρασί που είχε να προσφέρει η περιοχή και έφτιαξαν ιδιαίτερα κρασιά όπως η Κυδωνίτσα, το Ασπρούλι, η Μονεμβασιά κλπ. που είχαν χαθεί.

Η κόντρα με την Αρχαιολογία

Το μόνο μελανό σημείο της  όλης  βραδιάς, ήταν η κόντρα που ξέσπασε πριν την εκδήλωση με την αρχαιολογία και τους  διοργανωτές, αφού ο εμφανίστηκε ο κ. Χ. Λιάγκουρας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τους  είπε ότι δεν έπρεπε να στήσουν μπροστά από το Μουσείο τον πάγκο της παρουσίασης, γιατί ο χώρος είναι αρχαιολογικός και δεν είχαν πάρει άδεια. Δημιουργήθηκε μια μικρή ένταση με τους εστιάτορες να διαμαρτύρονται για την παρέμβαση αυτή, λέγοντας ότι μόνιμα η αρχαιολογία τους δημιουργεί προβλήματα και τελικώς μετά από πολύ συζήτηση οι τόνοι έπεσαν και έγινε η εκδήλωση, αλλά μάλλον γενικότερα το πρόβλημα της αρμονικής συνύπαρξης αρχαιολογίας και καταστημάτων του πεζόδρομου  δεν έχει… λυθεί!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia