FOLLOW US: facebook twitter

Με «εντέλλεσθε» Γεωργιόπουλου ξεκινά η δακοκτονία

Ημερομηνία: 14-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2401″ img_size=”full”][vc_column_text]Από την Τρίτη η έναρξη των πρώτων ψεκασμών στην παραθαλάσσια ζώνη από Κυλλήνη έως Ζαχάρω – Καλύφθηκαν οι 6 από τις 7 εργολαβίες χωρίς να έχει ακόμα ολοκληρωθεί όμως η διαγωνιστική διαδικασία

Με “εντέλλεσθε”  προς τους υπεύθυνους του προγράμματος δακοκτονίας  ο  Αντιπεριφερειάρχης  Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες  για την έναρξη του πρώτου ψεκασμού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη από την παραθαλάσσια ζώνη της Ηλείας, από Κυλλήνη έως και Ζαχάρω και οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες περιοχές που θα καλυφθούν μέσα από το πρόγραμμα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον κ. Γεωργιόπουλο για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος,  καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες και έχουν ανακηρυχθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι του έργου που θα υλοποιήσουν σε πρώτη φάση τους δολωματικούς ψεκασμούς μέχρι την οριστική ανακήρυξη των εργολάβων δακοκτονίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην περιοχή όλες τις προηγούμενες ημέρες, είναι «εχθρός» του δάκου, δεν βοηθούν την εξάπλωσή του και άρα σύμμαχος της δακοκτονίας και για τον λόγο αυτό πρέπει να επισπευστούν οι ψεκασμοί.

Μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί οι 6 από τις 7 εργολαβίες, ενώ στον 5ο τομέα μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου, εξετάζεται να υλοποιηθούν ψεκασμοί σε εθελοντική βάση. Ωστόσο όλες τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πολλές διαβουλεύσεις και με τους προέδρους των κοινοτήτων, κυρίως εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Μητρόπουλου, έτσι ώστε να λυθούν όλα τα διαδικαστικά προβλήματα, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή όλων των ελαιοπαραγωγών ούτως ώστε ώστε μετά και την επίσημη ενημέρωση που θα έχουν με την ανακοίνωση του προγράμματος δακοκτονίας με τις ημερομηνίες των ψεκασμών, να βρίσκονται στα λιοστάσια τους για να βοηθήσουν το έργο των εργολάβων δακοκτονίας και να μην μείνουν αψέκαστα ελαιόδεντρα.

Παρότι και φέτος τα κονδύλια που θα διατεθούν είναι λίγα, επιτεύχθηκε μικρή αύξησή τους, από την πλευρά της Περιφέρειας γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη, γιατί και πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί υπέστησαν μεγάλη καταστροφή αφενος από τις καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε ακαρπία και αφετέρου από τον δάκο. Και  φέτος τα μηνύματα δεν είναι τόσο θετικά, αφού ο καύσωνας έχει επηρεάσει τον ελαιόκαρπο και έτσι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη για την καταπολέμηση του δάκου για να περισώσουν ότι μπορούν.

Στόχος να στηριχθεί η φετινή παραγωγή του ελαιολάδου

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε ότι αποφασίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί στην ΠΕ Ηλείας με στόχο να στηρίξουν το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

«Στηρίζουμε εμπράκτως  το πρόγραμμα δακοκτονίας προς όφελος των παραγωγών  και της τοπικής οικονομίας. Θωρακίζουμε την ποιότητα και την ποσότητα του  Ηλειακού ελαιολάδου και παρά τα προβλήματα προχωρούμε με αποφασιστικότητα και ευελιξία για την επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2017.»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μητρόπουλος τόνισε ότι : ¨Η Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδος  από την αρχή της χρονιάς κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το πρόγραμμα δακοκτονίας να λειτουργήσει στο ακέραιο και καταφέραμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό από 530.000 σε 630.000.

Η διαρκής αναζήτηση λύσεων στα διαδικαστικά προβλήματα του προγράμματος  μέχρι σήμερα έχει αποφέρει αποτελέσματα και συγκεκριμένα από τις 7 εργολαβίες του έργου έχουν καλυφθεί οι 6 ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες και για την κάλυψη της τελευταίας εργολαβίας.

Ωστόσο για την 5η εργολαβία (Δημοτικές Ενότητες: Φλόκα, Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαίας Πίσσας. Λιναριάς, Πευκών, Κάμενας, Μουριάς, Λουβρου, Βασιλακίου, Ξηρόκαμπου και Άσπρα Σπίτια) και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης εργολάβου, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ψεκασμοί να μπορούν να εκτελεστούν με εθελοντικό έργο από οργανωμένα συνεργεία παραγωγών. Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας προγραμματίζεται σύσκεψη με τους κατά τόπους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της προαναφερθείσας εργολαβίας με σκοπό να αποσαφηνισθεί ο τρόπος.¨

Οι αντιπεριφεριάρχες ευχαρίστησαν για την συνεργασία όλους τους συμμετέχοντες, υπηρεσιακούς παράγοντες, και εμπλεκόμενους φορείς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot