FOLLOW US: facebook twitter

Μείωση υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων

Ημερομηνία: 11-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50328″ img_size=”full”][vc_column_text]

Κατά ανώτατο όριο ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ανά παράταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το +10% του αριθμού των εκλεγομένων ανά δήμο.

Κομματική πειθαρχία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση με διάταξη που περιέχεται στον νέο «Καλλικράτη» και αφορά τις συγκεκριμένες εκλογές, οι οποίες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν με απλή ανόθευτη αναλογική.

Η καθυστέρηση (σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε δηλώσει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το Πάσχα), εκτός των άλλων οφείλεται και σε εσωκομματικές διαφωνίες όσον αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και στον εκλογικό νόμο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι έτοιμο. Ωστόσο, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά το Πάσχα, ενώ ακόμα η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τα κόμματα δεν έχουν ενημερωθεί για το τι ακριβώς θα περιέχει.

Η κυβέρνηση, καθορίζει ότι σε όλα τα ψηφοδέλτια υποψηφίων για τη δημαρχία πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον αριθμός υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ίσος με τον αριθμό των εκλεγομένων ανά δήμο. Κατά ανώτατο όριο ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ανά παράταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το +10% του αριθμού των εκλεγομένων ανά δήμο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να θεσμοθετήσει την απλή και «ανόθευτη» αναλογική ως το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, «σήμερα σε 90 δήμους σε σύνολο 325, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο δημοτικό συμβούλιο συναινετικά. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί».

Ερώτηση της ΚΕΔΕ σε Σκουρλέτη

Πότε θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχει προαναγγείλει και πόσο χρόνο θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση, ρωτά με ανακοίνωσή της, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι «για να υπάρξει διάλογος, είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές και κυρίως το υπουργείο Εσωτερικών, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους», όπως εκείνη έχει πράξει από τον Οκτώβριο του 2016. Και καλεί τον υπουργό να τις δημοσιοποιήσει άμεσα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot